Myeloproliferatív betegségek gondozási gyakorlata Ambuláns betegellátási lehetőségek elmélet és gyakorlat Dr Süveges Erzsébet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika
Advertisements

A COPD diagnózisa és kezelése
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A TERHESGONDOZÁS Résztvevői Feladata Folyamata Csoportjai
Újszülött-, és csecsemőkori húgyúti infectio és/vagy pyelectasia előfordulása osztályunkon az elmúlt 7 hónapban. Bodrogi Tibor, Svorenj Gábor, Nagy Katalin.
A Flutter és a PEP maszk hatékonyságának összehasonlítása a váladékürítés szempontjából cisztás fibrózisban Svábhegyi Orsz. Allerg., Imm. és Pulm. Eü.
Pest megyei Tüdőgyógyintézet
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
KLINIKAI ALAPISMERETEK
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
 1. Szociális:  - a lakás 1 órán belüli elérhetősége  - telefon 24 órán át  - gépkocsit nem vezethet a beteg: hazaszállítását meg kell oldani.
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
A VASTAGBÉL CARCINOMA DIAGNÓZISA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Perifériás érbetegségek
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A VESEELÉGTELENSÉG PROGRESSZIÓJA I
Funkcionális emésztőszervi betegségek a családorvosi gyakorlatban
Funkcionális emésztőszervi betegségek a családorvosi gyakorlatban
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A krónikus hasmenés.
A szívelégtelenség diagnózisa június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Az amyloidosis klinikuma
Kardiovaszkuláris rizikó becslése a laboratóriumi gyakorlatban
Vesetranszplantációs várólistán lévő betegek cardiovascularis állapota
Az anaemia szerepe és jelentősége a betegségek progressziójában
Vesebiopsziával igazolt thromboembolizáció
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
Kismedencei térfoglaló folyamatok - az ultrahang vizsgálat jelentősége
A csontvelő átültetés indikációi gyermekkorban
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
THALIDOMID SZEREPE MYELOMA MULTIPLEX KEZELÉSÉBEN
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Együttműködés a szakrendelők, a szakambulanciák és a társszakmák között dr. Meisel Judit Ráckeve város Szakorvosi rendelőintézet, Szemészet.
Pulmonológiai osztályon diagnosztizált hematológiai kórképek
Az ÉRV program jelentősége a kardiovascularis betegségek kimutatásában, illetve prevenciójában az 52. centrum eredményei alapján Dr. Ruby Erzsébet 2009.
Kirschner Róbert, Pécsvárady Zsolt
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban
FEJ-NYAKI DUZZANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
Arteria profunda femoris aneurysmájának sikerrel operált esete
Epeúti betegségek.
Az OPMD genetikai oka a PABP2 gén rövid GCG Repeat Expanziója
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
Hasnyálmirigy és lép betegségei
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Tory Kálmán Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekklinika
Diagnosztikus és terápiás lehetőségek az
MŰTÉT VAGY KONZERVATÍV TERÁPIA
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Dr. BUGYI ISTVÁN KÓRHÁZ, SZENTES
A jó anamnézis fél (teljes?) diagnózis - esetbemutatás
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
Dr. Vojnisek Zsuzsanna, Dr. Szőnyi László, Dr. Dezsőfi Antal
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
A betegellátás keretei és rendszere
ZALA MEGYEI KÓRHÁZ A PTE Általános Orvosi Karának Oktatókórháza.
ASD zárás a felnőttkorban Kinek ? Mikor ? Hogyan ?
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bemutatása Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató.
A MYELOPROLIFERATÍV NEOPLÁSIÁK PVR, CML, MF, ETT Dr.Várkonyi Judit SE III. sz. Belklinika.
Ismeretlen eredetű láz Fever of unknown origin (FUO) Dr. Benedek Szabolcs Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika.
Terápiás lehetőségek a cisztás fibrózis gondozásában.
NYME Savaria Egyetemi Központ, Vas Megyei Markusovszky Kórház
A THROMBOCYTÁK SZÁMBELI ÉS MŰKÖDÉSBELI RENDELLENESSÉGEI
A vastagbél gyulladásos betegségei
Előadás másolata:

