Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Advertisements

Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
16. előadás Relativitáselmélet
Kvantitatív Módszerek
Nemlineáris és komplex rendszerek viselkedése
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Kvantitatív módszerek
Exponenciális és logaritmikus függvények ábrázolása
Műveletek logaritmussal
Kötelező alapkérdések
Kalman-féle rendszer definíció
Diszkrét idejű bemenet kimenet modellek
A hatágú csillag (12 oldalú poligon) kerülete K1= (4/3)K0= 4,
Matematika I. Deák Ottó 2. heti előadás mestertanár
Matematika I. 3. heti előadás Deák Ottó mestertanár Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév.
3. Folytonos wavelet transzformáció (CWT)
Térbeli niche szegregáció kétfoltos környezetben
Algebra a matematika egy ága
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Véletlen logikai hálózatok. Bevezető Logikai változó: Bináris változó. Két lehetséges értéke van: 0 és 1, néha ±1 {σ 1, σ 2,..., σ N }, σ i : {0,1}, i.
SzTE JGYTFK Matematika Tanszék
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,
Bináris ki- és bemenetű CNN template-ek tervezése
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
III. előadás.
Differenciál számítás
KÖZMŰ INFORMATIKA NUMERIKUS MÓDSZEREK I.
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Zajok és véletlen jelenségek interdiszciplináris területeken való alkalmazásának kutatása és oktatása. TÁMOP A/2-11/ Műszerelektronika.
Példák a Fourier transzformáció alkalmazására
Rendszerek sajátfüggvényei és azok tulajdonságai Folytonos (FT) rendszerekkel foglalkozunk,de az eredmények átvihetők diszkrét rendszerekre is. kt)kt)
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Exponenciális egyenletek
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
A Pascal programozási nyelv alapjai
Másodfokú függvények ábrázolása
Lineáris függvények ábrázolása
1. feladat Makó és Veszprém között a távolság 270 km. Reggel 8-kor elindult egy vonat Makóról 60 km/h sebességgel. 9-kor Veszprémből indult egy gyorsvonat.
Kvantitatív Módszerek
Problémás függvények : lokális optimalizáció nem használható Globális optimalizáció.
Lokális optimalizáció Feladat: f(x) lokális minimumának meghatározása 0.Adott egy kezdeti pont: x 0 1.Jelöljünk ki egy új x i pontot, ahol (lehetőleg)
Optimalizáció modell kalibrációja Adott az M modell, és p a paraméter vektora. Hogyan állítsuk be p -t hogy a modell kimenete az x bemenő adatokon a legjobban.
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
Alapsokaság (populáció)
Lineáris regresszió.
Folytonos eloszlások.
Torlódás (Jamming) Kritikus pont-e a J pont? Szilva Attila 5. éves mérnök-fizikus hallgató.
Határozatlan integrál
Összegek, területek, térfogatok
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Egyenes vonalú mozgások
Valószínűségszámítás II.
előadások, konzultációk
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
1 Megerősítéses tanulás 4. előadás Szita István, Lőrincz András.
Fenntarthatóság és Káosz
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
Fraktálok Egy általános, d=1,2,3 dimenzióban megjelenő alakzat lefedése Feddjük le az alakzatot ε élű d-dimenziós kockákkal. Határozzuk meg lefedéshez.
Kockázat és megbízhatóság
Numerikus differenciálás és integrálás
III. előadás.
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
Előadás másolata:

Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése 3. előadás

Nemlineáris jelenségek a természetben

Kaotikus rendszerek Pillangóhatás: kaotikus rendszerek érzékenysége a kezdeti állapotra determinisztikus káosz

Ökológiai rendszerek Szigeten élő rovarfaj: az egyedek nyáron felnőnek és tojásokat raknak, ezek következő tavasszal kelnek ki diszkrét időlépésenként következik be a populáció növekedése korlátozatlan populáció, végtelen növekedés figyelembe veszünk korlátozó tényezőket (pl. a terület eltartóképességét) sűrűségfüggő növekedés nemlineáris!!! újraskálázott egyenlet: helyettesítéssel kontroll paraméter logisztikai térkép

