Tehetségnevelés és integrált oktatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Számadás a talentumról
Magyar Tehetséggondozó Társaság
Tehetségazonosítás gyakorlata
„Ezt egy életen át kell játszani”
Zalaegerszeg, február 16. Bíróné Bondor Katalin
Hogyan tovább, kollégiumpedagógus? Vopaleczky György
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Tehetség, tehetségazonosítás
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Az egyéni fejlesztési terv
A könyvtár szerepe a tehetséggondozásban
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
1 „Komplexen funkcionáló Zala megyei tehetségeket segítő program” Projektnyitó konferencia szeptember 23. Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete.
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS PONTJAI I
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Integráló iskolák a közoktatásban
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
A tehetségtantervek készítésének módszertana
ERŐSSÉGEK ÉS GYENGE PONTOK A TEHETSÉGGONDOZÁSBAN Nyíregyháza, 2010
A komplex tehetségfejlesztő program
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A szaktanácsadó segítő szerepe
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
Tehetséggondozás Mezőkovácsházán
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
TEHETSÉG MENTORÁLÁS A PEDAGÓGIA MAGASABB SZINTJÉN HUJBER TAMÁSNÉ KOVÁCS GABRIELLA KAPOSVÁRI KLEBELSBERG KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Az Arany János Tehetséggondozó Program szerepe a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tehetséggondozó munkájának pedagógiai, módszertani fejlesztésében.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
A pszichológiai mérés alapjai
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY PÁLYÁZAT
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI komplex tehetségfejlesztő munkája Készítette: Moskovics Marianna --- tehetséggondozó.
Előadás másolata:

Tehetségnevelés és integrált oktatás Hazai perspektívák Nemzetközi horizont Ea.: Sarka Ferenc okleveles pedagógia szakos előadó Apáczai Csere János Általános Iskola Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01.

(azonosítás, fejlesztés, gondozás) Új kihívások a tehetséggondozásban (azonosítás, fejlesztés, gondozás)  „Tehetségen azt a velünk született adottságokra épülő, majd gyakorlás, céltudatos fejlesztés által kibontakozott képességet értjük, amely az emberi tevékenység egy bizonyos vagy több területén az átlagosat messze túlhaladó teljesítményeket tud létrehozni.” /Harsányi 1988/ Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

1. Az oktatás helyzete Magyarországon   1.1.         Ki a jó diák ma Magyarországon? -         Aki ott van az iskolában; -         elvégzi a tanár által kijelölt feladatokat; -         megtanulja a leckét; -         elkészíti a tanár által feladott írásbeli feladatokat; -         magatartása megfelel az életkor sajátosságainak; -         társaival együttműködő; -         szófogadó; -         nem zavarja az órát beszélgetéssel, kérdezéssel; -         az órán kézfelemeléssel kérdez; -         nem szól közbe; Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

1.1. Ki a jó diák ma Magyarországon? -  aki a mindenki számára előírt tanterv szerint tanul; - átlagosan fejlődik; -   mindenben jó teljesítményt nyújt; -   jól „kezelhető” gyerek; - társait a kortársai közül választja; ugyanazt követeljük mindenkitől, hiába jönnek különböző kulturális körülmények közül (legfeljebb az egyik ötöst, a másik kettest kap”, a harmadik lemarad vagy kimarad). Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

1.2. Mivel igazolható, mi a helyzet napjainkban? -         1998 OECD átlagos matematikai tudás vizsgálata szerint a 17 országban végzett felmérésben a 14. helyen vagyunk;   -   2000 OECD, 32 országban végzett felmérés: olvasás – szövegértés 19. hely, matematika 21. hely, természettudományok 15. hely; -   oktatási formánk továbbra is szegregált; -  növekednek a társadalomban meglévő egymás közötti különbségek. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

1.3. A paradigmaváltást kiváltó tényezők hazánkban -         az iskolakötelezettség kiterjesztése 18 éves korig, -         a felsőoktatás tömegesedése, -         az élethosszig tartó tanulás, -         a tudományok gyors fejlődése, -         az idegen nyelv jelentősége, -         az informatikai ismeretek szükségessége, -   a kutatások eredményeinek figyelembe vétele az oktatásban /genetika, agy- kutatás , -     igen eltérő szociális és kulturális körülmények közül érkeznek a gyerekek, Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

