Magyar műveltségterület

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Advertisements

„Ezt egy életen át kell játszani”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Angol nyelvi kompetencia
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A nevelési-oktatási program előzményei
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Projektmunka.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
A kerettantervek fejlesztése
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
A szövegértési feladatok összeállítása
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
A tehetségtantervek készítésének módszertana
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Pedagógus értékelési rendszer
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Két tanítási nyelvű oktatás az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskolában Egressy Béni Bilingual Primary School.
Az Alkalmazott bábjáték pedagógiájának Adaptálása
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
A magyar nyelv és irodalom Készítette: Raátz Judit és Sályiné Pásztor Judit Szolnok–Budapest és 16.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A pszichológiai mérés alapjai
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
főosztályvezető-helyettes
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Magyar műveltségterület Hefop 3. vs. Ketif Kozmács István

HEFOP 3. A TANTÁRGY CÉLJA olyan pedagógusok kibocsátása, akik az iskolai oktatás bevezető, kezdő és alapozó szakaszában alkalmasak a magyar nyelv és irodalom struktúrájának és természetének megfelelően az oktató–nevelő munkára; rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek az 1–6. osztály nyelvi és irodalmi anyagának szaktudományi hátteréül szolgálnak; képesek a 6–12 évesek körében szakszerű ismeretközlésre és szabatos tanulásirányításra a nyelvtan–helyesírás, a beszédművelés–beszédfejlesztés és a szövegszerkesztés területén; képesek az irodalom egyetemes és nemzeti értéket közvetítő, valamint kommunikációs képességeket, önkifejezést fejlesztő szerepének érvényesítésére; képesek a művekben megjelenített erkölcsi tartalmak, magatartások, eszmék, esztétikai és pedagógiai értékek egyéni megítélésére és közvetítésére; képesek olvasóvá nevelni tanítványaikat; képesek tiszteletben tartani a gyermeki személyiség véleménynyilvánításait; képesek nyelvi, művelődési szokásokat és ízlést alakítani; képesek a gyermek nyelvi–kommunikációs és érzelmi fejlődése érdekében a gyermek környezetével együttműködni; képesek az önálló, kritikai gondolkodásra, valamint szakterületük integratív és komplex szemléletű fejlesztésére; képesek közvetíteni a magyar nyelv és kultúra elválaszthatatlanságát.

KETIF A 10-12 éves gyermekek anyanyelvi nevelésének elméleti, gyakorlati és módszertani elemeinek megismertetése a hallgatókkal. A tantárgy egyrészt a nyelvtudomány és az irodalomtudomány szükséges ismereti hátterét foglalja magában, másrészt az anyanyelvi nevelés tervezésének, irányításának a képességét hivatott fejleszteni.

A TANTÁRGY CÉLJA olyan pedagógusok kibocsátása, akik az iskolai oktatás bevezető, kezdő és alapozó szakaszában alkalmasak a magyar nyelv és irodalom struktúrájának és természetének megfelelően az oktató–nevelő munkára; ÁLTALÁNOS rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek az 1–6. osztály nyelvi és irodalmi anyagának szaktudományi hátteréül szolgálnak; ÁLTALÁNOS, miért 1–6? 1–4. mindenkinek, itt 5–6! képesek a 6–12 évesek körében szakszerű ismeretközlésre és szabatos tanulásirányításra a nyelvtan–helyesírás, a beszédművelés–beszédfejlesztés és a szövegszerkesztés területén; UA. képesek az irodalom egyetemes és nemzeti értéket közvetítő, valamint kommunikációs képességeket, önkifejezést fejlesztő szerepének érvényesítésére; TANÍTÓ ÁLTALÁBAN! képesek a művekben megjelenített erkölcsi tartalmak, magatartások, eszmék, esztétikai és pedagógiai értékek egyéni megítélésére és közvetítésére; TANÍTÓ ÁLTALÁBAN! képesek olvasóvá nevelni tanítványaikat; TANÍTÓ ÁLTALÁBAN! képesek tiszteletben tartani a gyermeki személyiség véleménynyilvánításait; TANÍTÓ ÁLTALÁBAN! képesek nyelvi, művelődési szokásokat és ízlést alakítani; TANÍTÓ ÁLTALÁBAN! képesek a gyermek nyelvi–kommunikációs és érzelmi fejlődése érdekében a gyermek környezetével együttműködni; TANÍTÓ ÁLTALÁBAN! képesek az önálló, kritikai gondolkodásra, valamint szakterületük integratív és komplex szemléletű fejlesztésére; TANÍTÓ ÁLTALÁBAN! képesek közvetíteni a magyar nyelv és kultúra elválaszthatatlanságát. TANÍTÓ ÁLTALÁBAN!

