FILOZÓFIA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Isvara Krisna dász / Tasi István Létkérdés Konferencia 2005
A szeretet himnusz értelmezése
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
4 négyzetes kérdés Készen vagy? B A
Matematika a filozófiában
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
2. pódiumbeszélgetés Bécs december 4. Dr. Leopold Stieger Active Ageing a Centrope-ban.
Bevezető Zarándokúton vagyunk, és az Egyház felidézi előttünk Krisztus Urunk életét és egész megváltói művét, amely elvezet bennünket a Vele való személyes.
Volumetrikus szivattyúk
Készítette: a Dalai Láma
Műveletek logaritmussal
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 2. nap.
Vámos Máté– BME Geotechnikai Tanszék
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
C A C nyelv utasításai.
Hő- és Áramlástan II. Termodinamika és Hőközlés (NGB_AG004_2)
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Világomban minden rendben van
Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel.
Pázmány - híres perek Pázmány híres perek.
Vámossy Zoltán 2006 Gonzales-Woods, SzTE (Kató Zoltán) anyagok alapján
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
A KÖZBESZERZÉSEKET TÁMOGATÓ OBJEKTÍV INFORMATIKAI RENDSZER 1 Tudományos Diákköri Konferencia Troll Gergely.
MINŐSÍTŐ VIZSGÁZTATÁS KATONAI VIZSGAKÖZPONT (ILIAS RENDSZER)
1 1 1.
ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben.
Általános Géptan (AG0001_1)
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Mi a filozófia?
4. Elmefilozófia.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
Exponenciális egyenletek
Készségfejlesztő és viselkedésmódosító csoportok tervezési modellje I. I. A csoporttagok fejlődésének tervezése 1.Mérd fel, hogy milyen deficitekkel és/vagy.
ORGANIKUS PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK
4 Négyzet probléma Készen vagy? B A
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
A szövegértési feladatok összeállítása
Miért nem valóságos az idő?
EXCEL Excel.
Prevenció Tudatos előkészület a sikeres iskolakezdéshez.
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Elektronikus tananyag
mint ami mások szerint szükséges!
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
Mikroökonómia gyakorlat
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
A folytonosság Digitális tananyag.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Zárthelyi előkészítés október 10.
1 Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék, Kémiai Informatika Csoport Számítástechnika Kari rendszergazda: Rippel Endre (Ch C2)
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
A vezető személyisége – a ma követelményei és a holnap kihívásai.
Érzelmi intelligencia
előadások, konzultációk
Településfejlesztés 2014/15. tavaszi félév Követelményrendszer Urbánné Malomsoki Mónika
Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében
Tájékoztató NGB_ak012.
A mesterséges intelligencia alapjai
Mi a filozófia?.
Szépkorúak Akadémiája
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Prezi linkje:
Előadás másolata:

FILOZÓFIA

Követelmények félévközi jegyhez Az órák rendszeres látogatása. A tananyag feldolgozása. A tananyag a honlapon lesz elérhető (www.filozofia.bme.hu) az oktatási segédanyagok között! 3 félévközi ZH átlagban legalább elégségesre történő megírása. A ZH-k 30 percesek, és az 5., 9. és 13. óra első részében kerülnek sorra. Minden ZH az előtte lévő három óra és a honlapra fölkerülő diák anyagára fog rákérdezni. A ZH-k összesített jegye alapján mindenkinek megajánlunk egy jegyet. Aki nem fogadja el, jöhet javítani, pótolni a teljes anyagból.

Követelmények vizsgajegyhez Az órák rendszeres látogatása. A tananyag feldolgozása. A tananyag a honlapon lesz elérhető (www.filozofia.bme.hu) az oktatási segédanyagok között! 3 félévközi ZH átlagban legalább elégségesre történő megírása. A ZH-k 30 percesek, és az 5., 9. és 12. óra első részében kerülnek sorra. Minden ZH az előtte lévő három óra és a honlapra fölkerülő diák anyagára fog rákérdezni. Az aláírás feltétele két ZH elégséges teljesítése. A ZH-k összesített jegye alapján mindenkinek megajánlunk egy jegyet. Amennyiben azt nem fogadja el, elővizsgán vagy a vizsgaidőszakban a teljes anyagból írásbeli vizsgával szerezhető jegy.

Álmok és éber állapot hasonlóságai Ébrenlét és alvás: hasonlóságok Álmok és éber állapot hasonlóságai Hamis ébredés Álomargumentum Agyak a tartályban Szkepticizmus

Az álmok pesszimista elmélete Alfred Maury álma és álom-értelmezése (1861) Freud: Álomfejtés Álmában a Francia Forradalom alatt guillotine általi kivégzésre ítélték. Ahogyan leesett álmában a feje, arra ébredt, hogy az ágya fejtámlája rádől és megüti a nyakát pont ott, ahol álmában a guillotine elvágta. Értelmezés: az álmokat az ébredés pillanatában generáljuk.

Hasonlóságok Az alvás és az ébrenlét alatti tudatos élmények: globálisak: a valóság globális modelljét hozzák létre jelenlétiek: a virtuális világ az “itt és most” modellje transzparensek: nem tudatosul, hogy pusztán modell. Ezt a modellt az agy belső működése hozza létre függetlenül attól, hogy a szimuláció alapját érzékszervi adatok adják (éber tudat) vagy belső szignál-generáció (álom).

