MUNKASTRESSZ ÉS EGÉSZSÉG

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Magyar Diáksport Szövetség
AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Szociális munka az onkológiában
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Egészségtudatos magatartás kialakítása
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
BELÉPÉS A TUDAT ALATTIBA. meditáció kommunikáció tudat emelés.
Alkoholizmus.
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A személyes kompetencia fejlődése és fejlesztése
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Gordon W. Allport vonáselmélete
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
A mentális betegségek osztályozása,
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Hatodik előadás.
A munkahely és a stressz
Pszichopatológia II. Az emóciók és motivációk zavarai
Egyéni döntések a szervezetben
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Pszichoszomatika Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
A pánikbetegség kezelése
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
A lelki egészség védelme az iskolában
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Mindennapi veszteségeink
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Speciális gyermekvédelem
A borderline személyiségzavar
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
PSZICHOPATOLÓGIAI ALAPFOGALMAK: Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Lajkó Károly SZTE, Pszichiátriai.
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Mentális zavarok osztályozási rendszere
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

MUNKASTRESSZ ÉS EGÉSZSÉG Prof. Dr. Bárdos György egyetemi tanár, igazgató, az MTA Doktora ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet „A rendvédelem és a honvédelem területén végzett orvosi és pszichológiai tevékenység kihívásai napjainkban” BM-Dunapalota, 2013. november 7.

„VETERÁN” EGÉSZSÉG INTÉZMÉNYEK USA Florida: 85 California: 10 Maryland: 26 Texas: 91 Pennsylvania: 57 Massachusetts: 29 Utah: 11 Washington: 10 Washington, DC: 4 Több száz!

SPECIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK Civilian Health and Medical Program of the Department of Veterans Affairs (CHAMPVA)  Veterans benefits for post-traumatic stress disorder in the United States (VB_PTSD) Reserve and National Guard Eligibility VA Community Living Centers (VA Nursing Home) Programs Domiciliary Care. 

TALÁN NEM VÉLETLEN…. A fegyveres/”egyenruhás” szolgálat mindig és mindenhol stressz. A stressz lehet fizikai, pszichés, vagy szociális, és ezek minden kombinációja. A speciális szolgálatok speciális stresszt is jelentenek. HOGY LEHET EZT BÍRNI???!!!

AZ EGÉSZSÉG FOGALMA: Az egészség az ember testi, lelki és szociális jól-létét jelenti, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát. (WHO, 1948) Az egészség nem csak cél, hanem egy erőforrás, melyet a mindennapokban használunk.

AZ EGÉSZSÉG DIMENZIÓI: 1. biológiai egészség: testünk megfelelő működése 2. lelki egészség: világnézetünk, erkölcsi alapelveink, tudatunk nyugalma és a belső béke 3. mentális egészség: tiszta, racionális és logikus gondolkodás 4. érzelmi egészség: az érzések felismerése, megélése és kifejezése 5. szociális egészség: embertársainkkal megfelelő kapcsolatok kialakítása

távolság az egészségtől EGÉSZSÉG-BETEGSÉG? Folyamatos átmenet az egészség és a betegség között: Egészség  nem-egészség  eltérés  rendellenesség  elváltozás  betegség  súlyos betegség  terminális állapotok  halál; Kritériumok: távolság az egészségtől megfordíthatóság helyreállíthatóság

ENGEL BIO-PSZICHO-SZOCIÁLIS MODELLJE BIOLÓGIAI HATÁSOK genetikai diszpozíció agystruktúra transzmitter rendszerek PSZICHOLÓGIAI HATÁSOK személyiség tényezők megküzdési stílus érzelmi állapotok SZOCIO-KULTURÁLIS HATÁSOK kulturális miliő családi háttér egészség-betegség felfogás BETEGSÉG

AZ EGÉSZSÉG DIMENZIÓI GENETIKAI örökletes tényezők BIOLÓGIAI a szervezet jó működése EMOCIONÁLIS érzelmek felismerése, kifejezése PSZICHÉS tiszta gondolkodás, harmonikus lelki működés EGÉSZSÉG KULTURÁLIS hagyományok, nézetek SZOCIÁLIS jó kapcsolatrendszer

AMI JÓ.... A szervezet meglepően rugalmas; széleskörűen alkalmazkodik; működése változékony; sok védőmechanizmussal rendelkezik; rendszer-szerűen működik.

