52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Települési állati melléktermék gyűjtők
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
178/2002/EK rendelet január 1-től
Helyi termék a falusi vendégasztalon, termékkínálat, házi kert (lehetőleg bio), direktértékesítés Fenntartható Vidéki Turizmus Budapest,
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
Budapest, május 18. Halimba
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
KISTERMELŐK - ÚTMUTATÓ Vecsés
Gaia Alapítvány „Hangya” Települési Gazdaságfejlesztési Mozgalom Galgahévíz, szeptember 08. Kistermelői törvény nyújtotta lehetőségek Szabadkai.
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői.
Validálás & verifikálás
e-jövedék konferencia
Szabálysértési méltányossági kérelem
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Vasútszabályozási Osztály
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
Tószegi-Faggyas KAtalin
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
TÁJÉKOZTATÓ A KENŐOLAJOKKAL ÉS KENŐANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN
1169/2011/EU jelölési rendelet
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
A kémiai biztonságról közérthetően
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Pálinka – élelmiszeripar - vidékfejlesztés
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer- termelés, -előállítás és - értékesítés feltételeiről.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
ANTSZ - MGSZH. MGSZH Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Több feladat átkerült az ÁNTSZ-től az Ő hatáskörükbe. ÍROTT ANYAGUK EZEKRE KÜLÖN NINCS CSAK.
1 Kistermelői élelmiszer előállítás és forgalmazás Győrszemere Dr. Hercsel György igh. főállatorvos Dr. Szabó Tamás igazgató főállatorvos.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Falusi vendégfogadás FATOSZ tevékenysége, napraforgós minősítés, falusi vendégasztal üzemeltetése.
Élelmiszerbiztonsági aktualitások:
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
ADR: kit érint, kinek kell foglalkoztatnia biztonsági tanácsadót?
A vendéglátó ipari tevékenység tükrében
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Aki: Kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel, vagy az általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel gazdasága helyén, illetve régión belül, vagy Magyarország területén a gazdaság helyétől légvonalban számítva 40 km távolságon belül, közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményt lát el. Falusi vendégasztalt üzemeltet. 1. melléklet B. részében meghatározott szolgáltatásokat végez magánszemélyek és más kistermelők részére. 3 féle módon lehet élelmiszert előállítani: Engedélyköteles, vagy bejelentés köteles vállalkozás, kereskedelmi tevékenység során marginális tevékenység keretében (64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM együttes rendelet az állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történő élelmiszer-előállításnak élelmiszer-higiéniai feltételeiről) és élelmiszer kistermelőként. Az előző fogalmak és jogszabályok a tevékenység végzésére vonatkozó fogalmak és jogszabályok Jövedelem elszámolására vonatkozó fogalmak: őstermelő, családi gazdálkodó, egyéni vállalkozó stb…

52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Falusi vendégasztal: falusias, tanyasias vagy vidéki környezetben a házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása, és az elkészített élelmiszerek felkínálása helyben fogyasztásra a gazdaság helyén; A fogalom meghatározása újabb fontos korlátot tartalmaz, gazdaság helyén.

52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről 4.§ (3) bekezdés A kistermelő az általa megtermelt vagy előállított, és - kiegészítő alapanyagként - vásárolt élelmiszer felhasználásával, valamint más kistermelőtől vásárolt késztermék felhasználásával - a 178/2002/EK rendelet 3. cikkének 7. pontja szerinti kiskereskedelmi tevékenységként - falusi vendégasztalt üzemeltethet. A 4.§ határozza meg részletesen a kistermelő által végezhető tevékenységeket. A termelési, előállítási és értékesítési mennyiségek nem haladhatják meg az 1. melléklet A. részében meghatározott mennyiségeket.

178/2002/EK rendelet 3. cikkének 7. pontja: Az Európai Parlament és A Tanács 178/2002/EK Rendelete az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról 178/2002/EK rendelet 3. cikkének 7. pontja: Kiskereskedelem: Élelmiszerek kezelése és/vagy feldolgozása és tárolása az élelmiszerek eladásának vagy fogyasztók részére történő átadása helyén, beleértve az elosztóközpontokat, a közétkeztetési tevékenységet, az üzemi étkezdéket, az intézményi étkeztetést, az éttermeket és az egyéb, élelmiszerellátó helyeket, üzleteket, bevásárlóközpontokat ellátó létesítményeket és nagykereskedelmi árusítóhelyeket; (érdekesség: Az Uniós jogszabály nem ismer nagykereskedelmet)

