Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
A számítógép műszaki, fizikai része
Teszt Eladási hely.
A KERESKEDELEMBEN ALKALMAZOTT GÉPI BERENDEZÉSEK
Légi fuvarozáshoz kapcsolódó okmányok
Készítette: Bátori Béla 12.k
2008/2009 II. Félév Dr. Kovács György egyetemi docens
Mi van a számítógépházban?
Logisztikai rendszerek I.
ALT TÁROLÁS (T) RAKODÁS (R) SZÁLLÍTÁS (S) ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI
Raktározás technológiai moduljai
Raktározástechnikai alapfogalmak
Vándorffy István MLE-MLBKT Tanúsított Logisztikai Szakértő: Optimális raktárberuházás kialakításának első lépése=logisztikai szaktanácsadás!
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Biztonságos anyagmozgatás 2011
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Raktár.
Kereskedelem Szakmacsoport
Értékesítési csatornák
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Lapcsere stratégiák FIFO, LRU, OPT, SC
SZÁLLÍTÁS ÉS ANYAGMOZGATÁS
6. tétel Raktártechnológia szerepe az ellátási láncban Egy logisztikai szolgáltató központ a szakmai tevékenysége alapján felkérte Önt, hogy vállalkozói.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Fenntartás, karbantartás
Logisztika 6.előadás.
Raktározás A raktározás valamely folyamatrendszer olyan alrendszere, amely sajátos létesítményeivel, berendezéseivel, felszerelésével a készletek állagának.
A kompozitok szerkezet-képzése (a teríték kialakítása) Mi történik? A gyantával ellátott alkotóelemek xy síkban egymáshoz képest a végleges helyükre kerülnek.
ELOSZTÁS Értékteremtő folyamatok menedzsmentje - VIII. előadás
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Háttértárak Informatika tananyag.
A memóriák típusai, jellemzői
R A K T Á R O Z Á S TÉMA FELDOLGOZÁSA: > Raktárak célja, fogalma
Az állványos dinamikus tárolási rendszer
AZ ÁRUK ELADÓTÉRI ELHELYEZÉSÉNEK SZEMPONTJAI ÉS SZABÁLYAI.
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
Gépészet szakmacsoport
A mikroszámítógép felépítése
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Komissiózás részműveletei
Csomagolás, egységrakomány-képzés
Discovery űrrepülőgép utazásra felkészítésének anyagmozgatási feladatai.
Vízi és vasúti szállítás
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
National Instruments Confidential1 Shipping A készáruraktár:  feladata  területei  felépítése  működése.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
PREYMESSER Hungária Logisztikai Kft. (DOROG) bemutatása.
Informatika alapjai Az adatok/programok külső tárolása és kezelése.
Az adatok/programok külső tárolása és kezelése
Járművek és mobilgépek II.
Légvezetékes hálózat építése (9. tétel)
9. tétel Horváth Imre 14. b.
Csomagolás. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyeknek alapvető célja: a termék védelme, ill. szállításra, tárolásra alkalmassá tétele, egységbe.
A raktár teljesítményének mérése
Egyéb műszaki jellemzők
Raktártevékenységek 2. tárolás a raktárban
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Biztonságos anyagmozgatás 2014
LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ. Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési.
Háttértárak.
RAM (Random Access Memory)
8. tétel.
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
A piac és a piacgazdaság
Egységrakomány képző eszközök Készítette: Dávid István
Előadás másolata:

Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök

Tárolási ismérvek: A kereskedelmi vállalatok raktáraiban többnyire egyedi darabárukat (például szerszámok, műszaki cikkek) és egységrakományba foglalt darabárukat tárolnak. Az egységrakományokat árualátétekkel (raklapokkal), tároló ládákkal, kötegeléssel, átkötéssel, zsugorfóliás burkolással alakítják ki

A raktárakban az alábbi tárolási rendszereket alkalmazzák: — állványok nélküli statikus tárolási rendszer, — állványos statikus tárolási rendszer, — állványos dinamikus tárolási rendszer.

Az, hogy melyik tárolási rendszer alkalmazása célszerű, alapvetően attól függ, hogy milyen tárolási egységeket raktározunk (egyedi darabárut vagy egységrakományokat), és szükség van-e arra, hogy minden áruegység bármikor könnyen hozzáférhető legyen. A darabáruk raktározása állványos tárolást igényel, az egységrakományokat tárolhatjuk állványok nélkül, vagy állványokon. Az egyes tárolási rendszerek alkalmazása szorosan összefügg a raktári árumozgatás gépesítésének lehetőségével is, hiszen más és más árumozgató eszközöket igényelnek. A statikus tárolás azt jelenti, hogy az áru csak az esetleges belső átcsoportosítás, illetve a kiszállítás alkalmával változtatja a helyét. A dinamikus tárolási rendszer lényege, hogy egy-egy tárolási egység elhelyezésével vagy kiemelésével az állványon lévő többi áru is változtatja a helyét. Az állványok nélküli statikus tarolási rendszernél az egységrakományokat egymásra helyezik.

