HETESY ZSOLT A TERROR ELLENI HARC ÉS AZ ALAPJOGOK MAGYARORSZÁGON

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
1 Az adatvédelem új identitása World Wide Identity konferencia január 28. Dr. Jóri András.
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Nemzeti Biztonsági Felügyelet
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓS OSZTÁLY Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapest, április 16.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A vízjog időszerű kérdései
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
Kibékíthető ellentétek? Környezetvédelmi osztályvezető
A szituációs bűnmegelőzés „veszélyes” eszközei: a térfigyelő kamerák
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A Magyar Köztársaság kormánya. 2 A demokrácia szolgálatában Szilvásy György tárca nélküli miniszter prezentációja Laborc Sándor kinevezésének felterjesztéséről.
Az EU USA-hoz viszonyított gazdasági versenyképességéről Rácz Margit kutatási igazgató MTA Világgazdasági Kutatóintézet Budapest Országház u. 30.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Országos Tudományos Diákköri Konferencia április A „terror elleni háború” és az amerikai „nagy stratégia” Péczeli Anna.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Új kihívások a katasztrófavédelemben
A hidegháború után… Titkosszolgálatok a században  kurtán 2010.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A terrorizmus és a terrorizmus elleni harc vizsgálata
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
Jogszabályváltozások az év fordulóján!
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Vasútszabályozási Osztály
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
Térfigyelő rendszer Baján
Az adatmegőrzési irányelvet átültető szabályozás alkotmányossági kritikája A Társaság a Szabadságjogokért beadványa az Alkotmánybírósághoz.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek. EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek A vegyi anyagokra és termékekre vonatkozó EU irányelvek, állásfoglalások.
Az ombudsmanok. 1. Előzmények 1.1. Külföldi megoldások  svéd király igazságügyi kancellárja → közig. elleni alattvalói panaszok  svéd alk.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYRENDSZER -
Válságkezelő rendszere
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Jogalkotás-jogkövetés, ahogy az ügyvéd látja
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Rendőrség és az informatikai biztonság Dr. Peszleg Tibor r. őrnagy Nemzeti Nyomozó Iroda.
Belső Biztonsági Alap I
Migráció és nemzetközi jog
Határon átnyúló rendészeti együttműködések „A rendőrség és a magánbiztonsági vállalkozások együttműködési lehetőségei” Előadó: Végső Attila r. alezredes.
Aktualitások a kémiai biztonság terén dr. Deim Szilvia Országos Közegészségügyi Központ Országos Kémiai Biztonsági Igazgatóság Vegyipari Környezetvédelmi.
A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Lisszaboni Szerződés tükrében
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

HETESY ZSOLT A TERROR ELLENI HARC ÉS AZ ALAPJOGOK MAGYARORSZÁGON

I. 9/11 hatása a terrorellenes fellépésre II. Magyar reakciók a jogalkotásban III. A titkos felderítésre vonatkozó döntések IV. A titkos felderítés gyakorlata V. Biztonság/szabadság a jövőben

9/11 HATÁSA A TERRORELLENES FELLÉPÉSRE 2001 és a következő évek Sebezhetőség, kudarc Eszközök elégtelenek Nagyobb biztonság kell Szervezési megoldások WAR ON TERROR Nagyobb felhatalmazás Alapjogi korlátozások Terror túlhangsúlyos a nemzetközi kapcsolatokban a társadalmi közbeszédben a jogalkotásban

MAGYAR REAKCIÓK A JOGALKOTÁSBAN Büntető törvénykönyv 2003: Terrorcselekmény fogalma 2007: Terrorcselekményre való előkészület 2010: Feloszlatott szervezetek további működetése 2011: Jogosulatlan közbiztonsági tevékenység

A BIZTONSÁGI SZERVEZETRENDSZER ÉS KERETFELTÉTELEK A „Jogkorlátozó” törvények Nincs szervezeti változtatás Titkos felderítés anyagi jogi feltételei változatlanok Nincsenek további jogkörök a szolgálatok számára Nem bővül az alkalmazásra jogosító bűncselekmények köre Nincsenek új eszközök Nincs engedélyezés egyszerűsítés Nem változnak a menedékjogi szabályok

A TITKOS FELDERÍTÉSRE VONATKOZÓ DÖNTÉSEK Szemben a trenddel: 2002: Titkos adatszerzés 2003: Célhozkötöttségi szabályok a bizonyításban Általános célhozkötöttség (súlyos bűncselekmények) Konkrét célhozkötöttség (amire az engedély szól) 2010: vissza az általános célhozkötöttséghez 2006-2007: Hírközlési kísérőadatok Átpolitizált vita az Európai Unióban Vita a nemzeti implementáció során Lobbiérdekek jogbiztonsági köntösben Terrorellenes cél mint „gyanús” cél

A TITKOS FELDERÍTÉS GYAKORLATA I.

A TITKOS FELDERÍTÉS GYAKORLATA II.

A CT-STRATÉGIA VÉGREHAJTÁSA (4P) Biztonsági területek Terrorizmus megelőzése, (prevent) Terrorizmus üldözése (pursue) Ellenállóképességet növelő területek Védekezés (protect) Nemzetbiztonsági Kabinet Korm. ügyeleti rendszer Felkészítés (prepare)

BIZTONSÁG/SZABADSÁG: VISSZA AZ ALAPOKHOZ ENSZ Stratégia négy pillér: Kiváltó okok Megelőzés, felszámolás Kapacitás-építés Emberi jogok Nemzetközi környezet: Új USA CT-Stratégia Alapértékek (core values) Jog uralma (rule of law) EU: a terrorizmus bűncselekmény Norvég példa

VESZÉLYEK Fragmentált terrorizmus (tér, és célok) Az interaktivitás veszélyei (alkalmazkodás és változás) Az ideológia önálló élete Mobilitás Nemzetközi válság Migráció Radikalizáció Extrémizmus

VÁLASZOK: KIEGYENSÚLYOZOTT FELLÉPÉS BIZTONSÁG Több titkos felderítés Több adatkezelés és megosztás Határvonalak leomlása Össz-kormányzati válaszok Több együttműködés nemzetközi szinten JOGBIZTONSÁG Célok, feltételek, módszerek világos szabályozása Több adatvédelem Megfelelő ellenőrzés