HEFOP 3. A Magyar nyelv és irodalom műveltségterület a tantárgy óra- és vizsgatervben meghatározott tantárgyelemeiben a következő ismeretanyagot tartalmazza: A magyar nyelv struktúrája, működési mechanizmusa, az igényes nyelvhasználat, a nyelvi kompetenciák. A nyelv és a társadalom kölcsönhatásának következményei; pozitív és negatív jelenségek a mindennapi nyelvhasználatban. A múlt nyelvtörténeti és irodalomtörténeti tényezői; a történeti ismeretek tanításba integrálásának lehetőségei. Az írásbeli és szóbeli megnyilatkozások normái, a tanítói megszólalás és magatartás minősége. Irodalmunk klasszikus értékei. A legújabb jelenségek és értékelésük a kortárs irodalomban, s ezen belül a gyermekirodalomban. Az irodalom és társművészetei; az adaptáció kérdései; az irodalom és a tömegkommunikáció kapcsolata. Új, korszerű és alternatív nyelvtan- és irodalomtanítási módszerek; RWCT. Napjaink szaktudományi, kritikai és egyéb kiadványai. Tanítási gyakorlatok.

KETIF Nekünk nincs ilyen a leírásunkban, az egészet változtatás nélkül átvehetjük: a megvalósuló munka megfelel ennek.

HEFOP 3. KÖVETELMÉNYEK: A végzett hallgatók az elsajátítandó ismeretek szintjén rendelkezzenek a szakterületnek megfelelő alapos és korszerű tárgyi ismerettel; nagy biztonsággal ismerjék a Magyar nyelv és irodalom 1–6. osztályos tanterveit, ismeretanyagát, követelményrendszerét; ismerjék az 1–6. osztály nyelvi és irodalmi tananyagának szaktudományos hátterét; ismerjék az irodalomtudomány által kanonizált legfontosabb alkotókat, műveket és korstílusokat; ismerjék a tárgyhoz kapcsolódó hagyományos, ill. alternatív programokat, új oktatási technikákat; ismerjék a 6–12 évesek általános olvasási és sajtótermék-olvasási szokásait; az alkalmazás szintjén rendelkezzenek azokkal a képességekkel, amelyek birtokában képesek fejleszteni és továbbfejleszteni a tanulók korábban kialakult szóbeli és írásbeli képességeit: a beszédértést, a szóbeli önkifejezést, a szóbeli és az írásos szövegműfajok megértését, az írást, a sokirányú kreativitást; rendelkezzenek tudatos és igényes helyesírási, nyelvi, nyelvhasználati és irodalmi kompetenciával; legyenek tájékozottak a magyar és világirodalom történetében és elméleti kérdéseiben; legyenek birtokában azoknak a poétikai, stilisztikai és retorikai ismereteknek, amelyek képessé teszik őket művek, irodalmi és nyelvi jelenségek esztétikai szempontú értelmezésére és ennek közvetítésére; legyenek tájékozottak a kiskamaszkor fázis tipikus irodalmi érdeklődésében; ösztönözzenek kulturált nyelvi magatartásra; sajátítsák el és mélyítsék azokat az intellektuális képességeket, etikai mintákat, amelyek a tanítói hivatás gyakorlásához szükségesek.

KETIF Követelmények: Legyen képes a hallgató a gyerekek igényeinek, életkori sajátosságainak megfelelő anyanyelvi és irodalmi foglalkozást tervezni és tartani, valamint legyen képes az adott korosztály anyanyelvi és irodalmi érdeklődésének a felkeltésére. Ismerje az anyanyelvi és irodalmi nevelés tudományos, elméleti alapjait.

