A külföldi beruházások hatásai a munkavállalók béreire JOHN EARLE – George Mason University, Közép-európai Egyetem és MTA KRTK TELEGDY ÁLMOS – MTA KRTK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Vállalati leépítések a globális válság alatt. Állami, belföldi és külföldi tulajdonhatások Telegdy Álmos MTA KRTK KTI CEU.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
A tudomány a gyakorlat szolgálatában A távmunkával szembeni munkáltatói beállítottságok a nemzetközi összehasonlítás perspektívájában Makó.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Pécsi Regionális Informatikai Szakképzési Fórum Pécs, szeptember 10.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A munkabér meghatározásának dilemmái vállalati szempontból IV. Magyar Munkajogi Konferencia október Visegrád Rolek Ferenc vezérigazgató-helyettes.
Strictly confidential Templates English version 11/
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
A Privatizáció hatásai a dolgozók béreire és bérstruktúrájára JOHN S. EARLE – George Mason University és Közép-európai Egyetem TELEGDY ÁLMOS – MTA KRTK.
A makrgazdasági munkakínálat:
6. előadás.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Kontrolling a pénzügyekben, pénzügyek a kontrollingban
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
A foglalkoztatás-szerkezet előrejelzése Magyarországon
A szakszervezetek ereje - a béralku jelentősége Magyarországon
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
1/171/17 Nem csak átmeneti jelenség. A szakképzés csökkenő hozamának okai Magyarországon november 3. Kézdi Gábor Közép-európai Egyetem (CEU) és MTA.
AZ ÖNKORMÁNYZATOK PÁLYÁZATI AKTIVITÁSÁNAK VIZSGÁLATA A DÉL- DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN.
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Birgit Reiter-Braunwieser ABA-Invest in Austria Sopron, Februar.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
A szakképzéssel szembeni igények a foglalkoztatók részéről A Szabolcs Volán Zrt. példáján keresztül Előadó: Miklóssyné.
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
A távmunkával szembeni munkáltatói beállítódások fontosabb jellemzői A közép-dunántúli régióban végzett kutatás előzetes tapasztalatai KESZI ROLAND MTA.
A magyar gazdaság várható helyzete
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Az EU csatlakozás hatásai a magyar vegyiparra [konferencia neve] Budapest, március 17. Tordai Péter, vezető elemző Kereskedelmi és Hitelbank Rt.
Dr. Roóz József TÍZ ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS VITAINDÍTÓ.
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Kismértékben javuló kilátások A magyar vállalkozások üzleti helyzete és várakozásai Az MKIK GVI áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményei.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Munkaköri leírás, Markov analízis
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Fordulópont? Növekvő bizonytalanság és romló üzleti helyzet Az MKIK GVI 2003 áprilisi vállalati konjunktúra felvétel eredményei MKIK GVI Magyar.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK
Magyar versenyképesség 2017
Diplomás pályakezdők és felsőoktatási intézmények vállalati szemszögből – 2008 Várható munkaerő-kereslet magyarországi cég körében végzett felmérés.
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Országos nagykereskedelmi menedzser
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
Fejlesztő mérnök A MOM Zrt. 140 éve működő magyar vállalkozás, több, mint 100 évnyi vízmérő gyártásban szerzett tapasztalattal. Cégünk piacvezető a vízmérés.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város munkaerőpiaci helyzete
Munkaerőhiány és foglalkozási mobilitás Magyarországon
Félig állandó munkaerőköltségek
Bérmeghatározás a vállalaton belül
Félig állandó munkaerőköltségek
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Velünk élő középkor Forrás:
Munkagazdaságtani feladatok
Félig állandó munkaerőköltségek
Felsőoktatási Szakképzés
Előadás másolata:

A külföldi beruházások hatásai a munkavállalók béreire JOHN EARLE – George Mason University, Közép-európai Egyetem és MTA KRTK TELEGDY ÁLMOS – MTA KRTK és Közép-európai Egyetem ANTAL GÁBOR – MTA KRTK és Közép-európai Egyetem

Külföldi tulajdon: a fekete bárány? A külföldi beruházások megítélését erős ambivalencia jellemzi + finanszírozások forrása, új technológiák behozatala -Egyes szektorokban tiltott, félelmek azt illetően, hogy a beruházások csak piacokat vásárolnak Az egyik legfontosabb probléma: mi lesz a dolgozókkal?

Bérkülönbségek külföldi és belföldi vállalatok között Ha a munkapiac kompetitív, nincs ok bérkülönbségekre Ha a vállalat termelékenysége nő, lehetséges (de nem szükséges) a profitmegosztás Magasabb bér, hogy a dolgozók jobban dolgozzanak Magasabb bér, hogy a dolgozók ne lépjenek ki (pl. azért, hogy a tudás ne szivárogjon el)

Mérési problémák Munkaórák mérése Adóelkerülés különböző szinten Szelekciós hatások ▫ Dolgozók összetétele ▫ Dolgozók nem mért tulajdonságai

A külföldi tulajdon és a dolgozói bérek mérése Havi bruttó bérek ▫ A munkáltató által jelentett ▫ Alapbér, túlóradíj, rendszeres és nem rendszeres pótlékok Külföldi tulajdon : többségi

Vállalati méret, termelékenység BelföldiKülföldi Tárgyi eszközök Vállalati létszám Munkatermelékenység N

Dolgozói jellemzők BelföldiKülföldi Havibér Nő Végzettség Legfeljebb 8 oszt Szakmunkás Érettségi Felsőfokú Munkapiaci tapasztalat N

A bérhatások becslése Regressziós elemzés, amelyben kontrollálunk az egyéni dolgozói jellemzőkre ▫ Nem, iskolai végzettség, munkapiaci tapasztalat ▫ Foglalkozások Bérstruktúra: interakciók a külföldi tulajdon és a dolgozói jellemzők között

Szelekciós hatások kiszűrése A külföldi befektetők, vállalatok vezetői, dolgozók, politikusok mind saját érdekeiket követve befolyásolják a külföldi felvásárlásokat ▫ Vállalati fix hatások alkalmazása

A külföldi felvásárlások átlagos bérhatása OLS kontroll nélkül OLS kontrollal Vállalati fix hatás Bérhatás0.463**0.420**0.158**

A külföldi tulajdon hatásai a bérstruktúrára I Nő 0.116** Szakmunkás 0.148** Érettségi 0.173** Felsőfokú0.365** Tapasztalat: ** Tapasztalat: ** Tapasztalat: ** Új alkalmazott0.094**

A külföldi tulajdon hatásai a bérstruktúrára II Vezető 0.474** Felsőfokú önálló használatát igénylő 0.356** Egyéb felső vagy középfokú 0.162** Irodai0.127** Szolgáltatási0.090 Szakmunkás0.121** Egyszerű foglalkozások0.126**

Egy lehetséges magyarázat: termelékenység növelés Azokban a vállalatokban nő a bérezés, ahol a termelékenység is megnőtt ▫ Ez lehetőséget ad a vállalatoknak arra, hogy növeljék a béreket ▫ Kell legyen még egy mechanizmus, amitől nőnek a bérek  Hatékonysági bérezés  A nyereség megosztása

A bérhatás nagyobb, ha nagy a termelékenység növelésének lehetősége GDP/cap az anyaországban0.036** Felvásárlás 1998 előtt0.208** Felvásárlás 1998 után0.104** Állami0.202** Belföldi privát0.120**