1.3. A paradigmaváltást kiváltó tényezők hazánkban - a gyereket a nevelés és oktatás alanyának és nem tárgyának kell tekinteni /a tárgyra hatunk, az alany maga végzi a cselekvést /, - a differenciálás alapja egyre inkább az egyéni érdeklődés lesz , -  a pályaválasztás az ifjúkor végére tolódik, - módosul a pedagógus-szerep (a pedagógus együttműködő társ lesz) – - szaktárgyi tudás + módszertani gazdaság + kreativitásra való hajlam, -  veszít jelentőségéből a tantárgyközpontúság - megváltozik a tananyag struktúrája (csökkenteni kell az ismétlődéseket, több időt hagyni egy témára),      Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

1.3. A paradigmaváltást kiváltó tényezők hazánkban a tanulás formái egyszerre legyenek eszközei és céljai az oktatásnak, másodlagos lesz a tartalom, elsődleges az aktivitás és az érdeklődés /a tanulásban való aktív részvétel , nem osztály, hanem az egyén szintjén kell biztosítani az ismeretelsajátítást, az informatika az egyéni információszerzést teszi lehetővé, a formális tanulás helyett egyre nagyobb teret kell biztosítani az informális tanulásnak, új tanulásszervezési formákat, oktatási stratégiákat kell alkalmazni: Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

1.3. A paradigmaváltást kiváltó tényezők hazánkban Új tanulásszervezési formákat, oktatási stratégiákat kell alkalmazni: Alternatív pedagógiák Projektpedagógia Modulrendszer Hálózati programok Térségi oktatástervezés Képzési szerkezet átalakítás Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

1.4. Mit kell érintenie a reformnak? A tanulásszervezést Az oktatáspolitikát A tananyagszervezést A stratégiát A módszereket Az eszközöket A tanulókhoz való viszonyt A tantárgy és tanórarendszert A pedagógus szerepek megváltozását Ezek együttes reformja a paradigmaváltás! Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

2. Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX 2.   Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / 2.1.   A gyermek, a tanuló jogai és kötelességei II. fejezet 10§ (3) A gyermeknek tanulónak joga, hogy a) képességeinek, érdeklődésének, adottságainak megfelelő nevelésben és oktatásban részesüljön, képességeihez mérten tovább tanuljon, illetve alapfokú művészetoktatásban vegyen részt tehetségének felismerése és fejlesztése érdekében. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

2.1. A pedagógus jogai és kötelességei III. fejezet 19§ (7) A pedagógus alapvető feladata a rábízott gyermekek, tanulók nevelése, tanítása. Ezzel összefüggésben kötelessége különösen, hogy: b) nevelő és oktató tevékenysége során figyelembe vegye a gyermek, tanuló egyéni képességeit, tehetségét, fejlődésének ütemét, szociokulturális helyzetét és fejlettségét, sajátos nevelési igényét, segítse a gyermek, tanuló képességének, tehetségének kibontakozását, illetve bármilyen oknál fogva, hátrányos helyzetben lévő gyermek, tanuló felzárkózását tanulótársaihoz. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

1.2. A közoktatási rendszer intézményeinek működése V. fejezet 48.§ (1) Az iskola pedagógiai programja meghatározza a)    az iskola nevelési programját, annak keretén belül - a tehetség, képesség kibontakoztatását segítő tevékenységet. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

3.   A tehetség összetevőinek értelmezése (Renzulli – Mönks-modell alapján) 3.1. Képességek: Intellektuális Művészeti   - képzőművészet - zene - irodalom Pszichomotoros - sport - tánc - kézügyesség Szociális - vezetői - szervezői készség - kommunikációs képességek Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

divergens gondolkodás 3.2. Kreativitás: /az önálló, új és értékes produktumok létrehozásához szükséges feltételek együttese / divergens gondolkodás eredetiség könnyedség Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

3.3. Feladatelkötelezettség: érdeklődés kíváncsiság szorgalom kitartás becsvágy teljesítménymotiváció Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

4. A modell alkalmazása feladat iránti T elkötelezettség E H átlagon É G átlagon felüli képesség kreativitás Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01.