A tudat szimuláció elmélete A tudatos élmények egy szimuláció eredményei Azt a szubjektív tapasztalatot eredményezik, hogy az agyon (elmén) kívüli világgal közvetlen kapcsolatba kerülünk. Ez a tapasztalati világ azonban virtuális, az agyunk által létrehozott, amelynek virtualitása rejtve marad az alany előtt. Az a világ, amiben tudatos élményeink során mozgunk nem a valódi valóság, hanem egy az agyunk által szimulált virtuális valóság.

Hamis ébredés Az alany azt álmodja, hogy felébredt Minden hétköznapinak tűnik, a valódi ébredésnek megfelelően. Az álmodó gyakran meg is kezdi a napi rutint. Majd egy ponton “újra” felébred. Az álom és a valóság megkülönböztethetetlen A hamis ébredést álmodó nem tudja eldönteni, hogy ébren van-e, vagy álmodik.

Álomargumentum René Descartes Van olyan álmunk, amit nem tudunk megkülönböztetni a valóságtól. Lehet, hogy most is egy ilyen álmot látunk. Sosem lehetünk benne biztosak, hogy a valóságot érzékeljük és nem csak álmodunk.

Álomargumentum

Agyak a tartályban

Konklúzió #1: Szkepticizmus Ha az álom/szimuláció és a valóság megkülönböztethetetlen: Lehet, hogy amit valóságnak hiszünk az csak álom. Lehet, hogy minden amit eddig tudásunk részének tekintettünk csupán hamis vélekedések halmaza. Lehet, hogy létezik egy “valóságosabb” valóság, csak eddig még nem tapasztaltuk meg. Hozzáférhetünk valahogy?

Szkepticizmus

Ébrenlét és alvás: különbségek Az álmok furcsaságai Álmok és éber állapot különbségei Módosult tudatállapotok Tudatos álmodás Referencia Megint csak Szkepticizmus

Az álmok furcsaságai Az álom-világ furcsaságai személyek téves felismerése fizikailag lehetetlen események

Álmok és éber tudat különbségei Az álom-én furcsaságai Az ébrenléti állapot tudatos szubjektumához képest az álom szubjektum “gyengébb”: akaratlagos irányítás hiánya (viselkedés megválasztása) figyelemi fókuszálás hiánya (figyelem szabad irányítása) kognitív feldolgozás hiánya (racionális gondolkodás)

Az álmok annyira furák, mint...

Módosult tudatállapotok Álmok, mint patológiás formái a tudatosságnak Allan Hobson (1999): “Az álom nem olyan mint a delírium. Az álom delírium. Az álom nem a pszichózis modellje. Az álom maga pszichózis.” Az “álom-pszichózis” jellemzői: amnézia, diszorientácó, konfabuláció, hallucináció, figyelmi deficit, kognitív inkonzisztencia. Álom-jelenségek megértése a pszichózisok alapján: konfabuláció – Korszakov szindróma téves azonosítás – Frégoli szindróma fekete-fehér álmok – achromatopsia Korsakov: (B1 vitamin hiány az agyban) hiányzó emlékeit a saját maga által kreáltakkal helyettesíti. Frégoli: különböző emberek ugyanaz a személy, csak néha alakot vált (Furcsa ellentéte a Capgras szindrómának, ahol a családtagot - ugyanúgy kinéző személyt - imposztornak hiszik)

Tudatos álmodás A tudatos álmodás sajátos jellemzői: Memóriához való teljes hozzáférés. A megtapasztalt világ modellségének átélése. A megtapasztalt világ nem valóságos. Kognitív feldolgozás megléte. A szubjektum ágensségének átélése. Akaratlagos irányítás megléte. Figyelmi fókuszálás megléte.

Tudatos álmodás

Tudatos álmodás

Érdekesség “Valóságok közti” kommunikáció Direkt kapcsolat a poligrafikusan vizsgált szemmozgás, és a tudatos álmodás alatt átélt nézés irány változás között. A tudatosan álmodók kommunikálni tudnak az őket megfigyelőkkel: Képesek előre megbeszélt jelet leadni a szemükkel. Megragadhatók a szubjektív tapasztalatok az időben.

Tudatos álmodás és referencia A tudatos álmok fokozatai: Az álmok furcsaságainak kognitív megragadása. Az álmok nem-valóságosságának átélése. A tudatos álmodás feltétele: Álom-élmények és valós események összevetése. Vagyis az álom szimulált valóságának megragadása az adott szimuláción kívül eső referencia (az “igazi valóság”) segítségével lehetséges csak.

Konklúzió #2: Szkepticizmus!!! Mélyebben megindokolt Szkepticizmus: Csak a valósággal kontrasztban tudjuk az álom nem valóságos jellegét átélni. Vagyis csak azért tudjuk eldönteni, hogy az álmainkban tapasztaltak nem valóságosak, mert vannak tapasztalataink az ébrenlétről. Lehet azonban, hogy az az ébrenlét, aminek világát valóságosnak gondoljuk egy olyan álom terméke, amiből még nem ébredtünk fel.

Külső Referencia

Itt lehetetlen a külső referencia!

Köszönöm a figyelmet!