A magyar munkapiac jövője Közgazdaságtudományi kutatás és szakpolitikai döntések előkészítése Fazekas Károly, MTA KTI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A tanári munka értékelése
„Ezt egy életen át kell játszani”
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Drajkó László Microsoft Magyarország
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
az eltűnt egymillió munkahely nyomában
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az EEM helye a menedzsmentben
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A kurzus céljai:  A szociális és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés fejlesztése.  Pedagógusok és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Vállalkozásmenedzsment I.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A magyar munkapiac jövője Közgazdaságtudományi kutatás és szakpolitikai döntések előkészítése Fazekas Károly, MTA KTI.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Előadás másolata:

A magyar munkapiac jövője Közgazdaságtudományi kutatás és szakpolitikai döntések előkészítése Fazekas Károly, MTA KTI

Bevezetés Alappreferenciák és instrumentális preferenciák Egyéni és kormányzati döntések Közgazdaságtan és szakpolitikai tanácsadás

A növekedés forrásai Miben segít a közgazdasági elemzés? Belső erőforrások – a foglalkoztatás bővítése Külső erőforrások bevonása A termelékenység növekedése Technikai fejlődés Emberi tőke - a munkaerő tudásának növelése Innováció Trendváltás? Konvergencia? Hogyan lehetséges? Miben segít a közgazdasági elemzés?

Az előadás vázlata Közgazdaságtan és szakpolitikai tanácsadás A magyar munkapiac jelene – diagnózisok és terápiák A magyar munkapiac jövője – 21. századi tudás és 21. századi iskola

Az előadás vázlata Közgazdaságtan és szakpolitikai tanácsadás A magyar munkapiac jelene – diagnózisok és terápiák A magyar munkapiac jövője – 21. századi tudás és 21. századi iskola

Az előadás vázlata Közgazdaságtan és szakpolitikai tanácsadás A magyar munkapiac jelene – diagnózisok és terápiák A magyar munkapiac jövője – 21. századi tudás és 21. századi iskola

1. Közgazdaságtan és szakpolitikai tanácsadás Milyen szerepe van az empirikus közgazdaságtudományi kutatásoknak a szakpolitikai döntések előkészítésében és értékelésében?

Mi a közgazdász feladata a szakpolitika támogatása során? Információgyűjtés és elemzés Közreműködés hatékonyan működő intézményes mechanizmusok tervezésében és értékelésében

Mit jelent ez? Költségek és hasznok összemérését A jogrend működésével járó következmények feltárását A hatásmechanizmusok tisztázását: az okok és okozatok láncolatának bemutatását Hatások és nem szándékolt mellék-következmények erősségének mérését Az emberi viselkedést befolyásoló ösztönzők működésének megértését Mindezekre támaszkodva: alternatív intézményes megoldások kidolgozását Forrás: Kertesi G. 2008.

Időutazás Jelen Múlt Jövő

Nem csupán lehetséges – szükséges Előre jelezhetők-e a munkapiac jellemzői? Nem csupán lehetséges – szükséges Az állam kötelezettsége, hogy megfelelő adatokra, tudományos elemzésekre támaszkodó előrejelzéseket adjon a kereslet és kínálat várható alakulásáról, a szakmai követelmények változásáról az elegendő információkkal nem rendelkezők számára. Transzparencia és elérhetőség

2. A magyar munkapiac jelene – diagnózisok Rendkívül alacsony foglalkoztatottság Rendkívül alacsony munkakeresési intenzitás Az alacsonyan képzett munkaerő kiszorulása Területi polarizáció A válság: csökkenő relatív különbségek miközben folytatódik a szakképzetlen munkaerő kiszorulása és a hátrányos helyzetű térségek leszakadása

A magyar munkapiac jelene – terápiák Munkahelymegőrzés Munkahelyteremtés Aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök Közfoglalkoztatás Átképzés Helyi foglalkoztatás-fejlesztés hátrányos helyzetű térségekben

Miért van szükség jelentős változásokra? Alapvető szerkezeti átalakulások A munkaerővel szembeni elvárások átalakulása Elmaradás a belső és külső versenytársaktól - tudáshiány

Az iskolázottság mértékének hatása a gazdasági növekedésre

Az iskolázottság minőségének hatása a gazdasági növekedésre

A 25-64 éves korcsoportban az egész életen át tartó tanulásban résztvevők aránya 2008-ban (%) Forrás: Pulay 2010

Az egész életen át tartó tanulásban résztvevők arányának emelkedése a 25-64 éves korcsoportban (%) 2000-2008 Forrás: Pulay 2010

3. A magyar munkapiac jövője – 21. századi tudás és 21. századi iskola Kritikai gondolkodás, ítélőképesség Képesség komplex, multidiszciplináris megközelítést igénylő problémák megoldására Kreativitás, vállalkozói gondolkodás Kommunikációképesség, együttműködés Képesség a megszerzett tudás, információk és lehetőségek innovatív hasznosítására Pénzügyi, egészségügyi, állampolgári felelősségtudat Forrás: www.2101stcenturyskills.org

Milyen kompetenciákra van szüksége a 21. század gazdaságának Milyen kompetenciákra van szüksége a 21. század gazdaságának? – KSAVE modell Gondolkodásmód 1. Kreativitás és innováció 2. Kritikai gondolkodás, probléma megoldás, döntéshozatal 3. Megtanulni tanulni Munkamódszer Kommunikáció Együttműködés Munkaeszköz Információs jártasság ITC jártasság Életmód Helyi és globális állampolgárság Életmód és karrier Egyéni és szociális felelősség, kultúra

Hogyan? Nemzetközi Oktatási Kerekasztal Szingapúr, 2009 július 7. Sir Michael Barber: Képzettség = E (T + G + V ) E= Etika T= Tudás G= Gondolkodás, problémamegoldás V= Vezetési képesség

Sztenderdek és elszámoltathatóság Szervezeti feltételek Építőkövek Sztenderdek és elszámoltathatóság Emberi tőke Szervezeti feltételek Nemzetközi sztenderdek A tanárok kiválasztása és továbbképzése Hatékony központi szakmai irányitás Jó és transzparens adatok A pedagógiai ismeretek folyamatos fejlesztése Képesség a változások irányitására és a közösség megnyerésére Minden gyermek számít Jó iskolai vezetés Iskolai autonómia és felelősség Forrás: http://www mckinsey.com/locations/southeastasia/knowledge/ Education_Roundtable.pdf

Az oktatás minősége ÖNMAGÁBAN természetesen nem magyarázza meg teljes mértékben az országok közötti különbségeket. A hatás nagymértékben függ az adott ország gazdasági társadalmi intézményeinek minőségétől. Az intézmények nagymértékben befolyásolják hogy a termelésbe fektetett teljesítményeknek, vagy az újraelosztásban elért sikeres érdekérvényesítő képességnek van nagyobb jövedelmezősége egy társadalomban. A hatékony intézmények felerősítik a jó minőségű oktatás pozitív hatásait!

Köszönöm a figyelmet!