Falusi vendégasztal keretében folytatható szolgáltatás: 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Falusi vendégasztal keretében folytatható szolgáltatás: Falusi vendégasztal vagy a gazdaság helye szerinti településen rendezvény keretében, a kistermelő által levágott, az 5.§ (4) bekezdésben foglaltaknak megfelelő állományból származó, sertés, 30 hónaposnál nem idősebb szarvasmarha, illetve 18 hónaposnál nem idősebb birka vagy kecske húsából elkészített ételt felkínálhatja helyben fogyasztásra. Az állatok korát a kérődző állatok esetében a BSE betegség elleni védekezés szabályit meghatározó egyéb jogszabályok miatt kell figyelembe venni. Ezeknél ugyanis …

Milyen állatot vághat le a kistermelő: 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Milyen állatot vághat le a kistermelő:  A kistermelő gazdaságában nevelt állatot  Az 5. § (4) bekezdésben foglaltaknak megfelelő állományból származó, állatot

Kistermelő gazdaságában nevelt állat: 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő gazdaságában nevelt állat: 2.§ 9. pontja: Olyan állat, amelyet a kistermelő a levágást közvetlenül megelőzően születésétől vagy kikelésétől kezdve, vagy baromfi esetében legalább 3 hét, nyúlfélék esetében legalább 4 hét, sertés, szarvasmarha, juh, kecske, strucc és emu esetében legalább 3 hónap időtartam alatt a gazdaságában nevelt;

Milyen állatot vághat le a kistermelő: 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Milyen állatot vághat le a kistermelő:  A kistermelő gazdaságában nevelt állatot  Az 5. § (4) bekezdésben foglaltaknak megfelelő állományból származó, állatot

52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről. 5. § (4) bekezdés: Állati eredetű alap-, feldolgozatlan és feldolgozott termék csak akkor hozható forgalomba, ha az állomány, amelyből az adott termék származik, igazoltan részt vesz a kötelezően előírt mentesítési programokban, illetve - tejtermelő állomány esetében - amely igazoltan mentes gümőkórtól és brucellózistól. Ennek igazolására a kistermelő kérelmére az illetékes kerületi hivatal hatósági állatorvosa a 2. melléklet szerinti hatósági állatorvosi bizonyítványt (a továbbiakban: hatósági állatorvosi bizonyítvány) állít ki.

Mennyi állatot vághat le a kistermelő falusi vendégasztal keretében: 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Mennyi állatot vághat le a kistermelő falusi vendégasztal keretében: 7.§ (4) bekezdés A kistermelő … …- az 1. melléklet A. részében meghatározott kis mennyiségeken belül – évente 12 saját sertést, 24 juhot, 24 kecskét, és 2 szarvasmarhát vághat le és dolgozhat fel. A vágást és ételkészítési programot az állatvágás előtt 48 órával, írásban be kell jelenteni az illetékes kerületi hivatalnak. Húskészítmény előállítása és értékesítése: 70 kg/hét, 2 600 kg/év Kifejlett vagy növendék sertés vagy juh vagy kecske vagy strucc vagy emu levágása és húsának értékesítése: 6 db/hét, 72 db/év Kifejlett vagy növendék szarvasmarha levágása és húsának értékesítése: 2 db/hét, 24 db/év

52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy; Aki: Kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel, vagy az általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel gazdasága helyén, illetve régión belül, vagy Magyarország területén a gazdaság helyétől légvonalban számítva 40 km távolságon belül, közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményt lát el. Falusi vendégasztalt üzemeltet. 1. melléklet B. részében meghatározott szolgáltatásokat végez magánszemélyek és más kistermelők részére. Vissza a fogalom meghatározáshoz: legújabb módosítás már szolgáltatásokat is tartalmaz. Egyes kistermelők kevesebb lehetőség miatt kevesebb féle terméket tudnának előállítani, így ez bővíthető. Magánszemélyeknek és más kistermelőknek.

állat vágása és húsának feldolgozása 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről A kistermelő által végezhető szolgáltatások: füstölés a szolgáltatást végző kistermelő gazdaságának helyén aszalás, szárítás, őrlés állat vágása és húsának feldolgozása megfelelően kialakított hely a falusi vendégasztal helyén vagy rendezvény helyén Ételkészítés (beleértve kenyér, tészta, befőtt, lekvár, pogácsa) terménytisztítás a szolgáltatást igénybe vevő kistermelő gazdaságának helye olajos magvak (olajütés) és gyümölcsök, zöldségek préselése, pasztörizálása Falusi vendégasztal: más kistermelő Rendezvény: magán személyek, más kistermelők

2. § 14. pont (fogalom meghatározás) 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Rendezvény: 2. § 14. pont (fogalom meghatározás) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.§ a) pontja szerinti fogalom. A kistermelői rendelet a fogalom meghatározásnál átveszi a kereskedelmi kormányrendelet meghatározását.

