Hálózati és Internet ismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hálózati készülékek.
Advertisements

HÁLÓZATOK.
Kliens-szerver architektúra
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati ismeretek.
Tempus S_JEP Számítógép hálózatok Összefoglalás Összefoglalás Összeállította: Broczkó Péter (BMF)
TCP/IP protokollverem
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
A TCP/IP hivatkozási modell
INTERNET.
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati alapfogalmak, topológiák
HÁLÓZATOK.
1 Informatikai Szakképzési Portál Hálózati és Internet ismeretek Hálózati menedzsment.
Vezeték nélküli technológiák
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
Hálózatok.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Rétegelt hálózati architektúra
Hálózati alapismeretek
Az Ethernet és az OSI modell
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
13.a CAD-CAM informatikus
OSI Modell.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
12. Hálózati hardvereszközök
3.4. Adatkapcsolati réteg az internetben
PC Hálózatok.
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Adatkapcsolati réteg.
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Számítógép-hálózatok
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
A hálózati elemek együttműködése
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Számítógép hálózatok.
Számítógép- hálózatok
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hálózatok a mai világban
Nyílt rendszerek összekapcsolása
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Tűzfal (firewall).
Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány.
Hálózati architektúrák és Protokollok GI – 10 Kocsis Gergely
Hálózati protokollok és szabványok
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógépes hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Kommunikáció a hálózaton
Számítógép-hálózatok
MIB Dokumentáció.
Számítógépes hálózatok
Hálózatok.
LoRa technológia, LoRaWAN hálózatok
Előadás másolata:

Hálózati és Internet ismeretek Hálózati eszközök és technológiák

Csatolóelemek Az összekötés céljainak függvényében különböző csatolóelemek alkalmazhatók. A döntés alapjául szolgáló megfontolásoknál figyelembe kell venni, hogy egy eszköz: mennyire rugalmas, milyen protokollokat támogat, mennyire transzparens (átlátszó), mekkora késleltetéssel dolgozza fel az adatokat, funkciói mire terjednek ki, és mekkora költséget jelent egy ilyen eszköz.

Repeater (jelismétlő) 1. A repeaterek erősítő, jelformáló és újraütemező funkcióval ellátott eszközök, melyeknek az a célja, hogy kiterjesszék a kábelezhető távolságot. A jelismétlők tulajdonságai: jelerősítés, újraformálás és újraidőzítés a kábelezhető távolság kiterjesztése érdekében, kapcsolat az 1 . rétegen, nincs módosítás a hozzáférési protokollon, nincs útoptimalizálás, az átviteli közeg változtatásának lehetősége, gyenge biztonsági tulajdonságok, a repeaterek számát a felsőbb rétegek protokolljai korlátozzák.

Repeater (jelismétlő) 2. Speciális megoldások: 1 . bufferelt repeater 2. remote repeater 3. száloptikai repeater Az alábbi ábra a jelismétlők elhelyezkedését mutatja a szabványokhoz képest.

Extender (kiterjesztő) Az extenderek olyan berendezések, amelyek önálló felhasználói eszközök (pl. terminálok, munkaállomások) helyi hálózatba kapcsolását teszik lehetővé. Az extenderek alapvető tulajdonságai: a kapcsolódás az 1. rétegen történik mind helyi, mind távoli felhasználó esetén, melyeket különböző soros interfészek támogatnak. belső vagy külső órajel használata, a támogatott átviteli sebesség 1,2 Kb/s és 128 Kb/s között van, minimális támogatás a felsőbb rétegek számára általában csak az SDLC és a HDLC támogatja, átlátszóság a magasabb rétegek protokolljai számára, pl. a TCP/IP, XNS, OSI, DECnet stb., minimális hálózati menedzsmentképességek.

MAC bridge-ek 1. A MAC bridge-ek olyan eszközök, melyek a 2. MAC rétegen kínálnak összeköttetési lehetőséget különböző hozzáférési protokollok és médiák között. A MAC bridge-ek tulajdonságai: összekapcsolási funkció, kapcsolat a 2A rétegen, az LLC protokollon nem változtat, címanalízis és -szűrés, az ütközések lényeges csökkentése, a telítettség tapasztalati határa: a csomagok 20%-át át kell vinni , elszigeteli, elválasztja a hibákat, a nehézségeket, az átviteli közeg megváltoztatása lehetséges (pl. rézdrót optikai szál váltás), gyenge biztonsági tulajdonságok, általában támogatja a bufferelést.

MAC bridge-ek 2. A MAC bridge-ek szintje a szabványokhoz viszonyítva:

Bridge (Hálózati híd) 1. A bridge-ek olyan eszközök, melyek a 2. rétegen kínálnak összeköltetési lchclőséget különböző hozzáférési protokollok és médiák között. A bridge-ek lulajdonságai a következőek: kapcsolat különböző hozzáférési protokollok között, kapcsolat a 2. rétegen, csomagszétbontás és újra-összeállítás, nincs útvonal-optimalizálás, gyenge biztonsági tulajdonságok, jelentős szoftver munka Elhernet és Token Ring csalolásakor, az úlválasztó bridge-ek (routing bridge) lchclnek ajövő megoldásai, útválasztó funkcióval a spanning tree algoritmust használva.

Bridge (Hálózati híd) 2. A bridge-ek működési területe a szabványokkal összevetve:

Router 1. A routerek olyan eszközök, melyek a 3. rétegen kínálnak kapcsolatot olyan hálózatok számára, melyek ugyanazt a protokollt használják a 3. és a felette lévő rétegeken. A routerek tulajdonságai a következők: kapcsolat olyan hálózatok számára, melyek ugyanazt a protokollt használják a 3. és a felette levő rétegeken, meghatározzák az optimális útvonalat, címátalakítást végeznek az Internetre, nagyon sokféle LAN-ban, MAN-ban és WAN-ban alkalmazhatók, egységes hálózati protokollt használnak, ami elengedhetetlen, forgalom menedzsment szolgáltatásokat, mint útválasztás, adatfolyam-vezérlés, üzenet-darabolás, hibaellenőrzés) nyújtanak, a brouterek (bridge és router ugyanabban a hardverben) többféle protokollt is támogatnak.

Router 2. A routerek vagy bridge-ek helye a kapcsolódási referencia modellben.

Gateway 1. A gateway-ek olyan eszközök, amelyek teljesen különböző hálózatok és architektúrák összekapcsolását teszik lehelővé. A legfontosabb tulajdonságaik a következők: teljesen különböző hálózatok összekapcsolása, lényegében mind a hét hálózati protokollréteg támogatása, jelentős fejlesztési költség, megkérdőjelezhető életciklus, a teljesítmény problematikussá válhat, bizonyos esetekben a gateway használata elkerülhetetlen.

Gateway 2. Az ábra különböző kommunikációs formákat mutat, köztük a gateway-t. Ez az ábra a hangsúlyt arra helyezi, hogy a gateway mind a hét kommunikációs réteg számára konvertálási szolgáltatásokat nyújt.