A számítógép felépítése (funkcionális)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alaplap.
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A mikroprocesszor 1. rész.
Számítógépek felépítése sínrendszer, megszakítás
Számítógépek felépítése 3. előadás CPU, utasítás ciklus, címzés
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Az IBM kompatibilis személyi számítógép (PC) hardverismeretei
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Utasítás végrehajtás lépései
CISC - RISC processzor jellemzők
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Sínrendszer.
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály 2011.
Mikroprocesszor.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Írja fel a tizes számrendszerbeli
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A számítógép felépítése
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
CISC-RISC processzor jellemzők Előadó: Thész Péter Programtervező informatikus hallgató Budapest,
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

A számítógép felépítése (funkcionális) Bemeneti egység Központi egység Kimeneti egység INPUT CPU OUTPUT

A központi egység részei Belső tárolók vagy memóriák Aritmetikai és logikai egység Vezérlő egység

Perifériák Csatlakozás (interface). Bemeneti (input) perifériák. Kimeneti (output) perifériák. Háttértárolók.

A számítógép részei Ház és tápegység. Alaplap (motherboard). Processzor. Memória-modulok. Videokártya. Hajlékonylemezes és merevlemezes tárolók. Billentyűzet.

Vezérlő egység ALU Regiszterek Belső sín Busz vezérlő Cím generáló

Speciális alkalmazások: hangkártya; modem-kártya; hálózati kártya. A modulokat sínrendszer köti össze: adatsín (adattovábbítás); címsín (memóriacímzés); vezérlősín (vezérlőjelek továbbítása).

Számítógép-architektúrák (a hardver és a szoftver tervezési, felépítési módja) CISC (Complex Instruction Set Computer= bonyolult utasításkészletű számítógép): Sok utasítás, akár néhány száz, közöttük több összetett. Bonyolult címzési módok lehetségesek, így viszont változó hosszúságúak az utasítások, ami nehezen optimalizálható. A gépi utasítások változó vagy több ciklusidőt igényelnek (gépi ciklus=az órajel két üteme között eltelt idő). Az assembly programozás egyszerűbb, mert a bonyolult utasítások bonyolult feladatokat oldanak meg. Csak a szükséges néhány regiszterrel rendelkezik. Ismertebb CISC processzorok (Intel 286/386/486, Pentium; Motorola 68000; DEC VAX).

RISC (Reduced Instruction Set Computer= csökkentett utasításkészletű számítógép): Csak a legalapvetőbb utasítások léteznek gépi szinten. Sok regiszter van, ezért kevesebb a tárművelet, több a regiszterművelet, ezért gyors. Fix a kódhosszúság, ezért egyszerűek a címzési módok. Egyszerű és gyors a kódolás, így a ciklusok száma kicsi. Egy feladatra eső utasítások száma kevés, mert az operációs rendszerhez, ill. a compiler-ekhez tervezik. Az egyszerű utasítások egyforma hosszúságúak, azonos ciklusidejűek. A bonyolult feladatok programozása bonyolult, hosszú. Ismertebb RISC processzorok (DEC Alpha; HP PA-RISC; SUN SPARC; IBM PowerPC és RISC6000).

A megszakítási folyamat A megszakítás (interrupt) egy változás a vezérlés menetében, amit általában nem a futó program kezdeményez, hanem a környezet vagy egy periféria. Ha a megszakítást maga a program kezdemé-nyezi, akkor szoftvermegszakításról vagy csapdáról (trap) beszélünk.

Az eszközvezérlő megszakítást kér a processzortól. Az aktuális gépi ciklus befejezésekor a processzor nyugtázza a kérést. A nyugtázás után az eszközvezérlő kiadja a saját megszakítási vektorát. A processzor fogadja azt és elmenti. A processzor elmenti a programszámlálót és a legfontosabb regisztereket a verembe.

A processzor megkeresi a megszakítási vektorhoz tartozó kiszolgáló rutint. A processzor lefuttatja a megszakítási rutint, melynek megszakítását csak magasabb prioritású esemény számára engedélyezi. A megszakítási rutin végrehajtása után a processzor visszaállítja a használt regisztereket és végrehajtja a „visszatérés a megszakításból” utasítást. A processzor visszaolvassa a veremből a mentett regisztereket a programszámlálóval együtt, és a program a megszakítást megelőző állapotba kerül.

A memória és kezelése A memória fajtái: RAM (Random Access Memory = véletlen elérésű memória) Statikus (SRAM): gyors; frissítést nem igényel; a cache kialakítására használják. Dinamikus (DRAM): frissíteni kell; az operatív tár kialakítására használják. ROM (Read Only Memory = csak olvasható memória) PROM, EPROM, EEPROM. Flash (írható/olvasható; elektromosan törölhető; nem törlődik; digitális kamerákban használják).

A memóriakapacitás mértékegysége: byte, kbyte, Mbyte, … A processzoron belüli memóriák: Regiszterek (regiszter-referenciás utasítá-sok által elérhető operandusok; a processzor belső állapotát leíró státusz információk; a végrehajtandó utasítás). Cache memória (az operatív tár egy darabját lemásolva gyorsítja a processzor működését). Az operatív tár.

A memória mint számozott rekeszek sora Címzési módszerek és tárkezelési technikák: 2 A * . . . 2001 2002 2003 . . . A memória mint számozott rekeszek sora Abszolút cím. Relatív cím (eltolás, logikai cím). Fizikai cím = betöltési cím + relatív cím.

Több felhasználót kiszolgáló, illetve több feladatot egyidejűleg kezelő rendszerek: Partícionált tárkezelés: a tárat összefüggő (folytonos) részekre osztják. Problémák: mekkorák legyenek a partíciók (eltérő méretűek); hogyan töltsük be újra a felszabaduló helyeket. Áthelyezhető partíciók: időnként egy algoritmus szerint az operációs rendszer átrendezi a partíciókat.

Lapozásos technika: a futtatandó program címtartományát és a memóriát is azonos hosszúságú szeletekre bontják; a program lapjainak és a tár blokkjainak a kapcsolatát laptáblázatba írják; a proramozó nem ismeri a program helyét a tárban. Címzés: lapcím (vagy blokkcím) + a lapon belüli eltolás. Problémák: a laptáblázat kezelése; a lapméret optimalizálása; a futtatandó program minden lapjának a tárban kell lennie induláskor.

Lapigényléses tárkezelés: a programozó a memória méretétől független címtar-tománnyal rendelkezik; csak az éppen végrehajtandó utasítást és a hozzá tartozó adatokat tartalmazó lapok vannak egyidejűleg a memóriában. Szegmentált tárkezelés: a szegmensek különböző hosszúságúak lehetnek; kijelölhető a program helye a tárban; minden tárhivatkozásnál meg kell jelölni a szegmenst és az azon belüli címet. Virtuális tárkezelés: a lapkezeléses módszerek és a szegmentálás keverése; a szegmensek lapokból állnak.