A pedagógus, aki az IPR mögött van

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható inkluzív-adaptív oktatás-nevelés időszerű kérdései
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Mire lehet/ne jó az iskola?
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
MAG Készítette: Bojtor Attiláné NKI Babay József Általános Iskola és Sportiskola.
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Fontosabb fogalmak Képesség :
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Kompetensek lettünk? június 27..
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A szaktanácsadó segítő szerepe
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
Inklúzív nevelés Magyarországon
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A pedagógus, aki az IPR mögött van

Miről lesz szó? Mit jelent a személyre szóló fejlesztés? Kétféle pedagógiai megközelítés A pedagógus lehetőségei A vezető feladatai

A tanulás A tanulás a tudás (kognitív, affektív, motoros) megszerzésére irányuló tevékenység, amelynek eredményeként folyamatosan alakul, fejlődik és szocializálódik a személyiség. (Csoma Gyula)

Nevelés= személyiségfejlesztés „Javító” megközelítés A személyiség fejlődésnek van egy előre meghatározható üteme. Az ettől való eltérés diagnosztizálható, a „hibák”, lemaradások pedig korrigálhatók. „Támogató” megközelítés Minden gyerek személyisége a rá jellemző ütemben egészségesen fejlődik, ha megkapja a fejlődéséhez szükséges optimális feltételeket

Példák a „javító” megközelítés megvalósítására

Az inkluzív nevelés Diagnózis Egyéni fejlesztési terv a legfontosabb lemaradások pótlására Szakemberek közötti együttműködést igényel Átlátható időtartamra szól Kis lépésekben való előrehaladás Gyermekek Háza, Bp. Istvánffy Miklós Általános Iskola, Szigetvár Pannónia Általános Iskola (Bp. XIII, ) + Prizma EGYMI

Példák a „támogató” megközelítés megvalósítására

Az iskolai kudarcok, a leszakadás problémája megelőzhető, ha az iskola tevékenységeinek kialakítása során gondoskodik arról, hogy a lehető legnagyobb mértékben alkalmazkodjék az egyes gyerek igényeihez.

Az adaptivitás a pedagógiában is alkalmazkodást jelent. Tudják-e az iskolák és a bennük dolgozó szakemberek munkájukat a tanulás köré szervezni? Tudnak-e olyan feltételeket teremteni, melyek között minden egyes gyerek saját ütemében, egyéni módon tanul és fejlődik?

what he can do what he wants A gyermeki személyiség optimális fejlődéséhez három alapszükséglet kielégítése szükséges: kapcsolat megélni, hogy számítanak rám; megbecsülnek, biztonságban lenni what he can do kompetencia annak a megtapasztalása, hogy meg tudok csinálni valamit; önbizalom what he wants autonómia saját tevékenységem szabályozása, utasítás és engedélykérés nélkül (kezdeményezés, befolyás, felelősség)

A tanítók a tanulási folyamat során folyamatosan a gyerek három alapszükségletének a kielégítésére törekszenek. A tananyag helyett a tanuló kerül a tanulási folyamat középpontjába. Az adaptív iskola szervezete rugalmas, jellemző rá a projektmódszer. Az adaptív iskolában minden szereplő (gyerek, tanár, szülő) alapszükségleteinek kielégítésére törekszenek.

A tanár által biztosított közeg támogatás abban segíteni a gyereknek, amit nem tud egyedül megcsinálni ösztönzés olyan feladatokat ösztönözni, ahol a tanulók kezdeményeznek és döntenek bizalom minden gyerekkel szemben pozitív, ösztönző elvárással lenni

Amire a tanárnak figyelni kell interakció miképp tudok mindenkivel kapcsolatot teremteni? instrukció a tanulási folyamat szervezése osztályszervezés hogyan szervezzem meg a kereteket?

what he knows what he can do tanuló who he is what he wants interakció ösztönzés támogatás what he knows kapcsolat what he can do tanuló kompetencia autonómia who he is what he wants instrukció osztályszervezés bizalom

Mit tehet a pedagógus?

Módszerek Differenciált csoportmunka Differenciált egyéni munka Páros feladatmegoldás Kooperatív tanulás Adaptív tanulásszervezés Egyéni fejlesztés/fejlesztési terv alapján Önálló munka Játék Egyéni tanulási utak Portfólió értékelés

PEDAGÓGUSKOMPETENCIÁK Kiemelten fontos, hogy a pedagógusok szakmai felkészültsége megerősödjön, határozottabban vegyenek részt az egyéni és csoportos tanulói képességfejlesztésben. A fenntartható nevelési - oktatási intézmény jól definiált, értékelvű célokra alapozott program alapján, hatékonyan vezetett szervezet. 17

PEDAGÓGIAI KÖRNYEZET inkluzív-adaptív szakember-képzés; speciális intézményi tanácsadó-szolgáltató szakemberek, pedagógusok felkészítése; osztályfőnöki képességfejlesztés; megfelelő tananyagok, tankönyvek, inkluzív tevékenységekre alkalmas infrastruktúra és eszközpark, oktatás-módszertani szemléltető anyagok, tankönyvi források, valamint információs rendszer, releváns civil partnerségek biztosítása. 18

PREFERÁLT PEDAGÓGIAI MÓDSZEREK 1. A gyermekek/tanulók kulturális értékeire épülő, egész életére szóló, a közösségi együttélés normáinak kialakítása. 2. Az adaptív-inkluzív nevelés-oktatás gyakorlatának kulcskérdése a szocializáció és a reszocializáló, amelyben a módszertani hangsúly a csoportmunkán van, célja a demokratikus, befogadó közösségek kialakulásának elősegítése. 3. Milieu-terápia, amelynek célja a gyermek/tanuló helyzetének megváltoztatása, 19

Az egyéni beállítódás figyelembe vétele Nyelvi Matematikai-Logikai Térbeli-vizuális Testi-Mozgási Zenei Természeti Emberek közötti megértés (interperszonális) Ember saját magának megértése (metakognitív)

A vezető lehetőségei Támogatás: Elvárás Elméleti ismeretek folyamatos fejlesztése A feltételek megteremtése A szülők bevonása A változások irányítása Folyamatos tájékozódás a megvalósulásról Értékelés, visszacsatolás Reflektív beszélgetések PR munka Elvárás Pedagógiai program Munkaterv Továbbképzés Pedagógusok értékelése

Az adaptív iskolavezetés kapcsolatok what he knows what he can do támogatás elvárás kapcsolat pedagógus who he is what he wants kompetencia autonómia feladatadás hatalom bizalom

Néhány hasznos olvasnivaló

„A legjobb mód, ahogy az ember tanul, az utánzás. A mimézis „A legjobb mód, ahogy az ember tanul, az utánzás. A mimézis. De csak azokat akarjuk utánozni, és csak azokat tudjuk utánozni, akik cselekednek. Aki beszél, azt nem lehet utánozni, mert ha utánzol valakit, aki beszél, akkor csak beszélsz. Az pedig unalmas. Tanulni valakitől csak úgy lehet, hogy ha az a valaki cselekszik. És nem csak cselekszik, hanem örömmel csinálja azt, amit csinál, és boldogságot sugároz.” Feldmár András

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ÉS EREDMÉNYES MUNKÁT KÍVÁNOK! Dufkáné Vincze Mária szaktanácsadó dufkane@gmail.com