KÖVETELMÉNYEK: A végzett hallgatók az elsajátítandó ismeretek szintjén rendelkezzenek a szakterületnek megfelelő alapos és korszerű tárgyi ismerettel; KETIFben benne nagy biztonsággal ismerjék a Magyar nyelv és irodalom 1–6. osztályos tanterveit, ismeretanyagát, követelményrendszerét; ÁLTALÁNOS, miért 1–6? 1–4. mindenkinek, itt 5–6! ismerjék az 1–6. osztály nyelvi és irodalmi tananyagának szaktudományos hátterét; KETIFben benne, miért 1–6? 1–4. mindenkinek, itt 5–6! ismerjék az irodalomtudomány által kanonizált legfontosabb alkotókat, műveket és korstílusokat; KETIFben benne ismerjék a tárgyhoz kapcsolódó hagyományos, ill. alternatív programokat, új oktatási technikákat; KETIFben benne ismerjék a 6–12 évesek általános olvasási és sajtótermék-olvasási szokásait; KETIFben benne, miért 1–6? 1–4. mindenkinek, itt 5–6! az alkalmazás szintjén ez a KETIFben leírtak részletes kifejtése, áttehető a saját dokumentumba rendelkezzenek azokkal a képességekkel, amelyek birtokában képesek fejleszteni és továbbfejleszteni a tanulók korábban kialakult szóbeli és írásbeli képességeit: a beszédértést, a szóbeli önkifejezést, a szóbeli és az írásos szövegműfajok megértését, az írást, a sokirányú kreativitást; rendelkezzenek tudatos és igényes helyesírási, nyelvi, nyelvhasználati és irodalmi kompetenciával; legyenek tájékozottak a magyar és világirodalom történetében és elméleti kérdéseiben; legyenek birtokában azoknak a poétikai, stilisztikai és retorikai ismereteknek, amelyek képessé teszik őket művek, irodalmi és nyelvi jelenségek esztétikai szempontú értelmezésére és ennek közvetítésére; legyenek tájékozottak a kiskamaszkor fázis tipikus irodalmi érdeklődésében; ösztönözzenek kulturált nyelvi magatartásra; sajátítsák el és mélyítsék azokat az intellektuális képességeket, etikai mintákat, amelyek a tanítói hivatás gyakorlásához szükségesek.

HEFOP 3. A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS SZEMPONTJAI: Magasan minősített, nagy szakmai felkészültségű szakembereket kell bevonni a képzésbe. A tananyagok tartalmának összeállításakor – szakmai szűrés mellett – figyelembe kell venni a tudományterület új eredményeit. A szakirodalom megfelelő példányban elérhető legyen a hallgatók számára. Ajánlott időközönként felmérni a hallgatók szaktárgyi (pl. műelemzési, helyesírási, stilisztikai, nyelvhasználati stb.) tudását s a tapasztalatokat beépíteni a napi gyakorlatba. A tantárgy egyes elemeiben speciális infrastrukturális igényekkel is felléphet (szakterem, kézikönyvtár, informatikai kiépítettség, együttműködés múzeumokkal, kiállítótermekkel, színházzal stb.), törekedni kell a szükséges infrastruktúra folyamatos fejlesztésére. A tantárgyelemek ellenőrzését biztosítani kell. Igénybe kell venni az irodalom közvetítő, alkalmazott jellegét (a szövegkorpuszok művészi, esztétikai értéktelítettségét), amely lehetőséget nyújt heterogén gyermekcsoportok együttoktatására, együttnevelésére (a toleranciának, a másság tiszteletben tartásának, az empátiának, a szociális érzékenységnek stb. a kialakítására). Építeni kell az önálló hallgatói munkára (kutatási, szervezési, művészi tevékenység), széleskörű konzultálására, az oktató–nevelő munkában megnyilvánuló hasznosítására. Sok szempontból ellenőrizni kell a tantárgyhoz kapcsolódó gyakorlatokat. Törekedni kell az egyes tantárgyak elemei közötti kapcsolatok feltárására és a közös ismeretanyag integratív felhasználására (irodalom–vizualitás–zene, nyelvtörténet–irodalomtörténet–történelem, természetkultúra–nyelvi kultúra stb.). Teret kell adni a hallgatók kreatív, önálló gondolkodásból fakadó megnyilvánulásainak. Lehetőséget kell adni a hallgatók szabad véleménynyilvánítására.

A tantárgyfejlesztés módszerei (minőségfejlesztés): A hallgatók rendszeres megkérdezése a kurzusok hatékonysága, a közvetített ismeretek felhasználhatósága tekintetében. (Kérdőív.) A tantárgyfejlesztés egyéb módszereiről az év végén tartott tanszéki értekezletek döntenek.

