Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika"— Előadás másolata:

1 Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika
Dr. Dombi Csaba Oralis Dagnosztika és Sűrgősségi Osztály

2 A preventív szemléletű fogorvoslás pillérei
Gondos és dokumentált anamnézis, állapotfelmérés (nyálkahártya, fogak, fogágy, rágófunkció) és kezelési terv Szájhigiéniai kezelés, ellenőrzés, gondozás Korai diagnózis, minimál-, vagy non-invazív kezelési módszerek Az egészség megőrzésére irányuló orvosi felvilágosító munka

3 Oralis Diagnosztika előadások 2012-2013 I. félév
Bevezetés az oralis diagnosztikába. A fogorvosi diagnosztika és a dokumentáció jelentősége, szabályai. (Dr. Dombi Csaba) Az általános egészségi állapot felmérésének nehézségei. A fogorvosi beavatkozások általános egészségi állapotával összefüggő indikációi és kontraindikációi. Beutalás és konzultáció a társszakmákkal. (Dr. Bródy Andrea) Fogorvosi anamnézis, állapotfelmérés és az adatok dokumentálása. (Dr. Bródy Andrea) A száj nyálkahártyájának vizsgálata. Stomatoonkológiai szűrés. Szájbetegségek felismerése. (Dr. Dombi Csaba)

4 Oralis Diagnosztika előadások 2012-2013 I. félév
A nyáltermelés és a nyálmirigyek diagnosztikája. (Prof. Nagy Gábor) Az állkapocsízületet, az állcsontokat és a fogsorokat érintő elváltozások diagnosztikája és kezelésük tervezése. (Dr. Schmidt Péter) Orthodontiai diagnosztika és kezelési terv. (Dr. Gresz Vera) A caries diagnosztikája. Módszerek, eszközök. A fogak nem caries okozta elváltozásai. (Dr. Dombi Csaba) Endodontiai diagnosztika és sűrgősségi beavatkozások. (Dr. Dobó-Nagy Csaba)

5 Oralis Diagnosztika előadások 2012-2013 I. félév
A parodontium és a szájhigiéne vizsgálatának módszerei. A vizsgálatok eredményeinekhatása a kezelési tervre. A szájhigiéne, a fogazat és a fogágy vizsgálata szűrővizsgálatok keretein belül. Indexek.(Dr. Kelemen Kinga) Fej-nyak területen jelentkező fájdalom differenciál diagnosztikája. (Dr. Dombi Csaba) A fogazat szerepe a hangképzésben. Diagnosztika, kezelési terv.(Dr. Kivovics Péter) A diagnosztika szerepe az esztétikai fogászatban. A fogak alaki és optikai jellegzetességei. A fogsor és az arc harmóniájának diagnosztikája és rehabilitációja. (Dr. Dombi Csaba)

6 Diagnosztikai stratégia
Anamnézis –akut panasz, általános fogászati, általános, családi Extraoralis : fej nyak megtekintés, tapintás, TMI Intraoralis : nyálkahártya megtekintés, tapintás Fogak : hiány, caries, tömés, fogmű, kopások, fejlődési rendellenességek, színárnyalat Fogágy : tasak, gyulladás, mobilitás, plakkretenciós tényezők, egyéb jellegzetességek Szájhigiéne, caries rizikó, nyáltermelés, Oratest

7 Anamnézis

8 Keringés Allergia Gyógyszerek Betegségek Parafunkció Rizikófaktorok Daganat Terhesség

9 Status Kezelési terv Aláírás: ………….

10 Szájrák : Az ajak, a szájüreg és a garat malignus daganatai.
A szájnyálkahártya rendszeres vizsgálata elsősorban a fogorvos feladata. A lakosság több mint fele, a rizikócsoport közel 90%-a nem jár rendszeresen fogorvoshoz!

11 A caries felismerése : 1. Anamnézis - fájdalom - ételbeékelődés
- esztétikai zavar - kellemetlen szag és íz - ínygyulladás 2. Inspectio - nagy destrukció - macula cretosa - rtg, száloptika - kontúrváltozás 3. Palpatio - szondával ? 4. Laser (Diagnodent))

12

13

14

15

16 GRAD 1 GRAD 2

17 GRAD 3 GRAD 4

18 GRAD 1 GRAD 2

19 GRAD 3 GRAD 4

20

21 Nyugalmi és stimulált nyálmennyiség mérése
A vizsgálat célja : megállapítani a nyugalomban, illetve rágással, vagy citromsav-oldattal stimulált nyálmennyiséget és a mérési adatokat a szubjektív panaszokkal, valamint a szájszárazság klinikai jeleivel (pl.: a tükörszem tapad a nyelvháthoz) összevetni. Nyugalmi nyálmennyiség mérése : A beteg izolált, ingerszegény környezetben ül, fejét előrehajtja. Nem nyel, nem beszél, nyelvét nem mozgatja. 2-2-2 percig nyálát szájában gyűjti és a mérőhengerbe köp. Az eredményt ml/perc–ben rögzítjük Normálérték : 0,3-0,4 ml/perc, Kóros : <0,1 ml/perc Stimulált nyálmennyiség mérése : Paraffin segítségével stimulált A beteg szájában rágás nélkül 30mp-ig tartja a paraffint (ezalatt felpuhul) Ezután lenyeli nyálát, majd rágni kezd. 2-2-2 percig rág, nyálat gyűjt és kétpercenként köp. 2 tömeg%-os citromsav oldattal stimulált (főképp fogatlan páciensek esetén) Minden 30. másodpercben a nyelvhát oldalsó részét ecseteljük az oldattal 2-2-2 percenként köp Az eredményt ml/perc-ben rögzítjük Normálérték : 1-2 ml/perc, Kóros : <0,5 ml/perc

22

23 1 magyar - 1 év : 2.5 fogkrém, 0.75 fogkefe
MAGYARORSZÁG 1 magyar - 1 év : 2.5 fogkrém, 0.75 fogkefe 10mp/ fogmosás ember nem mos fogat 70-80% nem jár fogorvoshoz

24 A rossz szájhigiéne összefügg
A közel 100%-ban előforduló fogszuvasodással és fogágybetegséggel A rossz fogazat okozta emésztési és felszívódási zavarokkal és az ezekkel összefüggő betegségekkel A szájüregi daganatok gyakoriságával és súlyosságával Gócbetegségekkel (szív-érrendszeri betegségek, koraszülés, nehézlégzés, stb.)

25

26

27

28

29


Letölteni ppt "Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések