Karinthy Frigyes ars poeticája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

A kiáltó világ.
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
GLOBÁLIS FALU Ha a föld lakosságát egy 100 lelket számláló faluba redukálnánk a jelenlegi arányok megtartásával, akkor ebben a faluban lakna: 57 ázsiai.
Hogyan formál át Isten az igehirdetésen keresztül?
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A mi generációnk nem lesz híres semmiről, Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa. Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk.
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Ajándékozz boldogságot!;) •Van egy titkos hely a neten, ahol szerelmi receptek vannak. •Előtted áll a lehetőség, hogy megoszd ezt a titkot azokkal a férfi.
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Idő multán (Jorge Louis Borges) Chris Spheeris – EROS(Rain)
Húsvét az élet ünnepe.
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Isten?.
Zene: Charlie - Ha messze mész
A keskeny úton vígan megyek, jöhetnek közben völgyek, hegyek,
A Nyugat
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, március 3. A rendezvény szervezői:
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
Ismeretlen szerzŐ verse
FONTOSAK VAGYUNK EGYMÁSNAK...
Homérosz és művei 3/A.
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
Munkács. Igyekszünk már itthon elkezdeni a készül ő dést a táborra.
Olvasd lassan és csendben!.
"Én vagyok az Úr, a te Istened."
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Életige október.
1 A CSOPORT NEHÉZSÉGEK KEZELÉSE A csoportmegbeszélés alatt, figyelj fel hogy mikor kezdenek a tagok eltávolodni a kijelölt témától. Egy csoport tag elkezd.
Jézus a mi oltalmunk, erősségünk Ha ránk szakad minden baj, mégse félünk Ő a mi páncélunk, erős pajzsunk Ha ránk tör az ellenség, Benne bízunk Ez a föld.
JÓ REGGELT  !!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Kertész Imre: Sorstalanság
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
Készítette: Jon A. Palmer
Ars poeticák 26/A.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Társadalmi hálózatok és modelljeik…
Társadalmi hálózatok és modelljeik…
Isten hozott köztünk!.
Megölték a Bárányt, de Rá dicsőség várt, az átszegzett kezek győzelmet hirdetnek. Ő az Úr, Ő az Úr, éneklem, Ő az Úr. És Ő él, IGEN ÉL, élek, mert Jézus.
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Olvasd lassan és csendben!
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Utazás a jövőbe.
Ki hittel a drága keresztre tekint, Szíve rögtön az üdvre lel itt
GLOBÁLIS FALU A Globális Falut, úgy kell elképzelni , hogy az ott élő 100 ember arányosan reprezentálja a Földünk teljes népességét, amely az alábbi populációs.
Az Élet Igéje szeptember.
Bölcsességek, aforizmák
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Képek: Szentesi Gyors.
1. Üdvözlégy Mária, kegyelmek Anyja! Kiért az ég Ura csodáit adja. ||: Ave, Ave, Ave Maria! :||
61. óra Gyakorlás.
A keskeny úton vígan megyek, jöhetnek közben völgyek, hegyek,
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
Vojtina ars poetica-ja
Arany-versterv.
A szabadságharc bukása
a hét verse Karinthy Frigyes : Előszó kovács csenge ajánlja 11.B
Világ legszebb popói verseny
Előadás másolata:

Karinthy Frigyes ars poeticája

1. Pályája Már gyerekkorában ír: Nászutazás a föld középpontján keresztül (15 évesen) Újságíró, Kosztolányi barátja, 1912-ben: Így írtok ti, majd: Tanár úr kérem Legendás fordítások, pl. Micimackó Hat lépés elmélet, utóbb világhírűvé lesz, ma is számon tartják ősatyjaként Karinthyt Bizonyos szavainkat is ő találta ki, pl. halandzsa Agydaganatban szenvedett, Stockholmban operálták, ezt is megírta: Utazás a koponyám körül Fájdalma, hogy humorát becsülik elsősorban: mint a krumplit régen (bogyója és gumója)

2. Komoly műve: Barabbás (1917) Novella, Krisztus végnapjaiban játszódik, talán célzás a háborúra is A szabadon engedett Barabbás végigpusztította a környéket, mindenütt füstölgő romok A feltámadt Krisztus összegyűjti a kárvallottakat, akik jajgatva átkozzák múltkori választásukat Jeruzsálemben Pilátustól új ítéletet kér Az meg is adja a lehetőséget Külön-külön mind Názáretit kiált, együtt mégis Barabbásnak hangzik Újra keresztre feszítik

3. Komoly műve: Találkozás egy fiatalemberrel A befutott polgárember feleségével sétál Pesten Szembetalálkozik 17 éves önmagával Szégyelli ifjú önmaga szegényességét, kopottságát, igyekszik fensőbbséges, önelégült lenni Az viszont számon kéri, mit valósított meg nagy terveiből Előbb irreálisak: nagy találmányok, felfedezések Utóbb már reálisabb: egy nagy mű, egy szimfónia Az sincs, csak mindenféle kis írások Nem őt fonja körül a nő sem, hanem ő tekeredik rá, keresi a kegyeit

4. Komoly műve: Előszó (vers) Nem mondhatom el senkinek, Elmondom hát mindenkinek Elmondanám, az út hova vezet, Segítsetek hát, nyújtsatok kezet. Emeljetek fel, szólni, látni, élni, Itt lent a porban nem tudok beszélni. Hasonló eszmék fogalmazódnak meg Cirkusz című novellájában is Novella és egyben ars poetica: saját alkotói helyzetének megfogalmazása

Láncszemek (1929) Két másodpercig gondolkodott csak, már kész is volt. Hát kérem, Lagerlöf Zelma, mint a Nobel-díj nyertese, nyilván személyesen ismeri Gusztáv svéd királyt, hiszen az adta át neki a díjat, az előírás szerint. Márpedig Gusztáv svéd király szenvedélyes teniszjátékos, részt vesz a nemzetközi nagyversenyeken is, játszott Kehrlinggel, akit kétségkívül kegyel és jól ismer — Kehrlinget pedig én magam (barátunk szintén erős teniszjátékos) nagyon jól ismerem. Íme a lánc — csak két láncszem kellett hozzá a maximális öt pontból, ami természetes is, hiszen a világ nagy hírű és népszerű embereihez könnyebb kapcsolatot találni, mint a jelentéktelenséghez, lévén előbbieknek rengeteg ismerőse. Tessék nehezebb feladatot adni. A nehezebb feladatot: egy szögecselő munkást a Ford-művek műhelyéből, ezek után magam vállaltam, és négy láncszemmel szerencsésen meg is oldottam. A munkás ismeri műhelyfőnökét, műhelyfőnöke magát Fordot, Ford jóban van a Hearst-lapok vezérigazgatójával, a Hearst-lapok vezérigazgatójával tavaly alaposan összeismerkedett Pásztor Árpád úr, aki nekem nemcsak ismerősöm, de tudtommal kitűnő barátom — csak egy szavamba kerül, hogy sürgönyözzön a vezérigazgatónak, hogy szóljon Fordnak, hogy Ford szóljon a műhelyfőnöknek, hogy az a szögecselő munkás sürgősen szögecseljen nekem össze egy autót, éppen szükségem lenne rá.