Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Advertisements

Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A Kormány intézkedései és tervei
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
A munka jövőjének európai modellje a „flexicurity”
Makroökonómia 5. előadás.
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Hercegh Mária MSZOSZ Női Választmány elnök
Foglalkoztatói nyugdíj
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
A KARCAGI KISTÉRSÉG MUNKAERŐPIACI HELYZETE TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK
Válságkezelés A válság természete Mérete Mérete Oka: a világ pénzügyi rendszere Oka: a világ pénzügyi rendszere Az export piacokon keresztül.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
START-kártya igénylése
Az infláció és az inflációs folyamatok
A magyar társadalom felkészültsége az Európai Uniós csatlakozásra.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Magyarország ben Milyen lehetőségünk van a kiesés pótlására? részidős munkavégzés nyugdíjba vonulásunk után.... aktív korban gondoskodunk.
MRTT - Generációk diskurzusa Győr, november szekció: Piaci szereplők és hálózatok Atipikus foglalkoztatási formák terjedése Magyarországon.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
Munkanélküliség.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Magyar Szociológiai Társaság Változás. Válság. Váltás. Hu éves konferencia és közgyűlés november Debreceni Egyetem (4032 Debrecen, Egyetem.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
A gazdasági élet problémái
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A munkaerő-felmérés módszertana
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Társadalmi tudatformálás
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Munkaerő-piaci helyzetkép A munkaerőválság makrogazdasági okai
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Aktivitás, közfoglalkoztatás, esélyek Budapesten Kulinyi Márton
Előadás másolata:

Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák Köllő János

A fejezet a részmunkaidőről szól Más „atipikus” formák vagy marginális jelentőségűek, vagy nem állnak rendelkezésre róluk megfelelő adatok Részmunka: az OECD-ben fontossá vált 2000 után. 2004-2005: új munkahelyek közel kétharmada RM De: USA, Kanada, Dél-Európa Kelet- és Dél-Európa: ma is alacsonyabb arány

Egyidejűleg zajlik az „atipikus formák” visszaszorulása (mg, családi vállalkozás) és térnyerése a bérmunka világában (lásd I, E, GR, P) Kereslet: Nyilvánvaló előnyök ott, ahol a munkanapon, munkahéten belül a létszámigény kiszámíthatóan hullámzik Kínálat: család és munka, háztartási és bérmunka De: fix költségek + lock-in

Mo: az állam többféleképpen támogatta a RM terjedését részidős munkavállalás engedélyezése gyes, gyet és korai nyugdíj mellett Start Plusz részmunkaidős anyák bérköltség-támogatására irányuló program (2011) néhány év után: munkaidővel arányos EHO közlekedési támogatás átmenetinek szánt, de tartóssá alakítható munkaidő-csökkentés támogatása a válság éveiben (2008-2009) Az állam maga is tömegesen teremtett részidős állásokat a különböző közfoglalkoztatási programok keretében (2000-től napjainkig).

Ennek ellenére, ma is kevesen dolgoznak részmunkaidőben:

Ugyanakkor az arány az újonnan felvettek körében jóval magasabb és növekszik:

Ki dolgozik részmunkaidőben? Alacsony képzettség, alkalmi munka, magas munkanélküliség, nincs kollektív szerződés, belföldi tulajdon, kisvállalat, tercier szektor  valamivel több RM Nyugdíj előtt állók, kisgyerekesek  valamivel több RM Gyes, gyet, korhatár előtti nyugdíj  sokkal több RM

Részmunkaidő és transzferek Foglalkoztatottak Nyugdíjasok, gyesen lévők teszik ki a RM felét, az önkéntes RM 80%-át! Nincs nyugdíj, gyes  RM=3.3% Van nyugdíj, gyes  RM=41.9 % Álláskeresők Nincs nyugdíj, gyes  csak vagy főleg RM-t akar 2.4% Van nyugdíj, gyes  csak vagy főleg RM-t akar 38.5%

RM és bérek 2001, órakereset Nincs nyugdíj, gyes  134.9 %. Van nyugdíj, gyes  110.1 % 2008, havi rezervációs bér Nincs nyugdíj, gyes  alacsonyabb 13%-kal Van nyugdíj, gyes  alacsonyabb 24 %-kal

Kínálati korlátok? Főleg nyugdíjjal-gyessel támogatott RM-sök, akik jóval olcsóbbak is Transzferek hiányában az optimális munkaidő csak nagyon magas bér mellett esik a RM tartományába Valószínűleg ez, és nem a járulékteher, EHO, stb. a fő korlát A fogl.pol. a transzfereken keresztül nyújtja a leghathatósabb támogatást a RM terjedéséhez – bár valószínűleg nem szándékolt következményről van szó