204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
16/88. sz. ügy - Európai Közösségek Bizottsága kontra Európai Közösségek Tanácsa „A Bizottságnak a 145. cikk alapján adott felhatalmazás és a költségvetés.
EU alapismeretek E-Learning.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Az Európai Közösségek Bírósága - A Bíróság - Az Elsőfokú Bíróság - (A Közszolgálati Törvényszék)
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
Állam munkavédelmi feladatai
Szabálysértési méltányossági kérelem
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Jogeset bemutatása Az Európai közösségek Bíróságának ítélete 1986
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A KÖLTSÉGVETÉSI RENDELET ÖNKORMÁNYZATI RENDELET
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
alkotmány – állam- és kormányformák
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
1605/2002/EK RENDELET FŐ CÉLOK es Rendelet óta bekövetkezett változások miatti módosítások -Pénzügyi tervek – tervezési eljárás -Intézmények bővítése.
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
Készítette: Bakos Bálint Európai Közösségek Tanácsa kontra Európai Parlament Ügyszám:C-284/90.
Miként viszonyul egymáshoz az EU általános költségvetése és az Európai Fejlesztési Alap?
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Adatvédelmi alapelvek
Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az államháztartásról szóló törvény
Az uniós környezetvédelmi jog alkalmazása Január 11.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Exportellenőrzési Osztály Nemzetközi szankciókban elrendelt külkereskedelmi korlátozásokról November 5.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A közigazgatási perek április 3..
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitel
Az EU intézményrendszere
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A svéd munkaügyi megállapodás
Kompetenciák 1. Joghatóság
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog.
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Új adatvédelmi szabályok – Az EU adatvédelmi rendelete
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa

Tárgy: A Bizottságnak az pénzügyi évre megállapított költségvetése keretén belül előirányzatok átcsoportosítása egyik fejezetből a másikba (Törökországnak nyújtott különleges támogatás) Felperes: Görög Köztársaság Alperes: Európai Közösségek Tanácsa Támogatja: Európai Közösségek Bizottsága

Előzmények A Görög Közt. keresetet indított az EK pénzügyi évre szóló költségvetése 100. fejezetének (előzetes előirányzatok) tételéből (Törökországgal kötendő 4. pénzügyi jegyzőkönyv) 96. fejezetének (földközi-tengeri országokkal folytatott együttműködés) tételébe (Törökországnak nyújtott különleges támogatás) történő előirányzat- átcsoportosításra vonatkozó jogi aktus megsemmisítése ellen.

Bizottság terve: Törökország részére nyújtandó különleges támogatás befagyasztásának feloldása Görögország tiltakozása: demokratikus szabadságjogok, emberi jogok hiánya Támogatás előzményei: Közösség Törökországnak nyújtandó 75 millió ECU összegű rendkívüli támogatása

Közösség határozata (1981.): befagyasztja Törökországgal fennálló kapcsolatait: - 4. pénzügyi jegyzőkönyvet nem kötötték meg; - támogatást felfüggesztik, amiből 29 millió ECU még maradt. A Bizottság javaslata: 10 millió ECU átcsoportosítása a 100. fejezet tételéből a 96. fejezet tételébe.

A Görög Köztársaság 3 jogalapot terjeszt elő: 1. Tanács hatáskörének hiányára vonatkozó jogalap 2. Tanács hatáskörével való visszaélésére vonatkozó jogalap 3. Nemzetközi jogi kötelezettségének a Közösség általi megsértésére vonatkozó jogalap

A Tanács hatáskörének hiányára vonatkozó jogalapról A Görög Köztársaság szerint az átcsoportosítás engedélyezését semmisnek kell tekinteni. Az EP, EB, ET megállapodott abban, hogy kötelező kiadásnak minősül az a kiadás, amelyet a költségvetési hatóság köteles felvenni a költségvetésbe, hogy a Közösség belső és külső kötelezettségeit teljesíteni tudja. A költségvetési hatóság nem élt vissza a mérlegelési jogkörével akkor, amikor a Törökországnak nyújtandó különleges támogatást a kötelező kiadások közé sorolta. A Tanács hatáskörének hiányára vonatkozó jogalapot el kell utasítani.

A hatáskörrel való visszaélésre vonatkozó jogalapról A Tanács és a Bizottság úgy ítélik meg, hogy azok a korlátozások, amelyek a Görög Köztársaság szerint az átcsoportosítási műveleteket érintik, nem vezethetők le a költségvetésre vonatkozó jogi rendelkezésekből. A költségvetési hatóságnak lehetősége van arra, hogy közvetlen átcsoportosítást végezzen. A Görög Köztársaság szerint megfontolandó átcsoportosítási eljárás sem a költségvetés átláthatóságát, sem pedig a költségvetés végrehajtásának szabályszerűségét nem javítaná, így a jogalapot el kell utasítani.

Egy nemzetközi jogi kötelezettség megsértésére vonatkozó jogalapról A Görög Köztársaság arra hivatkozik, hogy a Közösség megsértett egy nemzetközi jogi kötelezettséget, az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának azon határozatát, amely valamennyi államot arra hív fel, hogy ne ismerjenek el a Ciprusi Köztársaságon kívül más ciprusi államot. E határozat nem függ össze a Közösség és Törökország közötti, társulás keretében fennálló kapcsolattal. Tehát ezt a jogalapot is el kell utasítani.

A BÍRÓSÁG HATÁROZATA 1. A keresetet elutasítja. 2. A Görög Köztársaságot kötelezi a költségek viselésére, beleértve a beavatkozó költségeit is.

Köszönöm a figyelmet!