SMALPM2127 Közoktatási gyakorlat I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
A Bálint Márton Általános és Középiskola
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Értékelés a pedagógiában
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Napocska Napköziotthon
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Az osztály és az iskolapszichológus együttműködési lehetőségei Iskolapszichológusok Módszertani Bázisa Budapest, november 27.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Az e-portfólió használati köre
A nevelési-oktatási program előzményei
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
A pedagógus.
Brazzorottó Jenőné elnök-igazgató
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Korai tehetségnevelés
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A tanárképzés szerkezete
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Ébredő természet Kissné Papp Gyöngyi.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
 testi-térbeli biztonság  idő- és ritmusérzék  beszéd tisztasága  élményen keresztül történő megértés  kommunikáció, kooperáció, kreativitás 
DROGPREVENCIÓ Készítette : Szegedi Károlyné. A modul megvalósításának tartalmi célja : A káros szenvedélyekkel kapcsolatos fogalmak, ismeretek bővítése,
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A pszichológiai mérés alapjai
DARUS a gyermekekért.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

SMALPM2127 Közoktatási gyakorlat I. A gyakorlat a SMALPM4236 A családi nevelés pszichológiája c. tantárgyhoz kapcsolódódik

A gyakorlat célja 1. Ismerkedés a családi szocializáció /nevelés hatásaival a pedagógiai és a pszichológiai szakirodalom segítségével. 2. Tapasztalatok gyűjtése a gyakorló iskolában - Ismerkedés az iskolával - Részvétel 4 tanórán - Egy tanuló megfigyelése a tanórákon és órákon kívül

Követelmény 1. A hallgató tanulmányozza a témára vonatkozó szakirodalmat! 2. Vegyen részt a gyakorlatra előkészítő konzultáción ! 3. Vegyen részt az iskolai gyakorlaton!(4 tanóra) 4. Figyeljen meg egy tanulót a megadott szempontok szerint! 5. Készítsen portfóliót elméleti ismereteiről és a gyakorlaton szerzett tapasztalatairól - Egy tanulóról - A tanórákról

A gyakorlat helye, ideje Szombathely, Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Szombathely, Bolyai János u. 11. A gyakorlat időpontja: 2011. 10. 27. 4 óra (+ 1 óra a portfólió elkészítésére)

A portfólió részei I. Az elmélet háttér ismertetése II. Jegyzőkönyvek a tanórákról III. A választott tanuló megfigyelésének tapasztalatai IV. Összegzés

I. Az elmélet háttér ismertetése A családi szocializáció /nevelés hatása a gyermek személyiségének alakulására (Javasolt irodalom: Bagdy Emőke(1977):Családi szocializáció és személyiségzavarok. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.  Kapitány Ágnes- Kapitány Gábor(1995.): Rejtjelek 2. Fejezetek a mindennapi élet antropológiájából. Kossuth Kiadó, Budapest. N. Kollár Katalin, Szabó Éva (szerk. 2004.):Pszichológia pedagógusoknak. Osiris Kiadó, Budapest. stb.

II. Jegyzőkönyvek a tanórákról (Fejrész:) Óra:Osztályfőnöki Osztály:5a Téma/óra anyaga: Káros szenvedélyek Nevelési feladat: Az egészséges életmódra és a szabadidő helyes eltöltésére nevelés Oktatási feladat: Ismeretek nyújtása a káros szenvedélyekről, a kábítószerekről Képzési feladat: Gondolkodás fejlesztése, összefüggések megláttatása Lehet még: módszerek, szervezési módok

Az óra mozzanatai szervezési feladatok I. Előkészítés A tanár köszönti a diákokat. Az osztályban történtek megbeszélése II. Az előző téma feldolgozásának Miről beszélgettünk az előző órán? ellenőrzése Melyek voltak a legfontosabb következtetéseink? III. Az új téma megjelölése A káros szenvedélyekről általában A tanár irányítja beszélgetést. A gyerekek aktívak Szülők rokonok káros szenvedélyei Beszélgetés Mit tudunk a drogokról? Kiselőadás, beszélgetés IV. Rövid fim megtekintése Megbeszélés V. Rendszerezés Pontosan milyen káros szenvedélyekről beszéltünk? Milyen hatásaik vannak?... VI. A tanulói tevékenység értékelése A mai órán meg voltam elégedve az osztály munkájával, különösen… ( Feladatok a köv. órára)

III.A tanuló megfigyelésének javasolt szempontjai 1. A tanuló testi, szomatikus, egészségügyi, idegrendszeri állapota testi felépítése, tápláltsági szintje, erőnléti állapota, az idegrendszer teherbíró képessége temperamentuma, sportoláshoz való viszonya

3. Tanulmányi munkája felfogóképessége, figyelme, koncentráló képessége, tudásvágya, képességei szintje, (kiemelkedő képessége, tehetsége van-e?,) olvasottságának mértéke intelligenciája,

4. Fegyelme, magatartása, akarati, jellembeli tulajdonságai a tanórán és órán kívül Általános vonásai (becsületes, becstelen, igazságos, igazságtalan, fegyelmezett, fegyelmezetlen, következetes, következetlen, türelmes, türelmetlen.) munkához való viszonya, szorgalma (kitartó, lusta, hanyag, szorgalmas, kezdeményező, passzív, lelkiismeretes, felületes, alapos, pontatlan)) társaihoz, más emberekhez való viszonya: (önző, önzetlen, magányos, társkereső, nyílt, zárkózott, egyenes, őszintétlen, udvarias, durva…) önmagához való viszonya (szerény, beképzelt, van önbizalma, félszeg, határozott, határozatlan)

5. Érzelmi, indulati élete: érzelmi élet gazdagsága, szegénysége, érzelmi-indulati élet kiegyensúlyozottsága, sikerek, kudarcok elviselése rokonszenvek ellenszenvek, humorérzék, erkölcsi érzék, s az ehhez kapcsolódó érzések fejlettsége.

6. Közösségi, társadalmi magatartásának jellemzése: engedelmessége, irányíthatóság mértéke, zárkózott-nyitott, individuális vagy közösségi hatni tudása, a népszerűsége kapcsolatalakító képessége

Családi háttere Ha lehetősége van a tanulóval való beszélgetésre próbálja felderíteni családi hátterét. (Kikkel él? Milyen elvárások vannak vele szemben a tanulásban ? Szüleinek, tanárainak valamint neki milyen elképzelései vannak továbbtanulásáról? Ha szüksége van rá, kinek a segítségére számíthat?

IV. Összegzés Záró gondolatok: - A gyakorlat tapasztalatainak összevetése a szakirodalomban leírtakkal. - Az Ön által megfigyelt tanuló sajátosságai (1-6-ig) milyen tényezőknek az eredményeképpen alakultak ki? Milyen szerepe lehet ezen sajátosságok kialakulásában a családnak?