Myeloproliferatív betegségek gondozási gyakorlata Ambuláns betegellátási lehetőségek elmélet és gyakorlat Dr Süveges Erzsébet

A napi rutin Nyilvánvaló, hogy nem egyszerű és nem értéktelenebb az a munka a betegellátás lépcsőiben, amit a napi rutinban, szakrendelőben végez a hematológus. Fegyverzete a perifériás kenet, sternum punctió és csontvelő kenet mikroszkóposelemzése a laborvizsgálatok értékelése és a beteg vizsgálata mellett. Gyakori feladat annak eldöntése, hogy az abnormális leletek hematológiai betegséget diagnosztizálnak, vagy reaktív elemek. A gyors és jó diagnózis az előfeltétele, hogy a beteg a megfelelő helyre kerüljön a rendszerben.

Centrumok közelében dolgozni – az elérhető modern diagnosztikai lehetőségek miatt előnyös, de nem csökkenti annak a felelősségét, hogy kinél milyen diagnosztikát, elegendő és illik ma alkalmazni, és kit lehet a szakambulancián kezelni, kit kell a centrumba továbbküldeni !

Albert Schweitzer Kórház Nonprofit Közhasznú Zrt. Hatvan Centrumtól messze, hematologia osztályos háttér nélkül a munka jelentős része előszűrés és szervezés. Mintavétel 2008-2009 április elsejék közötti időszak myeloproliferatív betegei.

Myeloproliferatív megbetegedések 2008-as WHO felosztás ezeket a myeloid neoplasiák csoportba sorolta. Diagnosztikájukban az egyes entitások molekuláris patogenezisű felosztásáé a jövő. A már most alkalmazandó citomorfológia, immunhisztokémia, citogenetika és FISH technikák miatt a diagnózisnak hematopathologiai centrum- ban kell megszületnie! ( MBA 2008 febr. P.Dr Demeter)

Új myeloproliferatív betegek: kiket vizsgálunk? Kiket diagnosztizálunk? Stroke, TIA : PRV 36%,ET56% Thrombosis előzmény: PRV 18%. ET 33% beállíthatatlan hypertonia: PRV 41% Cardialis történés ET 27% Új esetekben a háziorvos által észlelt konzekvens vérképi elváltozás alapján történő beutalás: 65-70% Szakorvosi beutalás 25% a beteget is nyugtalanító jelzések a vérkép leletben, vagy tünetei miatt maga a beteg kéri vizsgálatát -10% - emelkedő!

Centrumhoz kötött lehetőség: JAK2 V617F mutáció kimutatása Diagnosztika PRV-ben Klinikum, leukocytosis, polycythaemia esetén a perifériás kenet vizsgálata! A rutin laborok, teljes vérkép és reticulocytaszám értelmezése. LDH Secundaer okok kizárása (légzésfunkció – pulmonológia, az anamnézis alapján kardiális eredet vizsgálata, pO2, CRP, gyulladásos megbetegedések lehetőségének kivizsgálása – góckeresés történhet ambulanter ) nem sürgető klinikum, quali alapján. Centrumhoz kötött lehetőség: JAK2 V617F mutáció kimutatása EPO szint mérés Csontvelő vizsgálata, crista biopszia Bcr/abl, FISH, cytogenetika kérése – általános állapot és korosztály szerint nem kötelezően a teljes spekrtumot alkalmazva a prognosztika megítélése céljából! Elmondhatjuk, hogy a kivizsgálásban a moder és centum lehetőségek szükségesek, ha familiárisnak imponál az eset, akkor centrumban kezelendő akár. A leukémiás transzformáció lehetőségét szem előtt kell tartani, de a Litalir, véna szekció kezelés, thrombocyta aggregáció gátló adása a szakrendeléseken elvégezhető.

