Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
A testi sérüléssel járó bűncselekmények nyomozása
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
A vagyon elleni bűncselekmények nyomozása I.
Az új Btk. egyes általános részi rendelkezései: a büntetési rendszer, kiemelten az új büntetések és intézkedések; a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok.
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Gázpalack lopások márciusában észlelte hatóságunk, hogy kisboltoknál, vegyeskereskedéseknél üzemeltetett gázcsere telepek sérelmére.
A rablás nyomozása.
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Stádiumok
Az elkövetők.
Kártérítési felelősség
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
Gradwohl Roland GRROAAT.PTE PTE–ÁJK Jogi bitorlás fogalma A szerzőt a művéhez kapcsoló érdekek védelmét abszolút szerkezetű jogviszony biztosítja.
Miért fogyasztunk alkoholt?
Baleset, munkabaleset. Munkabalesetek kivizsgálása.
KÖRNYEZETI FELELŐSSÉG
Állam munkavédelmi feladatai
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
Jogviszony és jogi felelősség
Környezetvédelem és Btk.
Erdődi László, PhD, CEH, SSCP
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Jogi személyek és büntetőjog
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
Változások a szabálysértési jogban
Ifjúkori bűnözés, áldozattá válás
Kártérítési felelősség
Dombos Tamás (Közép-európai Egyetem)
Munkavédelmi Képviselők XVII
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Az orvos szabálysértési felelőssége
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Mediátor képzés Kártérítés.
MUNKAVÉDELEM Fogalmi rendszer.

Sajtótájékoztató
Jogalkotás-jogkövetés, ahogy az ügyvéd látja
Kábítószer a magyar jogban
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
AZ ÁLLATORVOS BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉGE
A fordítás és tolmácsolás polgári jogi és büntetőjogi következményeiről Bajcsi Péter április 19.
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Mediátorképzés Büntető mediáció.
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
A köztisztviselők jogállásáról…
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Büntetőjogi alapismeretek
A Magyar Mérnöki Kamara Etikai Kódexe Minőségügy és mérnöketika 2015.április 16. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Pénzmosás visszaszorításáról információbiztonsági szemmel Budapest, november 19. Dr. Dósa Imre.
Vázlat NEVELÉS-SZEMÉLYISÉG-EGYÉNISÉG konferencia, Budapest, szeptember 17. A felelősség alapja és a felelősség típusai A köznevelési intézmény felelőssége.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Bűnmegelőzési módszerek a növekvő migráció tükrében Kiss Tibor rendőr főhadnagy Győri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
15. Az eladók foglalkoztatása
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
Bűncselekményekkel kapcsolatos alapismeretek
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Büntetőjog különös rész április 26..
Nagy Attila A szerződések ellenőrzése és a büntetőjog kapcsolata
A jogrendszer tagozódása
Előadás másolata:

Fél lábbal a börtönben …?

Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…

Egy cselekmény  több megtorlás Büntető jogi Munkajogi Polgári jogi Szabálysértési jogi Közigazgatási jogi

Tűz  Oltás,kárelhárítás   Tűzvizsgálat  Nyomozás   Vádemelés  Ítélet Tűz  Oltás,kárelhárítás   Tűzvizsgálat  Nyomozás   Vádemelés  Ítélet

1978. évi IV.tv.171.§.( 1. )bek: „aki foglalkozása szabályainak megszegésével más,vagy mások életét,testi épségét, vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki,vagy testi sértést okoz vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő… „ „aki foglalkozása szabályainak megszegésével más,vagy mások életét,testi épségét, vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki,vagy testi sértést okoz vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő… „

A jog nem tudása nem mentesít!...

Elkövetési magatartás: - tevékenység vagy mulasztás - tevékenység vagy mulasztás Felelősségi láncolat: - tervező építtető kivitelező használó - tervező építtető kivitelező használó

Vétkesség a büntető jogban szándékos elkövetés - gondatlanság szándékos elkövetés - gondatlanság

Szándékosan követi el a bűncselekményt, aki magatartásának következményeit kívánja,vagy e következményekbe belenyugszik. Szándékosan követi el a bűncselekményt, aki magatartásának következményeit kívánja,vagy e következményekbe belenyugszik. Fajtái: egyenes szándék- eshetőleges szándék Tudat tartalom: jogellenesség és társadalomra veszélyesség

Gondatlanságból követi el a bűncselekményt,aki előre látja magatartásának lehetséges következményeit,de könnyelműen bízik azok elmaradásában,úgyszintén az is aki e következményeket azért nem látja előre,mert a tőle elvárható figyelmet,vagy körültekintést elmulasztja. Gondatlanságból követi el a bűncselekményt,aki előre látja magatartásának lehetséges következményeit,de könnyelműen bízik azok elmaradásában,úgyszintén az is aki e következményeket azért nem látja előre,mert a tőle elvárható figyelmet,vagy körültekintést elmulasztja. tudatos gondatlanság- hanyagság tudatos gondatlanság- hanyagság

A nyomozás hét kérdése: A nyomozás hét kérdése: ki? kivel? hol? mit? mikor? mivel? miért?

Szándékos vagy gondatlan foglalkozási szabályszegés  élet, egészség, testi épség közvetlen veszélyhelyzete, vagy testi sértés 

Btk.171.§.(2)bek. a büntetés (a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó testi fogyatékosságot,súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget (b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált (c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza,vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Btk.171.§.(3)bek. a büntetés ha az elkövető a közvetlen veszélyt szándékosan idézi elő büntettet követ el és az (1) bekezdés esetén három évig, a (2) bekezdés esetén - az ott tett megkülönböztetéshez képest- öt évig, kettőtől nyolc évig illetőleg öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. ha az elkövető a közvetlen veszélyt szándékosan idézi elő büntettet követ el és az (1) bekezdés esetén három évig, a (2) bekezdés esetén - az ott tett megkülönböztetéshez képest- öt évig, kettőtől nyolc évig illetőleg öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Minősítő súlyosabb eredmény - oksági összefüggés a foglalkozási szabályszegéssel - nem terjedhet ki rá szándékosság - időben később is bekövetkezhet

Munkajog: fegyelmi - állásvesztés - bírság Polgári jog: kártérítés Szabálysértési jog: bírság Közigazgatási jog: engedély megtagadása, visszavonása - bírság engedély megtagadása, visszavonása - bírság Egyéb következmény: kamarai tagság felfüggesztése - kizárás kamarai tagság felfüggesztése - kizárás

További eredményes munkát kívánok minden résztvevőnek! Dr. Kastyják János Dr. Kastyják János ügyvéd ügyvéd