Mönks belehelyezi Renzulli háromkarikás modelljét abba a szociális mezőbe, amelyben él a tehetség: É G Család Iskola Kortársak Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01.

intelligencia-tesztek: általános és speciális képességek mérése 5.   A tehetség felismerésének módszerei és lehetőségei   5.1.         Kognitív tesztek, eljárások intelligencia-tesztek: általános és speciális képességek mérése kreativitás mérése: rajzos és nyelvi tesztekkel tanulóképesség mérése: -  új helyzetekre való reagálás, -         - problémamegoldó tanulás funkcionális képességek mérése, -         - tanulási stílus mérése,          - tantárgytesztek. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

5.2. Nem kognitív eljárások - a tehetség motivációs, érdeklődési, diszpozicionális mozzanatait tárja fel énkép és önértékelő teszt, amely megkülönbözteti a tehetségest az átlagostól     - információgyűjtés   RENDSZERSZEMLÉLETŰ, KOMPLEX ALKALMAZÁSRA VAN SZÜKSÉG A TEHETSÉG KIVÁLASZTÁSÁBAN Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

6. A tehetséggondozás útjai - gyorsítás, lépetetés (egy tanév alatt több tanév anyagát végzik el) - elkülönítés, szegregáció (a tehetségesek külön iskolában tanulnak) - - gazdagítás, dúsítás (a tehetséges gyerekek normál iskolai oktatásban tanulnak). (A tanulás bizonyos idejében differenciált, különleges tehetséggondozásban részesülnek az iskolában vagy az iskolán kívüli tehetséggondozó intézményekben, központokban). Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

„A tehetséges gyermekeknek mást és másképpen kell tanítani, kreativitásuk, személyiségük egészének fejlesztését célozva” (Herskovits 1994) Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

Jelenlegi megoldások hazánkban: gyorsítás elkülönítés, dúsítás, speciális tehetséggondozó iskolák, magántanulók, differenciált foglalkozások az iskolában, tanórán kívüli programok, iskolán kívüli programok, versenyek, ösztöndíjak, Arany János Tehetséggondozó Program. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

6. A tehetséggondozás útjai - gyorsítás, lépetetés (egy tanév alatt több tanév anyagát végzik el) - elkülönítés, szegregáció (a tehetségesek külön iskolában tanulnak) - - gazdagítás, dúsítás (a tehetséges gyerekek normál iskolai oktatásban tanulnak). (A tanulás bizonyos idejében differenciált, különleges tehetséggondozásban részesülnek az iskolában vagy az iskolán kívüli tehetséggondozó intézményekben, központokban). Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

7. Tehetségfejlesztés – tehetséggondozás 7.1. Feladat: a tehetséges diákok felismerésének segítése, a tehetséggondozással foglalkozó szakmai munkaközösségek létrehozása, a tehetségfejlesztő szakértő, szaktanácsadó megbízása, a tehetség felismerése, azonosítása, diagnosztizálása, tehetséges tanulók képességeinek fejlesztése (különböző tehetségfejlesztő programok segítségével), Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

7.1. Feladat: pedagógus továbbképzések szervezése (tehetség összetevőiről, fejlesztési módszereiről), tehetséggondozó központok, műhelyek, tevékenységi körök szervezése, működtetése, tehetséggondozó speciális helyi tantervek készítése, tehetséggondozó nyári táborok szervezése, a tehetséggondozás iskolai formáinak megteremtése, „kutató diákok” a felsőoktatásban program kidolgozása. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

7.2. Egy tehetséggondozó központ tevékenységi területei Tanácsadás Tehetségazonosítás Tehetséggondozás Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

Tanácsadás Szervezeti szolgáltatás felajánlása munkahelyi interakción keresztül, konzultációk szervezése, a konzultációk középpontjában szakmai kérdések állnak (személyes problémák az adott kérdéssel való összefüggésben beszélhetők meg), a tanácskérő lehet: diák, szülő, nagyszülő, testvér, tanár; segítségnyújtás speciális tananyag összeállításában Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

Feladat: a tehetség felismerése, Tehetségazonosítás Feladat: a tehetség felismerése, a tanárok megismertetése azokkal a vizsgáló eljárásokkal, amelyeket pszichológiai képzettség nélkül is fel tudnak használni tanítványaik megismerésében, ezeknek a vizsgálati eljárásoknak és elemzésüknek az elvégzése azokban az esetekben, amikor ezt igénylik (szülő, tanár), szükség esetén, pszichológiai vizsgálat elvégzése, Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

Feladat: a tehetség felismerése, Tehetségazonosítás Feladat: a tehetség felismerése, diagnosztikus mérések végzése a különböző képességek területén (kreativitás, figyelem, motiváció, elkötelezettség stb.), személyiség- és szorongásvizsgálat, a tehetség fogalmának „tisztázása” a pedagógusok és a szülők körében. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

