A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Advertisements

Vállalati adatfelvételek és munkaerő-piaci előrejelzések: tapasztalatok és dilemmák TÁMOP / Tóth István János (MTA KRTK KTI) Munkaerő-piaci.
Munkaerőpiaci Tükör 2010 A válság munkapiaci hatásai Fazekas Károly: Bevezető Könyvbemutató konferencia Budapest, MTA Székház, Kisterem február 10.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota -
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Makroökonómia Aggregált kínálat.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
A foglalkoztatás-szerkezet előrejelzése Magyarországon
MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet Az inaktívak és aktívak létszámának előrejelzése ágazati és foglalkozási.
A kötet felépítése és a főbb javaslatok Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Az eltűnt egymillió munkahely nyomában április 11.
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
REFLEXIÓK VARGA JÚLIA “A KÖZALKALMAZOTTI BÉREMELÉS HATÁSA A TANÁROK PÁLYAELHAGYÁSI DÖNTÉSÉRE” CÍMŰ ÍRÁSÁRA Cseres-Gergely Zsombor, Szirák 2012.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP / kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard V.Előadás Makrogazdasági egyensúly Április.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Turizmus gazdaságtan 3..
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
Marketing információs
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Munkapiaci előrejelzés és web-alapú információs rendszer TÁMOP / kiemelt projekt NFSZ megyei igazgatói értekezlet 2012 július 19. Cseres-Gergely.
Dávid János: A munkaerő szakmaszerkezetének keresleti előrejelzése, a munkaerő-kereslet és –kínálat egybevetése Hozzászóló: Varga Júlia Budapesti Corvinus.
Mire jók a munkapiaci előrejelzések a világban? Nemzetközi tapasztalatok és tanulságok Gács János, MTA-KTI
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Ágazati létszámstruktúra előrejelzése nemzetközi adatok alapján
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Előrejelzés-tervezés-indikátorok
A népesség várható iskolai végzettségének előrejelzése nemek, korcsoportok és régiók szerint A TÁMOP műhelykonferencia április 22. Radisson.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Cseres-Gergely Zsombor
A piac és a piacgazdaság
A munkaerőpiac áttekintése
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI

A leggyakoribb előrejelzési célok Többszintű aggregálás és finom részbontások a jellemzők Aggregált foglalkoztatottság előrejelzése Iparági foglalkoztatottság előrejelzése Az egyes foglalkozásokban foglalkoztatottak előrejelzése Foglalkoztatás-igényének előrejelzése Munkakínálat előrejelzése Részbontások előrejelzése: férfiak-nők, életkor, regionális, oktatás A célok meghatározzák az előrejelző rendszer szerkezetét

Az európai munkapiac aggregált előrejelzésére A recesszió hatása a foglalkoztatottságra (EU-27) országok esetén (forrás: CEDEFOP előrejelzés 2010):

Iparági foglalkoztatottság előrejelzése Az Európai Unió által készített előrejelzés az iparági foglalkoztatásról 2015-ig (forrás : CEDEFOP, 2008) Mezőgazdaság, bányászat Feldolgozóipar Építőipar Logisztika, közlekedés Üzleti szolgáltatások Nem-piaci szolgáltatások Összes iparág:

A kanadai munkapiac aggregált előrejelzése 2015-ig:

1: Az előrejelző rendszerek szerkezete Általában több modul: Alap: makromodell (kibocsátás) Kibocsátás iparágak szerint is Foglalkozások iránti kereslet iparágak szerint Várható munkakínálat: külön Demográfiai modul Várható végzettséget előrejelző modul A strukturális és redukált formák keverednek

1a: Egyensúlyi megközelítés Az ausztrál előrejelző rendszer: aggregált foglalkoztatottság előrejelzésére szolgáló makromodell, iparági foglalkoztatottság meghatározására szolgáló alkalmazott általános egyensúlyi modell, és a foglalkozások előrejelzésére egy kiegészítő modell. Hátrány: kereslet és kínálat nem válik szét!

Jelentős kihívás: a kereslet-kínálat integrált modellezése Általában a munkakereslet modellezése a fejlettebb (módszertani és adathozzáférési okok miatt) Ahol munkakínálati előrejelzés készül ott gyakran a kereslettől függetlenül történik a modellezés (demográfia, részvételi ráták) Ideális esetben a munkakereslet és -kínálat kölcsönhatását is figyelembe veszi az előrejelzés!

1b: A kereslet-kínálat nem integrált, de explicit módon A holland modell: Munkaerő-kereslet változása = a gazdaság növekedéséből származó bővülési munkaerő-kereslet + munkaerő kiválása okozta pótlási munkaerő-kereslet Munkaerő-keresletet összevetik az előrejelzett munkakínálattal minden egyes oktatási csoport esetében  munkapiaci egyensúlytalanság hatása explicite beépül a modellbe. Hátrány: szerkezében nem egyensúlyi a modell.

2: Előrejelzési horizont A A nemzetközi modellek legfeljebb 15 éves időtartamra jeleznek előre A Az előrejelzési időtartam függ az előrejelzési céltól: A hosszú távú előrejelzések elsősorban a gazdaságpolitikai tervezés szempontjából hasznosak A középtávú előrejelzések a képzési-oktatási döntésekben jelenthetnek segítséget De: a pontosság a részletességgel és a horizonttal is csökken!

3: Megbízhatóság Hosszú táv: a kvantitatív modell sem precíz A modellek inkább csak a várható elmozdulások irányáról, tendenciákról szolgáltatnak információt Richardson és Tan (2005) 10-20%-os eltérést mutatott ki az ausztrál foglalkozási előrejelzések és a ténylegesen megvalósult folyamatok között Kvantitatív modell = koherencia + ismert bizonytalanság

4: Adatok mennyisége és minősége A megfelelően részletes előrejelzéshez sok információval rendelkező, nagy adatbázisra van szükség. Az adatok megléte közvetlen kapcsolatban van a modellezési lehetőségekkel  előrejelzési eljárás szerves része a szükséges adatok biztosítása is Az Ausztrál Statisztikai Hivatal számos adatot szolgáltat kizárólag az ausztrál előrejelző modell számára

5: Informálás Előrejelzés célja: a munkapiac szereplőinek tájékoztatása Az információ tálalásának módja célcsoport-függő: munkaadók, politikusok, szakmai szervezetek részére tanulmányok, vezetői összefoglalók pályaválasztók, pályamódosítók részére interaktív, felhasználóbarát honlap Mintaértékű az osztrák és az kanadai előrejelző rendszer felhasználói felülete

Az osztrák honlap felhasználói felülete

A kanadai honlap felhasználói felülete

6: Fenntarthatóság Az előbbiekben bemutatott modellek nem egyszeri előrejelzés elkészítésére jöttek létre. A cél fontos, a költség nagy - fenntarthatóság! A fenntarthatóság legfontosabb feltételei: a modellkeret tegye lehetővé az előrejelzések reprodukálását az adatfelvétel hosszú távon is konzisztens maradjon adatgazdák és a modell fejlesztői között szoros, intézményesült kapcsolat legyen kiszámítható, hosszú távú finanszírozás

Köszönöm a figyelmet!