MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
A memória.
Memória.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése és működése
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A MEMÓRIA.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
A számítógép működése TAKÁCS BÉLA
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
A számítógép felépítése (funkcionális)
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép felépítése
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép tárolóeszközei
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
Processzorok és típusai
Számítógép főbb részei
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
A számítógép felépítése
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
Memóriák képekben Takács Béla
A számítógépek felépítése
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
Segédlet az alaplapok témakörhöz Takács Béla 2015.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
A memória Cél: elektronikus adattárolás a munka közben: - operációs rendszer magja - eszközmeghajtó programok - elindított felhasználói programok - adatok,
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Félvezető Memória elemek alapjai és használatuk
A számítógép tárolóeszközei
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Előadás másolata:

MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN Takács Béla 2001- 2005.

Memóriák, tárak

Háttértár, operatív tár Miért van szükség háttértárra és operatív tárra? 2. Miért nem használnak csak háttértárat a számítógépekben? 3. Miért lehet a digitális, azaz számjegyes számítógépben szövegeket tárolni, kezelni? 4. Miért helyezik el sorban az utasításokat a tárban? 1. 2. 3. 4.

RAM, DRAM, 5. Miért felejt a RAM? 6. Miért kell a DRAM-ot (dinamikus RAM-ot) frissíteni? 7. Miért gyorsabb az SDRAM (szinkron dinamikus RAM) mint a régebbi DRAM? 8. Miért van az újabb memória modulokon (DIMM) az SDRAM-ok mellett egy EEPROM is? 5. 6. 7. 8.

PLL, ROM, SRAM 9. Miért van az újabb modulokon az SPD és a memóriaáramkörök mellett még egy PLL áramkör is? Mi az a PLL? 10. (majd később!?) 11. Miért nem felejt a ROM? 12. Miért érhető el nagyobb tárolókapacitás dinamikus RAM-nál, mint statikus RAM-nál? 9. 10. 11. 12.

Cache-tárak

CACHE-TÁR 14. Miért alkalmaznak cache-tárat, és miért hívják gyorsító tárnak a cache-tárat? 15. Miért készítik a cache memóriát statikus RAM-okból? 16. Miért alkalmaznak többszintű gyorsítótárat? 14. 15. 16.

EPROM, EEPROM kérdések 18. Miért van az EPROM-ok fedele kvarcüvegből? 19. Miért nem felejt az EPROM, csak akkor, ha UV-fény éri? 20. Miért alkalmaz az Intel cég XEON processzoraiban úgynevezett PI‑ROM-ot illetve egy EEPROM-ot? 18. 19. 20.

Vége?