Tehetséggondozás Tudatosítani kell a pedagógusok szerepét a tehetség fejlesztésben, olyan tanulási / tanítási stratégiákkal és stílusokkal kell megismertetni a pedagógusokat (előadások, konzultációk, szakmai kiadványok), amelyekkel hatékonyabban végezhetik munkájukat, megismertetni a pedagógusokat a tehetséggondozás lehetséges formáival és módjaival, Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

módszertani segítség adása az alulteljesítő tehetségek tanulásához, Tehetségazonosítás segítségnyújtás a gazdagító, dúsító, fejlesztő programok metodikájának kidolgozásához, módszertani segítség adása az alulteljesítő tehetségek tanulásához, szaktáborok szervezése, nyomon követés. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

7.3.Fejlesztendő területek összehasonlítás, absztrakt gondolkodás, kreatív gondolkodás, kritikai gondolkodás, felfedezés, tényfeltárás, problémamegoldás, érdeklődés, elemző-képesség, probléma meghatározás , önálló gondolkodás, döntésképesség, jövőre orientált analízis, gondolkodás, szorgalom, igyekezet, értékelés, szintézis, tervezés, vezetőképesség, szervezés, Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

7.3.Fejlesztendő területek természettudományos képességek, lényegkiemelés, figyelem, olvasottság, íráskészség, könyvtárhasználat, erkölcsi-etikai gondolkodás, emberbaráti attitűdök, önértékelés fejlesztése, teljesítménymotiváció, szakterületek, határtudományok emlékezeterősítő, kölcsönös összefüggése- memóriafejlesztő inek felismerése, stratégiák felismerése. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

8. A tehetséges gyermekek tanárainak felkészítése 8. 1 8.   A tehetséges gyermekek tanárainak felkészítése 8.1.         A tehetséges gyerekeket tanító tanárok személyiségjegyei intelligensek, jól informáltak, széles érdeklődési körrel rendelkeznek, szorgalmasak, teljesítményorientáltak, jó szervezők, munkájukban lelkesek, humorérzékkel rendelkeznek, rugalmasak, megértők, elfogadók, motiválják a gyerekeket, komolyan veszik a gyerek kérdéseit, javaslatait, a kutatási eredmények naprakész ismerete jellemzi őket.

8.2. A tehetséges tanár profilja Személyes jellemvonások Professzionális jellemvonások feltétel tárgyi tudás, az információ kezelésének képessége tanítási képességek, jártasság a diagnosztikában, programok tanításában való jártasság, programfejlesztési képességek, programvezetői képességek. intellektuális képességek, interperszonális képességek , sikerorientáltság, stabil személyiség, intellektuális kíváncsiság, szervezésre való képesség, vezetésre való képesség. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

8.3. Tanártovábbképzések: tanfolyami képzés, tehetségfejlesztő szakértő.    Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

9. Tehetségkeresés tehetségmentés szunnyadó tehetség 9.1. Cél a gyerekek erős oldalainak feltérképezése, fejlesztése, speciális képességek megkeresése a tehetséges gyermek gyenge oldalának fejlesztése (hatékony tanulói módszerek kialakítása) megfelelő érzelmi légkör kialakítása EQ kihozni a maximális teljesítményt a gyerekekből terhelhetőség – regenerálódás Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

9. 2. Életkori korszak, életkori sajátosságok Óvodáskor: -tehetségfejlesztés megalapozása, érzelmi alapok lerakása, lehetőségek megkínálása – „érezze jól magát a gyerek az óvodában”. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

9. 2. Életkori korszak, életkori sajátosságok Alsó tagozat: megtanítani a gyereket írni, olvasni, számolni, próbálgassa a gyerek képességeit /megerősítés / - „általános intellektuális fejlesztés megalapozása”. Felső tagozat: - általános intellektuális képességek erősítése, általános képességeken elindulni a speciális képességek felé, - lehetőségek megteremtése (5-6. oszt), - programok indítása (6-7. oszt),  „kóstoljon bele a gyerek”. Középiskola: az igazi tehetséggondozás időszaka „tehetségfejlesztés”

9.3. Család – iskola A család segítse a gyereket, adjon neki olyan motivációs hátteret ahol a tanulás, a tudás érék – A család segítse a gyereket, adjon neki olyan motivációs hátteret ahol a tanulás, a tudás érék – Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

9.4. Mérési területek lehetnek a beválogatás során figyelem, memória, logikai képesség, megértő gondolkodás, problémamegoldó képesség, Pszichikus folyamatok fejlesztése. Fejlődnek a pszichikus tulajdonságok. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

