A szociális epidemiológia kialakulása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Központi Statisztikai Hivatal
A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Korfa, egészségi mutatók,…
Energia – történelem - társadalom
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Pszichoszociális tényezők: depresszió és szorongás
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
Eldöntendő Az egészség egy prioritás, ami marginalizálódott? Vagy
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Dr. Sárváry Attila főiskolai docens
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
A népesség nem és kor szerint
Halandóság és betegségteher idős korban
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Ádány Róza: Megel ő z ő orvostan és népegészségtan A társadalmi –gazdasági helyzet és az életmód hatása az egészségi állapotra.
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Tervezett gyermekegészségügyi indikátorok
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Mi is az a társadalmi integráció?
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
A methadon kezelés Dr. Csorba József
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
A munkahelyi diszkrimináció
Túl alacsony-e Magyarországon kórházi ágyak száma?
Szociológia előadás I. Dr. Kovács Ernő egyetemi docens
Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlat Sáfián Fanni
Boldog Európa, boldogtalan magyarok? Dr. Lelkes Orsolya, European Centre, Bécs II. Magyar Pozitív Pszichológia Konferencia – április 29.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Az egészségi állapotot eleve meghatározó társadalmi tényezők
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Előadás másolata:

A szociális epidemiológia kialakulása Dr. Sárváry Attila

Az egészségünket befolyásoló tényezők

A népesség egészségi állapotát befolyásoló főbb környezeti tényezők FIZIKAI KÖRNYEZET - lakás/lakóhely - munkakörülmények/munkahely - természeti környezet TÁRSADALMI-GAZDASÁGI KÖRNYEZET - jövedelem - iskolázottság - munkanélküliség - szociális háló

A népesség egészségi állapotának Társadalmi, Gazdasági környezet Életmód Társadalom- politika Jóléti rendszer Szociális háló Civil szerveződések A népesség egészségi állapotának egyenlőtlenségei Egészségkárosodás Morbiditás Rokkantság Mortalitás

A születéskor várható átlagos élettartam alakulása régiók szerint (1925-2050)

A születéskor várható átlagos élettartam és a jövedelem összefüggése

A szociális epidemiológia megjelenése Az első ilyen jellegű tanulmány a XIX. sz.-ban jelent meg (Louis René Villermé) Tudományos cikkben először 1950-ben jelent meg ez a kifejezés (Alfred Yankauer; American Sociological Review) „A legjobb egészségi állapot elérését lehetővé kell tenni mindenki számára fajra, vallási, politikai meggyőződésre és gazdasági, társadalmi feltételektől függetlenül” (a WHO Alkotmánya) 1978 Alma-Atai Nyilatkozat az egészségi állapot egyenlőségének fontossága az egészségi állapot társadalmi tényezőinek meghatározása

The Black report – 1980 Egyértelmű bizonyítékkal szolgált arra, hogy a társadalmi pozíció, a szegénység befolyásolja az egészségi állapotot. I. Diplomások (pl. orvos, jogász) II. Főiskolát végzettek (pl. tanár) IIIn. Szakképzett nem fizikai (pl. hivatalnok) IIIm. Szakképzett fizikai (pl. gépkocsivezető) IV. Betanított fizikai munkás (pl. portás) V. Segédmunkás

Halálozás kor és társadalmi osztályok szerint Nagy-Britanniában (1978) Halvaszületettek 1-14 éves gyermekek Csecsemőhalálozás 15-64 évesek Social Class SHH SHH Forrás: Occupational Mortality 1970-72 HMSO 1978.

Gyermekkori halálozás (0-14 év) alakulása Nagy-Britanniában nem, társadalmi osztályok és halálok szerint (1978) SHH Összhalálozás Fertőző bet. Daganatok Veleszületett rend. Légzőr. bet. Külső okok Social Class SHH Forrás: Occupational Mortality 1970-72 HMSO 1978.

A csecsemőhalálozás alakulása Nagy-Britanniában nem, társadalmi osztályok és halálok szerint (1978) I II IIIn IIIm IV V Social class Forrás: Occupational Mortality 1970-72 HMSO 1978.

Egészséget mindenkinek 2000-re - Az országok közötti és a csoportok közötti egészségi állapotbeli különbséget 25%-kal kell csökkenteni a hátrányos nemzetek és csoportok egészségi állapotának javításával.

1990-ben a WHO Európai Régiójának Hivatala két technikai dokumentumot jelentetett meg a politikusok és a gyakorló szakemberek részére: The concepts and principles of equity and health (Whitehead,1990), Ezt követte egy a politikákról és stratégiákról szóló dokumentum (Dahlgren & Whitehead, 1992).

2002-ben az WHO Európai Régiójának Hivatala megerősítette annak a politikának a képviseletét, mely az egyenlőség elérését segíti elő az „Investment for Health and Development”-ben (the WHO Venice Office)

WHO dokumentumok Closing the Health Inequalities Gap: An International Perspective (Crombie, Irvine, Elliott, Wallace, 2005) Levelling up (part 1): a discussion paper on concepts and principles for tackling social inequities in health (Whitehead and Dahlgren, 2006) Levelling up (part 2): a discussion paper on concepts and principles for tackling social inequities in health (Whitehead and Dahlgren, 2006) Addressing the socioeconomic determinants of healthy eating habits and physical activity levels among adolescents (2006)

Célok az egészségi állapot egyenlőtlenségeinek csökkentésére Health 21 (1999): 2020-ra az Európai Unió minden országában 25%-kal csökkenteni kell a társadalmi csoportok egészségi állapotában meglévő különbségeket a hátrányos helyzetű csoportok egészségi állapotának javításával.

Célok az egészségi állapot egyenlőtlenségeinek csökkentésére USA: az összes egészségi állapotban meglévő különbség megszüntetése 2010-re Más országokban bizonyos csoportok egészségi állapotában meglévő különbségek 10-50%-os csökkentését tűzték ki célul.

„Számunkra az Európai Unióban az egészségi állapot egyenlőtlenségeinek csökkentése a társadalom közös európai értékének központi része, amely annyira alapul a szociális igazságosságon, mint a gazdasági sikereken…Az egészségi állapotban mutatkozó különbségek szűkítése és a jó egészségi állapot elérésének lehetővé tétele mindenki számára alapvető, ha egy jól prosperáló és szociális igazságosságon nyugvó Európát akarunk építeni.” (Hewitt, 2005)

„Azok a társadalmi feltételek, amelyekben az emberek élnek nagymértékben befolyásolják az esélyeiket az egészséges életre. Ezek a tényezők – mint a szegénység, a diszkrimináció, a társadalmi kirekesztés, a rossz lakáskörülmények, az egészségtelen koragyermekkor, az alacsony foglalkozási státusz - fontos meghatározói a legtöbb betegségnek, halálozásnak, az országok közötti és országon belüli társadalmi egyenlőtlenségeknek.” (WHO, 2004)

Az egészséget befolyásoló társadalmi tényezők Jövedelem Iskolázottság Foglalkozás Társadalmi pozíció/autonómia Egyenlőtlenség