Közvetlen halmazolás soros tárolással Ez a megoldás tárolóeszközöket nem igényel, az egységcsomagokat egymásra helyezik. A halmazok között közlekedő utakat hagynak. Az áruk kézi vagy gépi erővel halmazolhatók. A targoncákat, darukat meg- fogó szerkezettel (ládafogó, bálafogó stb.) kell ellátni.

Sík rakodólapos tárolás Ennél a megoldásnál a dobozolt vagy kötésbe rakható árukból árualátéten, úgynevezett rakodólapon egységrakományokat képeznek. Ilyenkor a be- és kiszállítást is rakodólapokon oldják meg. A tárolási magasságot a csomagolás teherbírása befolyásolja. A rakományok mozgatásához kézi vagy gépi működtetésű emelővillás targoncákat használnak

Oldalfalas vagy keretes rakodólapos tárolás Ezt a megoldást a kevésbé szabályos méretű, vagy kis teherbírású csomagolások esetén alkalmazzák. Az egymás fölé helyezett egységrakományok tömegét ilyenkor a rakodólap, illetve annak felépítménye viseli. Az egységrakományok emelőtargoncával vagy felrakó-daruval mozgathatók.

Az állványok nélküli statikus tárolás alkalmazásának feltételei: — egy-egy árufajtából nagy mennyiséget tárolunk, és nem követelmény, hogy minden áruegységhez bármikor hozzáférhessünk, az áru halmazolható (egymásra rakható), amit a csomagolása vagy az egységrakomány-képző eszközök tesznek lehetővé. Az állványok nélküli statikus tárolás előnyei: — jó a terület-kihasználás, mivel az áruk, illetve egységrakományok egymásra rakhatók, nem kell mindegyik áruegységhez hozzáférni, — viszonylag alacsony költséget jelent, mivel nincs szükség állványokra, — a raktár viszonylag gyorsan átállítható újabb árufajták tárolására, mivel nincsenek meghatározott méretű, adott elhelyezésű berendezések.

Az állványok nélküli statikus tárolás hátrányai: — az áruegységekhez nem lehet közvetlenül hozzáférni, — a tárolási magasság korlátozott az áru, illetve a csomagolás teherbírása, valamint a biztonsági előírások miatt, — a FIFO-elv (first in first out, azaz a korábban betárolt áru kerül ki előbb a raktárból) csak gyakori belső átcsoportosítással valósítható meg.

Az állványos statikus tárolási rendszer alkalmazása akkor indokolt, ha — az áru csomagolása vagy maga az áru nem teherbíró, s emiatt nem halmazolható, — követelmény, hogy minden árucikkhez bármikor egyedileg hozzáférjünk. A tároló állványok általában acélból készülnek

Az állványos statikus tárolás megoldásai a raktárakban: — polcos állványos tárolás, — tároló ládás állványos tárolás, — rekeszes állványos tárolás, — átjárható vagy bejárható állványos tárolás

Polcos állványos tárolás A kis forgalmú, nagy választékot tartó raktárakban alkalmazzák. itt fontos, hogy minden áruegység könnyen hozzáférhető legyen

Tároló ládás állványos tárolás A kis térfogatú, apró cikkeket (például szerszámok, csavarok stb.) nagy választékban tartó raktárakban célszerű alkalmazni. A ládák alumíniumból vagy műanyagból készülnek, s ezeket helyezik el az állványokon.

Rekeszes állványos tárolás Az áruegységek nem halmazolhatók, az áru vagy a csomagok kis teherbírása miatt.

Átjárható vagy bejárható állványos tárolás Akkor alkalmazzák, ha nem szükséges minden állványsorhoz tetszőlegesen bármikor hozzáférni, mivel egy-egy árufajtából sok egységrakományt tárolnak. A betárolás a tömbszerűen elhelyezett állványok egyik oldala, a kitárolás a másik oldala felől végezhető el. Ez a tárolási mód lehetővé teszi a FIFO-elv érvényesítését

Az állványos statikus rendszer előnyei: — az áruegységekhez közvetlenül hozzá lehet férni, — érvényesíthető a FIFO-elv. Az állványos statikus rendszer hátránya: — kedvezőtlen térkihasználás, mivel az állványok között viszonylag széles közlekedő utakat kell hagyni az árumozgató gépek számára.