Molnár Lívia: Ki tudja mi a siker? Sikerkeresés – kudarckerülés; 9.5. Javasolt mérőlapok Molnár Lívia: Ki tudja mi a siker? Sikerkeresés – kudarckerülés; Barkóczi Ilona: - Pléh Csaba: Kodály zenei nevelési módszerének pszichológiai hatásvizsgálata Kreativitás – szabadidő; Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

Kósáné Ormai Vera – Porkolábné Balogh Katalin – Ritoók Pálné: 9.5. Javasolt mérőlapok Kósáné Ormai Vera – Porkolábné Balogh Katalin – Ritoók Pálné: Neveléslélektani vizsgálatok - Tehetség és személyiség, - A tanulás iránti attitűd, - A tantárgyak iránti attitűd; Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

9.5. Javasolt mérőlapok Kozéki Béla – Eutwistle M.J.: Tanulási motivációk és orientációk vizsgálata magyar és skót iskolásoknak körében (Pszichológia 1986) - Az iskolai motiváció - A tanulási orientáció Barkóczi Ilona által készített tesztek, Klein Sándor által készített teszt Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

10. A Debreceni Egyetem Pedagógiai Pszichológia Tanszékének vezetője – Dr. Balogh László – által irányított 2000. évi pedagógiai kutatás megállapításai: A pedagógusok ismeretszerzésének folyamatos bővítése; képzésük, továbbképzésük, átképzésük biztosítása. A tehetségfejlesztő iskolai programokba való beválogatást kognitív és nem kognitív eljárások alkalmazása előzze meg. A tehetségesek kiválasztásában lényeges követelmény a rendszerszemléletű komplex módszerek alkalmazása. A tehetséges gyermekeknek mást és másképpen kell tanítani. Ehhez szükség van speciális tantervekre, jól felkészült pedagógusokra és megfelelő tárgyi feltételekkel rendelkező tehetséggondozó műhelyekre. (Az egyes speciális képességekhez fejlesztő programok kellenek.) Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

- Igen fontos a tehetség időben történő felismerése, amelyhez régiós, esetleg országos hálózat kialakítására lenne szükség. (A régiókban, a megyékben, a megyei jogú városokban a kistérségekben Tehetségdiagnosztikai Központokat / Decentrumokat kellene létrehozni.) Az azonosított tehetség után kapjon a gondozást végző szakmai intézmény állami normatívát (tehetséggondozói normatíva) az iskola költségvetésében Az azonosított tehetség foglalkoztatására átfogó programokat több iskola összefogásával lehetne megvalósítani és hatékonyan működtetni. (Térségi, Körzeti, Városi tehetséggondozó műhelyek létrehozása és működtetése) Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

- A megyei közoktatási közalapítványok – alapító okiratuk módosítását követően – a rendelkezésre álló keretösszeg egy részét fordítanák tehetséggondozásra, és nem feltétlenül tanulmányi versenyekre Régiónként, megyénként évente találkozót kellene szervezni a tehetséges diákok számára, amelyre a részt vevő diákoknak pályaművet kellene készíteniük. A találkozó aktuális témáit a régió ,a kistérség problémái közül kellene kiírni Igen fontos lenne a felsőoktatási intézmények érintett tanszékeinek bekapcsolódása a tehetséges gyermekekkel való foglalkozásba ( kutatások, mérések stb.) Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

Tisztelt Tanácskozás. Kedves Kollégák. Dr Tisztelt Tanácskozás! Kedves Kollégák!   Dr. Révész Géza gondolataival köszönöm meg figyelmüket, melynek aktualitását döntsék el Önök. Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc

„…a tehetség korai felismerésének nincs addig semmi jelentősége, míg a tehetség védelme nem válik társadalmunk egyik céljává, míg a nemezt tehetségeseinek nem nyújtunk alkalmat szellemi és erkölcsi javaiknak kifejtésére és értékesítésére. Mi értelme lenne annak, hogy a talentumokat korán felismerjük, kiválasszuk és kiműveljük, ha aztán nem gondoskodunk arról, hogy olyan helyet foglalhassanak el, mely képességünknek legjobban megfelel? Mit használ a nemzetnek, ha legértékesebb tagjait kiművelésük után a véletlennek, a sors szeszélyeinek tesszük ki, és törekvésüket a tehetségtelenek – többnyire sikeres konkurenciájával szemben nem segítjük elő?” Taktaharkány 2004. 04.30.– 05.01. Sarka Ferenc