Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon 1990-2010. Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
Adattárház alapú vezetői információs rendszer
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
1 Zászlóshajó komplex programok és felsőoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kátai Gábor felsőoktatási témavezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
DPR kommunikáció alapelvei
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
TÁMOP / Dr. Katona György Projektmenedzser HÁLÓZATOS EGYETEMI SZOLGÁLTATÁS-INNOVÁCIÓ A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEMEN.
Tanulmányi rendszerek kommunikációs szerepe a felsőoktatási intézményekben. FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA, 2005.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Az EUROSTUDENT V felmérés Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett:
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
A kormányzati stratégiai tervezés módszertana
Közoktatás irányítás Minőségirányítási rendszer Tapasztalatok alapján kiegészítések Farkas Olga Budapest, október 5.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) Kerekes Gábor ügyvezető Educatio Kht január 21. TÁMOP – Felsőoktatási szolgáltatások rendszer.
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR)
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Új eszköz a tényeken alapuló oktatáspolitikában - AVIR Központi Adattár működése február 24.
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Az adatküldés aktuális kérdései szeptember 14. Fejérvári Bence.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Felsőoktatási és akadémiai mutatószámok Dr. Fábri György PhD.
Széchenyi István Egyetem, Győr
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
EISZ Fórum Október 14.. Szakmai háttér 1. Nyomtatott + elektronikus előfizetés (p+e) 2. elektronikus tartalmak előfizetése (e-only) 3. elektronikus.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
Innováció az oktatásban – szakmai konferencia Szabó Mária szeptember 22. Az oktatási és a szakpolitikai gyakorlat - műhely.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
1 Mit kíván a minőségorientált magyar felsőoktatás? Balázs Ervin A MAB elnöke Professzorok Batthyány Köre, október 18.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Minőségmenedzsment a felsőoktatásban UNI-EFQM Vas Beatrix ügyvivő szakértő Minőségfejlesztési és Informatikai Központ
ELTE Innovációs Nap 2016 Innováció és partnerség az oktatási ágazatban: az ELTE PPK EDiTE-EJD H2020 programjának perspektívája és gyakorlata Halász Gábor.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Ez az előadás „A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” („Innova kutatás” - OTKA/NKFIH azonosító: )
Intézményi szintű oktatási innovációk Magyarországon: az óvodáktól a doktori iskolákig Innováció, kutatás, pedagógusok HuCER május Halász.
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Irányítást megalapozó folyamat (áttekintő) modell
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
„Aperitif” Innovációs potenciál az Arany János Kollégiumi és Kollégiumi Szakiskolai Programba programban AJKP-AJKSZP ORSZÁGOS TANÉVNYITÓ Kiskunfélegyháza.
Az intézményi pedagógiai innováció A református köznevelési intézmények vezetői és fenntartók képviselői számára szervezett intézményvezetői konferencia.
Előadás másolata:

Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal és stratégia-alkotás a felsőoktatásban” - Educatio február 24. Halász Gábor ELTE PPK - OFI

Kutatás és szakpolitika A kapcsolatuk több mint két évtizede az oktatáskutatás egyik központi kérdése –„Az oktatáskutatás szörnyű rosszhíre” (Carl Kaestle, 1993)Az oktatáskutatás szörnyű rosszhíre –Nem lineáris és sokféle mechanizmus (Carol Weiss modelljei )Carol Weiss modelljei –A közvetítő szervezetekA közvetítő szervezetek –A „tényeken alapuló megközelítés”A „tényeken alapuló megközelítés –Az oktatáskutatás uniós üggyé válása

Oktatáskutatás Magyarországon Oktatáskutatás - felsőoktatás-kutatás Alapelvek –Hármas kapcsolódás 1.Kutatás („akadémia”) 2.Szakpolitika („kormány”) 3.Gyakorlat („felhasználók”) –Kettős cél 1.A szakpolitika tudáshátterének biztosítása 2.Az intézményi szintű innováció és fejlesztés támogatása Az oktatáskutatás stratégiai fejlesztése és irányítása

Köszönöm a figyelmüket!

A hármas kritika  - a kutatások színvonala nem felel meg az akadémiai standardoknak  - az eredményeket az oktatáspolitika nem tudja használni  - azokkal az iskolai gyakorlat nem tud mit kezdeni

Carol Weiss modelljei A K+F modellA problémamegoldó modellAz interaktív modellA politikai modellA taktikus modellA felvilágosító modellA kutatás-orientált társadalom modellje Weiss, Carol H. (1979) The many meanings of research utilisation, Public Administration Review, 39:5, pp

Stratégiai irányítás Ágazati innovációs stratégia ( Nemzeti oktatáskutatási program (erős felsőoktatási komponensekkel) Intézmények –Kormányzati K+F intézményekKormányzati K+F intézmények –Felsőoktatási intézményekben működő szakmai műhelyek –Magán K+F és tanácsadó intézmények Egy stratégiai elem: a rendszeres adatfelvételekEgy stratégiai elem: a rendszeres adatfelvételek Szakmai kommunikáció, nyilvánosság

Hogyan lehet pozícionálni egy kormányzati K+F intézetet? Tudományos kutatás Kormány Intézményekvilága

A kormányzati K+F intézet pozícionálása :Tudományos kutatás felé: A tevékenysége feleljen meg a tudományos normáknak :Kormány felé: Bármit csinál, az legyen releváns a szakpolitika számára :Intézményi gyakorlat felé: A tevékenysége közvetlenül támogassa az intézményi szintű gyakorlat fejlődését (beleértve a vezetést)

Lehetséges rendszeres felsőoktatási adatfelvételek Intézményi adatfelvételek Vezetők (kari, intézeti, tanszéki) körében Oktatók, programgazdák körében Hallgatók körében Lakossági közvélemény-kutatásHallgatói kompetenciamérésHallgatói nyomon követés (végezettek)Munkaadói adatfelvétel

Az adatfelvételek erdeményeinek felhasználása Célcsoportok Országos döntéshozók, Intézményi vezetők, stratégiai tervezők Oktatók Munkaadók Leendő és aktuális hallgatók Formák Kutatási jelentések Nyilvánosan elérhető adatbázisok Többdimenziós intézményi rangsorok

A tényeken alapuló megközelítés (evidence based approach) Az egészségügyben szigorú norma lett – az oktatásba kezd behatolni Tényekre épülő… –szakpolitika –fejlesztő beavatkozások –intézményi menedzsment Szigorú és „lazább” értelmezés –Tények hierarchiája élén a randomizált kontrollált kísérleti módszerrel –Adatok megkövetelése, tényekre való hivatkozás

Új fejlemények Az egyéneket nyomon követő adatbázisok (pl. tanulmányi eredmények) Komplex, sokféle felhasználót szolgáló lekérdezési rendszerek Intelligens személyes adatvédelmi megoldások A kutatás és a döntéshozatal közötti határvonalak elmosódása

Közvetítő szervezetek (brokerage agencies) Az evidenciák gyűjtése, feldolgozás és hozzáférhetővé tétele specializált intézményeket igényel Ilyen pl. az amerikai „What works clearinghouse”