HEFOP 3. első hét elem nyelvészet a 8-9. ttp a kilencediktől a tizennegyedikig irodalom az utolsó a szigorlat azaz NY/TTP/IR = 7/2/6 Magyar nyelv V. Helyesírás I-II. Nyelvtörténet Szociolingvisztika Nyelvművelés Retorika Anyanyelvi tantárgy-pedagógia V-VI. Stilisztika Poétika Irodalomtörténet I-II. Gyermekirodalom III. Irodalom és társművészetei Magyar nyelv és irodalom szigorlat

KETIF az első három elem nyelvészet a negyediktől a nyolcadikig irodalom 9-10. ttp az utolsó a szigorlat azaz NY/TTP/IR = 3/2/5 Általános és alkalmazott nyelvészet Komplex nyelvtani elemzés A magyar nyelv eredete és története Magyar irodalom 1. Magyar irodalom 2. Világirodalom 1. Világirodalom 2. Világirodalom 3. A nyelvtantanítás módszertana Az irodalomtanítás módszertana Műveltségterületi szigorlat

Összevetés HEFOP 3. NY/TTP/IR = 7/2/6 = 15 = 23 KREDIT Nyelvészet túlsúlyos HEFOP 3. NY/TTP/IR = 3/2/5 = 10 = 22 KREDIT Irodalomtúlsúlyos KETIF Tükröződés: HEFOP 3.: a szigorlat csak nyelvészet KETIF: a szigorlat csak irodalom

Magyar nyelv és irodalom műveltségterület és tantárgy-pedagógiája HEFOP 3. Magyar nyelv és irodalom műveltségterület és tantárgy-pedagógiája I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. Magyar nyelv V. 1 0+1 gyj Helyesírás I. Helyesírás II. Szociolingvisztika Nyelvművelés Irodalomtörténet II. 2+0 k Gyermekirodalom III. 1+0 k Korunk irodalma II. Irodalom és társművészetei

HEFOP 3. Nyelvtörténet 2 Retorika Magyar nyelv és irodalom műveltségterület és tantárgy-pedagógiája I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. Nyelvtörténet 2 1+ 1 gyj Retorika 0+2 gyj Anyanyelvi tantárgy-pedagógia V. Irodalomtanítás 1+1 gyj Anyanyelvi tantárgy-pedagógia VI. A magyar nyelv tantanítása 1+1 k Stilisztika Poétika Irodalomtörténet I.

Magyar nyelv és irodalom műveltségterület és tantárgy-pedagógiája KETIF Magyar nyelv és irodalom műveltségterület és tantárgy-pedagógiája I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. Komplex nyelvtani elemzés 2 0+2 gyj Általános és alkalmazott nyelvészet 1+0 K A magyar nyelv eredete és története 2+0 K Magyar irodalom 1. Magyar irodalom 2. Világirodalom 1. Világirodalom 2. Világirodalom 3. 0+1 gyj A nyelvtantanítás módszertana Az irodalomtanítás módszertana

Az egyes tantárgyelemek tartalmaira részletesen nem térünk ki Az egyes tantárgyelemek tartalmaira részletesen nem térünk ki. A két program valójában ugyanazt tartalmazza, azzal lényeges különbséggel, hogy a kari program erőteljesen támaszkodik az általános tanítóképzésre, és számos esetben a HEFOP-ban műveltségterületi tartalomként megjelenő anyagot az általános tanítóképzés már tartalmazza (például Helyesírás).

A legfontosabb eltérések: 1. A HEFOP-program a nagyszámú tantárgyelemet kevés hozzárendelt kredittel 1 kontaktórás keretben valósítja meg. Ez egyrészt nem felel meg a MAB által adott ajánlásoknak és a nemzetközi sztenderdnek (legalább két kontaktórányi munka egyhuzamban a hallgatóval közösen), másrészt kétségessé teszi a kitűzött célok megvalósításának lehetőségét. A kari program két kontaktórás keretekkel, ezekhez rendelt 2 kreditekkel ezeket a normákat kielégíti és a célokat elérhetővé teszi.