AMI ROSSZ.... A szervezet viszonylag gyorsan kimerül; erősen érzékeny a környezeti hatásokra; alkalmazkodása néha lassú; a lelki és érzelmi változások erősen hatnak a belső működésre; a rendszer működése könnyen megbomlik.

BETEGSÉG KELETKEZÉS A 60-as és 70-es években keringési betegségek okait vizsgálták az USA-ban; A 80-as években a magas-vérnyomás kezelésével kapcsolatban nagy mintán vizsgálták a hátteret; Eredmény: Felismerték az un. kockázati tényezők (rizikó faktorok) szerepét.

KOCKÁZATI TÉNYEZŐK A kockázati tényezők (rizikó faktorok) az életmód olyan elemei, amelyek jelenléte megnöveli a betegség kialakulásának valószínűségét. A tényezők nem egyforma erősségűek, és hatásuk nem összeadódik, hanem erősítik egymást.

Néhány fontosabb kockázati tényező: magas vérnyomás, kövérség, magas koleszterin szint, zsírdús táplálkozás,

Néhány fontosabb kockázati tényező: dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, mozgás-szegény életmód, A-típusú viselkedés, hosztilitás,

MUNKASTRESSZ A munkahelyen, vagy munkával összefüggő tevékenység következtében a szervezet működését károsan befolyásoló hatások. Jellemzői: nincs kontrollérzet; nem „hagyható” a munkahelyen; romlik a teljesítmény; erős szorongással jár; könnyen kiégéshez vezethet.

MUNKASTRESSZ: TÖBB TÉNYEZŐ dominancia viszonyok, terhelés, elvárások és teljesítménykényszer, felelősség, versenyhelyzet, előmeneteli kihívások, egyéni ambíciók, félelem, szorongás, erős emóciók stb.

MUNKASTRESSZ: TÖBB TÉNYEZŐ Különösen élesek ezek olyan foglalkozások esetében, amelyek veszélyesek, feszültséggel járnak, gyors döntéseket igényelnek, egyéni cselekvésre épülnek, kihívást jelentenek, állandó készenlétet igényelnek.

A VISELKEDÉS SZERVEZŐDÉSE: KÉSZTETÉSEK, EMÓCIÓK, MOTIVÁCIÓK Belső ingerek

ALAPEMÓCIÓK FÉLELEM DÜH ÖRÖM MEGLEPETÉS SZOMORÚSÁG UNDOR

AZ EMOCIONÁLIS REAKCIÓK ZILLMANN-FÉLE 3-FAKTOR TEÓRIÁJA Az izgalmi reakciók helyreállása A reakció itt megállítható Vázizom reakciók Azonnali emocionális reakció Folytatódó emocionális reakció Folytatódó nem emocionális reakció Zsigeri reakciók Ingerek Reakciók értékelése Kognitív irányítás, viselkedés módosítás

VÉSZREAKCIÓ (erős szimpatikus tónus)

'JÁTSZUNK HALOTTAT' REAKCIÓ (erős paraszimpatikus tónus)

EMOCIÓK A ZSIGEREKBŐL… Minden emocionális változáshoz zsigeri változások is társulnak; Minden alapemocióhoz jellegzetes zsigeri mintázat tartozik; A zsigeri változások akkor is megvannak, ha a többi komponenst leállítjuk vagy gátoljuk; Többszörös gátlás felerősíti a zsigeri reakciókat (emoció transzfer).

MEGKÜZDÉS A megküzdés – egyszerűen fogalmazva – azoknak a tudatos vagy szándékos viselkedésmintázatoknak az összessége, amelyeket problémás helyzetben alkalmazunk, illetve amellyel a pszicho-szociális környezet által előidézett változásokat kompenzálni igyekszünk. Azok a módok pedig, amelyeket ennek érdekében rendszeresen/tipikusan használunk, nevezhetők megküzdési stílusnak.