210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről Rendezvény: 28.§ a) pont alkalmi rendezvény: olyan nem rendszeres, hanem bizonyos ünnepi vagy más alkalmakból szervezett rendezvény - ide nem értve a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló kormányrendelet szerinti alkalmi és ünnepi vásárokat -, amelyen nem a kiskereskedelmi tevékenység a fő cél, de az a rendezvényhez szolgáltatásként kapcsolódik, és ott a rendezvény jellegéhez kapcsolódó termékeket forgalmaznak, ideértve a megrendelő által meghatározott helyen eseti alkalommal végzett étkeztetést, illetve italszolgáltatást; Ebbe a fogalom meghatározásba belefér a bemutató disznótor rendezése, és egyéb rendezvények tartása. Pl Böllérfesztivál, kolbásztöltő verseny stb…

Falusi vendégasztal keretében folytatható szolgáltatás: 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Falusi vendégasztal keretében folytatható szolgáltatás: Falusi vendégasztal vagy a gazdaság helye szerinti településen rendezvény keretében, a kistermelő által levágott, az 5.§ (4) bekezdésben foglaltaknak megfelelő állományból származó, sertés, 30 hónaposnál nem idősebb szarvasmarha, illetve 18 hónaposnál nem idősebb birka vagy kecske húsából elkészített ételt felkínálhatja helyben fogyasztásra. 7.§ (4) bekezdés: gazdaság helye szerinti településen rendezvény keretében

52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről. A falusi vendégasztal tartásának, vagy alkalmi rendezvény keretében tartott disznótoros bemutató higiéniai feltételrendszere:  A falusi vendégasztal keretében végzett élelmiszer-előállítás e rendelet szerinti szabályait a 852/2004/EK rendelet előírásainak betartása mellett kell alkalmazni. A sertés húsát a húsban előforduló trichinella hatósági vizsgálatára vonatkozó különös szabályok megállapításáról szóló, 2075/2005/EK bizottsági rendelet I. mellékletének I. vagy II. fejezete szerint meg kell vizsgáltatni.

Az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK Rendelete az élelmiszer-higiéniáról I. Fejezet 1. Cikk: (1) bekezdés: az élelmiszeripari vállalkozásokra vonatkozó általános szabályokat állapítja meg az élelmiszer-higiénia terén  az élelmiszerbiztonság elsődleges felelősségét az élelmiszeripari vállalkozó viseli  az élelmiszerbiztonság szavatolására a teljes élelmiszerláncon keresztül szükség van  szobahőmérsékleten biztonságosan nem tárolható élelmiszerek esetében a hűtési lánc fenntartása  a HACCP elvein alapuló eljárások általános alkalmazása tudományos kockázatértékelésen alapuló mikrobiológiai kritériumok alkalmazását írja elő közösségen belüli egységes higiéniai szabványok alkalmazását írja elő

52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről. Hogyan használható fel a falusi vendégasztal során levágott állat húsa? A sertés vágását követő ételkészítési program során - amíg nem áll rendelkezésre 2075/2005/EK rendelet szerint vizsgálat eredménye - az elkészített étel csak akkor kínálható fel fogyasztásra, ha a hústerméket, ételt biztonságos hőkezeléssel készítették el. Biztonságos hőkezelés: az a hőkezelési eljárás (sütés, főzés), amely legalább 2 percen át tartó 72 °C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75 °C-t biztosít.

52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről. Mit tehet a kistermelő a falusi vendégasztal során keletkezett sertéshússal és maradék élelmiszerrel? A vágásból származó hús, sertés esetében a 2075/2005/EK rendelet szerint vizsgálat kedvező eredménye alapján, lefagyasztható, és a falusi vendégasztal keretében ételkészítésre felhasználható. A vágás és ételkészítési program keretében elkészített, de a helyszínen el nem fogyasztott ételt a kistermelő a továbbiakban csak magánfogyasztásra használhatja fel, vagy azt megfelelő módon meg kell semmisíteni.