I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
A kulcskompetenciák.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Az idegen nyelvekről a NAT-BAN
Szocializáció Fogalmak:
A munka világával kapcsolatos tudás
Anyanyelvi nevelés tematika
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Kuti Zsuzsa szakmai vezető.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
Kompetencia alapú idegen nyelvi
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Alapkompetenciák a munkadarabok tükrében
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Gyermekvilág régen és ma
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Harmadik matematikakönyvem
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Tehetséggondozás 1962 óta ének-zene tagozat indításával.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A magyar nyelv és irodalom Készítette: Raátz Judit és Sályiné Pásztor Judit Szolnok–Budapest és 16.
Miskolc, Szenior tudáskormányzás Cédrus-NET Konferencia 1 Szenior kompetencia-deficit Csutorás György - Matiscsákné dr. Lizák Marianna.
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A szocializáció folyamata
Tantervelmélet Kaposi József.
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
Közoktatási vezető II. félév
1./ A magyar közoktatás rendszere
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei I.1. Tudományos alapok I.2. Történelmi alapok II.1. Az anyanyelvi nevelés célja II.2. Életkori sajátosságok és okt.-i rendszer II.3. Az anyanyelvi nevelés területei III.4 Az anyanyelvi nevelés elvei

„Nagyon nehezen határozható meg, hogy voltaképpen miről is van szó „Nagyon nehezen határozható meg, hogy voltaképpen miről is van szó. Először is az anyanyelvünk a sorsunk, ez a családba és a társadalomba való beilleszkedésnek (…) az eszköze, személyiségünk kerete, csoport-azonosságunk jelkép-rendszerének döntő része, a kommunikációnk fő fegyverneme, a tanulásnak, majd a művelődésnek meghatározó segítője. Nehéz ezt úgy definiálni, hogy mindenkit kielégítsen. Ennek a témának jogosan nagyon sok gazdája van.” Szépe György

I. Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, elvei I.1. Tudományos alapok Köznyelv, irodalmi nyelv, nyelvjárás, regionális köznyelv Nyelv és társadalom /szocializáció/ Anyanyelv Idegen nyelv Származásnyelv Környezeti nyelv Nyelvi státusz: Államnyelv, kisebbségi nyelv Nyelv és egyén /perszonalizáció/ Kompetencia- Elméleti tudás Nyelvi viselkedés Egynyelvűség-kétnyelvűség-többnyelvűség Bilingvizmus-diglosszia

I. Az iskolába lépő gyermek beszédének jellemzői Beszéd és gondolkodás összefüggése szerint a beszéd lehet: Egocentrikus (önmagának szóló) Kommunikatív (másnak szóló) Belső beszéd (gondolkodás-beszéd) A kommunikatív beszéd lehet: Szituatív Kontextusos Szociolingvisztikai szempontból: (B. Berstein) Kidolgozott kód Kidolgozatlan kód

I. Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, elvei I.2.Történelmi alapok Középkor: latin Reneszánsz, reformáció: anyanyelvek 1700-as évek vége: magyar nyelv és irodalom Reformkor: „Nyelvében él a nemzet!” XX. sz.-i tantervek (1945-ig, ‘45-től) A ’78-as tanterv NAT, Kerettanterv, NAT (…)

I. Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, elvei II.1. Az anyanyelvi nevelés célja ADEKVÁT NYELVI, KOMMUNIKÁCIÓS VISELKEDÉS KIALAKÍTÁSA. Életkori sajátosságok figyelembe vétele Tantervi, egyéni, helyi célok Ismeretek-képességek (készségek)

I. Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, elvei II.2. Életkori sajátosságok és közoktatási rendszer 3-6 év 6-10 (12) év 10-14 év 14-17v.18 év (… life-long education)

I. Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, elvei II.3. Az anyanyelvi nevelés területei Attp. vagy módszertan Interdiszciplína:nyelvtud., pedagógia, irodalomtud., pszichológia, … Iskolai területek: Beszédkészség Írás-olvasás Szövegértés (beszélt és írott) Helyesírás

I. Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, elvei Nyelvtan Kommunikáció Csoportosítva: Percepciós, produkciós és reprodukciós nyelvi tevékenységek kialakítása, integrált fejlesztése.

I. Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, elvei III. Az anyanyelvi nevelés elvei: Játékosság, élményközpontúság A nyelvelsajátítás és az iskolai nevelés különbsége Beszédre való alapozás Interiorizáció-exteriorizáció Integráció Analógia és kreativitás Nyelvi tudatosság (language awareness) Az egész-rész problematikája A kiegyensúlyozottság elve Sémaelmélet Memória és figyelem

Kérdések Mit nevezünk anyanyelvnek, idegen nyelvnek? Mit értünk regionális köznyelv alatt? Mi a különbség a származásnyelv és a környezeti nyelv között? Mi a különbség a bilingvizmus és a diglosszia között? Mit nevezünk anyanyelvi kompetenciának? Magyarázza meg a következő fogalmakat: szituatív beszéd, kontextusos beszéd Mi a különbség az egocentrikus és a kommunikatív beszéd között? Mutassa be egy Ön által választott tanterv, korszak jellegzetességeit az anyanyelvi nevelés szempontjából! Mi az anyanyelvi nevelés legfőbb célja? Mit jelent az adekvát nyelvi viselkedés? Melyek az anyanyelvi nevelés iskolai területei? Melyek az anyanyelvi nevelés legfontosabb elvei?