A diagnosztikus vizsgálatok aránya PRV kivizsgálásában

Diagnosztika - essentialis thrombocytosisban Polycythaemiás vérkép, az egyéb myeloproliferatív lehetőségek kizárása Reaktív ( vashiány, fertőzés, RA, colitis, solid tumor) lehetőségek kivizsgálása, kizárása. Thrombocytafunkciós vizsgálatok – alig elérhető JAK2, bcr-abl mutációk vizsgálata – JAK2 63%-ban, bcr-abl 32%-ban került vizsgálatra Kromoszóma vizsgálatok - 2 esetben Crista biopszia - 50% felett, 50% sternum punctió, és ezeket elutasítók aránya csaknem 30%!! Rizikóbecslés ( 60 év, 1500 G/l plt, thrombosis, cardiovascularis rizikók) A betegmintát ugyan az utóbbi időszakből merítettem, de a betegség és gondozás ideje lehet már régebbi

A diagnosztikus vizsgálatok aránya ET kivizsgálásában

Diagnosztika – myelofibrosis eseteiben Általános tünetek, léptáji - hasi panasz, fogyás, láz. Hypercelluláris fázis vagy cytopenia, pancytopenia hasi UH: splenomegalia? izotópos lép-vizsgálat - hypersplenia ? A perifériás kenetben észlelhető vörösvérsejt vagy fehérvérsejt diszplasztikus jelek, magvas vvs keresése Myelofibrotikus esetekben – előzetes „diagnózis” a sicca sternum punctió! Crista biopszia, szövettan, cytogenetika Szükséges a szupportív terápia, tehát a jó transzfúziós háttér lehetőség nélkül a beteget nem illik gondozni. A lehetséges infektív szövődmények miatt is szükség lehet osztályos háttérre.

Diagnosztika – myelodysplasia eseteiben Anaemiás, cytopeniás esetek Perifériás kenetben is dysplasticus jelek, alacsony retikulocytaszám Már centrum lehetőségeket kihasználó csontvelő vizsgálatra készüljünk! A kromoszóma vizsgálatok prognosztikai értéke magas, MDS lehetőségénél különösen az 5q- keresése fontos. keresendőek a triszómiák vagy egyéb deléciók Idős és enyhe esetben a szupportáció kórházi hátteret igényel. Fiatal vagy súlyos esetben a centrum kemoterápiás lehetősége szükséges. Lehet, hogy a legtöbb döntési helyzetet a myelodysplasia adja?

Betegirányítás Tudnunk kell lehetőségeink határait, a már több vizsgálattal, beavatkozással „hozzánk szokott” beteget is centrumba kell irányítani az ott kontrollálható, kezelhető megbetegedésekkel

Mit gyógyítsunk szakrendelésen? Vállalhatóak aa myeloproliferatív betegségek úgynevezett nem Philadelphia pozitív csoportjából: pl a Ph negatív CML Vállalhatóak a PRV betegek, kis rizikónál rendszeres vena sectio és ASA kezelés elegendő, egyéb eseteiben hydroxyurea (Litalir) kezeléssel kiegészíthető. Vállalható az ET : kis rizikónál 60 év alatti, 1500 G/l plt szám alatti, thrombosis előzmény nélküli páciensek, akiknél jószerével csak ASA kezelés és ellenőrzés elégséges. A kp és nagy rizikóban hydroxyurea (Litalir) vagy anagrelide ( Thromboreductin), graviditásban INFα

Gondozott betegek – arányok: a diagnosztizált MDS betegek kb 25%-a jelenik meg szakrendelői gondozásban Jelenleg összesen egy Ph neg CML-es beteget kezelek Az ábra illetve az adatfeldolg nem tartalmazza a MDS betegeket, mivel a szubsztitúciós igényük miatt szakrendelői gondozásuk nem jellemző, konzíliáriusként vagy az enyhe formákban az ambulancián időnként a beteg állapotának ellenőrzéseként kérik vizsgálatukat.

Gondozás - kezelés vállalható Fiatal ET 5 – nők, thrombotikus ill TIA előzménye volt 2-nek, egy Thromboreductil szedő, a másik nem tolerálta- Litalirt kap- Ő thrombocytaferezisre is szorul, egy a családi thrombotikus anamnesis miatt a minimális Litalirt kapja.

Köszönöm a figyelmet!