MEGKÜZDÉSI SÍTLUSOK: érett (normális): altruizmus, humor, szupresszió, anticipáció, szublimáció, realitás érzék neurotikus (intellektualizáció): izoláció, racinalizáció, romboló vagy mágikus gondolkodás, represszió, átirányítás és áthelyezés, válasz formálás, disszociáció, identitás-tagadás vagy megváltoztatási készség. éretlen (korai, immaturális): nem-csaló vetítés, skizoid fantázia, nappali álmodozás, hipochondria, passzív vagy indirekt agresszió, pszichotikus: csaló vetítések, realitás elutasítása-elferdítése, percepciós zavarok, elidegenedett viselkedés (Field)

MEGKÜZDÉS ÉS BETEGSÉG: BAHNSON MODELLJE egy pszichés stresszre adott válasz tényezői önvédelem (ego defense) megküzdési stílus (coping style) válasz intenzitása: regresszió válasz típusa: megküzdési stílus elfojtás, elutasítás: pszichoszomatikus projekció, mentális eltolódás: pszichiátriai A BETEGSÉGKELETKEZÉS KOMPLEMENTARITÁSI ELVE

szorongásos hisztéria Megküzdési stratégia elfojtás,elutasítás vetítés, eltolódás enyhe konverziós hisztéria szorongásos hisztéria apróbb krónikus rendellenességek szorongásos neurózis pszichoszomatikus állapotok köezepes fóbiák rögeszmés-kényszeres neurózisok légzési szervi betegségek gyomor-bél Paranoid Pszichózisok (struktúrált) erős keringési széteső pszichózisok rák Regresszió mértéke

A kétféle stílus betegségei megfeleltethetők egymásnak A MODELL SAJÁTOSSÁGAI kisfokú regreszió, mérsékelten hibás megküzdés: funkcionális eltérések közepes regresszió, rosszabb megküzdés: organikus elváltozások erős regresszió, szélsőséges megküzdési zavar: rendszer teljes szétesése A kétféle stílus betegségei megfeleltethetők egymásnak

A MODELL KITERJESZTÉSE új dimenziók bevezetése a helyzetből való kilépés, deviancia testi (szomatikus) funkciók felhasználása új betegségcsoportok viselkedés eltolódás szomatizáció (Bárdos)

A KITERJESZTETT BAHNSON MODELL

A KITERJESZTETT BAHNSON MODELL

A SIKERES MEGKÜZDÉS SZEMÉLYES ELEMEI belső kiegyensúlyozottság; kellő önismeret; stabil személyiség; rendezett életvitel; gondos egészségmagatartás rendszeres rekreáció; megfelelő életmód.

ÉLETMÓD ÉS EGÉSZSÉG Rizikó-faktorok  életmód elemek kövérség, magas koleszterin szint, zsírdús étkezés  táplálkozás; dohányzás, alkoholfogyasztás  egészség-magatartás; mozgásszegény életmód  mozgási aktivitás; A-típusú viselkedés, hosztilitás  szociális kapcsolatok, munkaszervezés;

AZ ÉLETMÓD Tulajdonképpen a rendszeres magatartás, az egyéni életvitel megjelenési formája a mindennapi életünkben. Elemei: a mikrokörnyezet felépítése és fenntartása, a munka-szervezés, a pihenés, a szociális kapcsolatok és a családi élet, a higiénia és testápolás, a táplálkozás, a mozgási aktivitás, a szellemi és fizikai rekreáció, stb...

AZ ÉLETMÓD VEZÉRELVEI Az előbbiek értelmében a cél és egyben a kritérium az egészség megőrzése; Az életmód minden elemére vonatkozik, helyes „részéletmód” nincs! Függ az egyén és a környezete kölcsön-hatásaitól; Mindig egyénre kell szabni, és rugalmasan kell alakítani.

ÉLETMÓD TÉNYEZŐK TÁPLÁLKOZÁS FORRÁSOK MOZGÁS ÉS AKTIVITÁS SZELLEMI REKREÁCIÓ EGÉSZSÉG-MAGATARTÁS

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!