Feladatok Tanulmányozzuk a rendszer viselkedését r = 0.24 paraméterre különböző x0-ra. Igazoljuk, hogy az x=0 egy stabil fixpont. Tanulmányozzuk a rendszer viselkedését r = 0.26, 0.5, 0.74 és 0.748-ra. Egy fix pont instabil, ha az összes hozzá közeli x0-bol kiindulva a rendszer divergál. Igazoljuk, hogy az x=0 instabil, ha r > 0.25. Igazoljuk, hogy egy kezdeti tranziens időszak után a rendszer viselkedése állandósul (a hosszútávú dinamikai viselkedése 1 periódusú). Igazoljuk, hogy r < ¾ esetén bármilyen kezdőállapot az x = 1-1/4r –hez konvergál. stabil attraktor Tanulmányozzuk a rendszer dinamikáját r = 0.752, 0.76, 0.8 és 0.862-re. (kb 1000 tranziens lépés után) Igazoljuk, hogy kicsivel 0.75 fölött a rendszer két stabil érték között oszcillál (2 periódusú). az r érték, ahol a viselkedés átvált 2 periódusúba a bifurkációs pont Keressük meg a stabil attarktorokat r = 0.863, 0.88, 0.89, 0.891, 0.8922 – re. Melyek a megfelelő periódusok?

Bifurkációs diagram A tranziens időszak után ábrázoljuk az x értékeket az r függvényében. Kvalitatív tulajdonságok Azonosítsuk a 2, 4, 8 periódusú tartományokat. Hány periódus duplázódás észlelhető? r∞= 0.892486417967... Változtassuk meg az ábrázolás skáláját, hogy megállapítsuk a 4-16 periódusú tartományokat. Hogy néz ki a diagram az új skálán az eredetihez képest? A bifurkációs pont közelében a pálya alakja miatt „vasvilla bifurkációnak” nevezik. Kaotikus viselkedés r > r∞ esetén két nagyon közeli kezdőálapot nagyon különböző pályákoz vezet. pl. r = 0.91, x0 = 0.5, 0.5001 Hány iterációra van szükség, hogy a pályák több mint 10%-ban különbözzenek? Mi történik r = 0.88 esetén? A számítógép pontosságának hatása. Végezzük el az előbbi iterációt azzal a módosítással, hogy minden lépésben elvégezzük az x = x/10 és az x = x*10 műveleteket (ezzel levágjuk az utolsó számjegyet). Hasonlítsuk össze a pályákat! Mik a rendszer tulajdonságai r = 0.958-ra?

Feingenbaum szám a bifurkációs pontok közötti r intervallumok csökkennek feltételezzük, hogy mértani haladvány szerint ez csak végtelen határesetben lesz igaz Néhány bifurkációs pont alapján határozzuk meg a Feingenbaum számot és segítségével becsüljük meg az r∞ értékét!

A káosz mérése Kaotikus rendszer érzékeny a kezdeti állapotra A számítógép véges pontossága miatt csak rövid idejű pályák számolhatók. A logisztikai térkép determinisztikus, a pálya előrejelzése mégis korlátozott!!! Számszerűsítés Két azonos rendszert nagyon közeli kezdőállapotból kiindítva, vizsgáljuk a két pálya közti különbséget. A pályák eltérése exponenciális. Lyapunov exponens A kaotikus viselkedést a szomszédos pályák exponenciális divergenicája jellemzi. r = 0.91, x0 = 0.5, 0.5001 Mivel az exponens értéke függet x0 megválasztásától, sok x0-ra ki kell átlagolni. Mivel x a [0,1]-en vesz fel értékeket, ez eleve korlátozza a Dx-et.

A káosz mérése logaritmáljuk a kifejezést a teljes pályára, a tranziens időszak után írhatjuk, hogy nagyon közeli pályák különbsége Feladat Határozzuk meg a Lyapunv exponens értékét az első módszerrel. Mi történik nagy n esetén? (r = 0.91, 0.97, 1.0, x0 = 0.5, Dx0 = 10-6). Változik az érték az x0 és Dx0 változtatásával? Határozzuk meg a Lyapunov exponens értékeit a második módszerrel az r = [0.7,1.0] intervallumban 0.01 lépésenként. Milyen előjelű, ha a rendszer nem kaotikus? Ábrázoljuk az r függvényében és értelmezzük az eredményt a bifurkációs diagram segítségével!