2. Bár mindkét program az anyanyelvi nevelésen keresztül megvalósítandó általános műveltségfejlesz-tésre való felkészítést tekinti alapvető céljának, azt eltérő módon teszi. A HEFOP-program abból a – szerintünk – téves alapállásból indul ki, hogy ezt a direkt anyanyelvi (= nyelvtan) oktatása és számonkérése keretében lehet eredményesen végezni. A kari program ezzel szemben abból indul ki, hogy általános műveltségfejlesztésre való felkészítést a nyelvhasználat fejlesztésén keresztül (= irodalom) lehet eredményesen megvalósítani.

Végső következtetés: A HEFOP-program korlátozottan felel meg valós kari igényeknek. Annak általános megfogalmazásait javasoljuk a kari programban való alkalmazásra, teljes átvételét és adaptálást azonban nem (részletesen nem tértünk ki rá, de az egyes tantárgyelemek tartalma és korszerűsége is kétségeket hagy maga után).

ANGOL/NÉMET Az ismeretekhez kapcsolódó kompetenciáknál (a nyelvismeret foka) – vannak kisebb gondok, sok múlik azon, hogy milyen előképzettséggel jön a hallgatók zöme. Az idegen nyelvi műveltségterület összekapcsolása az SI-005-tel (idegen nyelvi képességfejlesztés, azaz a nyelvvizsgára való felkészítés) sokat segít, mert a leendő műveltségterületes hallgatók szintre hozása a célnyelvből itt történik meg. Ugyanakkor ez az egyetlen műveltségterület, ahol bejutási követelmények vannak — ha nem tud angolul, nem veheti fel a tárgyat. (közel közép fok).

NATBA-MT-AN Angol műveltségterület Angol leíró nyelvtan 1. 2 k NATBA-MT-AN-506 Angol leíró nyelvtan 2. NATBA-MT-AN-543 Amerikai országismeret 1 k NATBA-MT-AN-551 Bevezetés az angol nyelvtanítás módszertanába NATBA-MT-AN-552 Angol módszertan 1. 3 k NATBA-MT-AN-553 Angol módszertan 2. NATBA-MT-AN-554 Angol módszertan 3. NATBA-MT-AN-561 Angol nyelvű gyermekirodalom 1. NATBA-MT-AN-562 Angol nyelvű gyermekirodalom 2. NATBA-MT-AN-571 Angol irodalom NATBA-MT-AN-599 Angol műveltségterületi szigorlat 0 k

NATBA-MT-NE Német műveltségterület Német leíró nyelvtan 1. 2 k NATBA-MT-NE-505 Német leíró nyelvtan 2. NATBA-MT-NE-543 Német/osztrák országismeret 1. NATBA-MT-NE-544 Német/osztrák országismeret 2. NATBA-MT-NE-551 Német módszertan 1. 1 k NATBA-MT-NE-552 Német módszertan 2. NATBA-MT-NE-553 Német módszertan 3. NATBA-MT-NE-554 Német módszertan 4. NATBA-MT-NE-561 Német/osztrák gyermekirodalom 1. NATBA-MT-NE-562 Német/osztrák gyermekirodalom 2. NATBA-MT-NE-563 Német/osztrák gyermekirodalom 3. NATBA-MT-NE-571 Német-osztrák irodalom 1. NATBA-MT-NE-572 Német-osztrák irodalom 2. NATBA-MT-NE-599 Német műveltségterületi szigorlat

A/N tantárgyelemek A fonetika nem külön tantárgyelem nálunk. A stílusgyakorlat és a nyelvtan egy része beépül az idegen nyelvi képességfejlesztésbe (SI-OO5) – így lehetett óraszámát megőrizni. Az országismereti és kultúrtörténeti kurzust összevontuk, a brit országismeret  a SI-005-ben van, az amerikai külön Angol irodalom van, de valóban nem akadémikus irodalomtörténet, hanem irodalmi művek elemzése kapcsán irodalmi „beszélgetések”--- ezért is nem kell irodalmár, bár jobb lenne ha az tanítaná, mint pl. a németeseknél A kurzust a  módszertan és a gyermekirodalom uralja, ami lehetővé teszi, hogy a célkorosztályra fókuszálva minden tantárgyelemből bevihessünk plusz anyagot.

A/N Általános vélemény: 1200 óráról csökkent le az óraszám a többi műveltségterületéhez hasonlóan. Gondok lehetnek a nyelvi szinttel hosszabb távon.