Teknőcök. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Advertisements

Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
ötvözetek állapotábrája
E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
Az E-hulladék Csapatnév: Ökomanók.
Adattárolási technológiák
Elektronikus készülékek megbízhatósága
Szénszál erősítésű hőre lágyuló műanyagok alkalmazási lehetőségei
A számítógép felépítése
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
Rézcsoport.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Hulladékkezelés.
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Készítette: Unyatyinszki Csaba
„Az E-hulladék” Természetbarátok. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni?  Az elektronikus.
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
E-hulladék Energiavadászok.
Kartondoboz Környezetvédelmi Egyesület
Mellár János 1. óra Február 10. v
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
A számítógép felépítése
Kénsav H2SO4.
A fémek és ötvözetek kristályosodása, átalakulása
A Molekularács A környezetünkben lévő anyagok nagy része molekulákból épül fel. 1 részük szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Megfelelő hőmérsékleten.
Ólommentes forrasztás
A szemét útja Készítette: Sima Veronika
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
ÁRAMFORRÁS FOGYASZTÓ.
E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
E-hulladék Öko-Öku boglárkák.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Dr. Dióssy László c. egyetemi docens
Környezetünk levegő minősége
1. Kísérletek kén-hidrogénnel
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Forrasztás.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Szennyvíztelepi döbbenet
E-hulladék Négy évszak. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Processzor, alaplap, memória
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Alaplap Az alaplap az elsődleges áramköre egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.
A Tűz.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Készítette: Kereki Orsolya
Lakossági fórum Hulladékudvar
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Hatékony házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési kampány indul Bátaszéken és környékén lévő 10 településen! Akommunális hulladékgyűjtő edény mellé kell.
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
Partner a méréstechnikában és az elektronikai tesztelésben.
Jogi kérdések Jogi kérdések. Szerzői jog Törvény – LXXVI./1999. Irodalmi, művészeti, tudományos alkotások Számítógépes programalkotás Dokumentáció Forráskód,
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
(L)áss a mélyére.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Részösszefoglalás Gyakorlás.
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Elektronikai technológia
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Előadás másolata:

Teknőcök

Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése során nem semmisülnek meg, hanem korábbi kötött állapotukból felszabadulva a környezetbe jutva károsítanak.

Ólom: vesekárosító, fiatal korban a szellemi fejlődést hátráltatja Báriumvegyületek: Nagyon mérgező anyagok. Berillium: pora rákkeltő, izomsorvadást okozhat, szív és májkárosító. Higany: Rendkívül kis töménységben is mérgező PBDE: műanyagok gyulladáskésleltetésére alkalmazott vegyület Dioxin: (TCDD) Rendkívül erős méreg, közben Rendeltetésszerű használat mellett ezek az eszközök nem jelentenek veszélyt a környezetre. Működésképtelenségük esetén azonban haszontalan hulladékká válnak és ha a kommunális hulladék közé keverednek, égetés vagy csapadékvíz hatására a bennük található, addig kötött állapotban lévő veszélyes anyagok a környezetbe jutnak.

Az elkülönítetten gyűjtött elektronikai berendezések nem szennyezik a környezetet. A legtöbb eszköz fémanyaga és a nyomtatott áramköri lapok fémtartalma újrahasznosítható, ezért értéket képviselnek. Többek között minden nyomtatott áramköri lap néhány gramm aranyat is tartalmaz.

Az elektronikai alkatrészekkel beültetett nyomtatott áramkörei a legkülönfélébb anyagokat tartalmazzák, melyek között több, környezetre veszélyes anyag található. Az üvegszál erősítésű műanyag lemezek égéskésleltető anyagot tartalmaznak. A forrasztáshoz ón-ólom ötvözetet használnak, az alkatrészekben réz, az áramforrásokban higany és kadmium is megtalálható. A nyomtatott áramkörök feldolgozásának célja kettős: a veszélyes anyagok környezetkímélő módon történő A felaprított elektronikai alkatrészeket 1250 C°-on olvasztják. A toxikus anyagokat tartalmazó gázokat 1400 C° körüli hőmérsékleten utánégetik, majd hirtelen hűtést alkalmazva megtisztítják. A dioxin kibocsájtást állandó ellenőrzés mellett 0,1 g TEQ éves szint alatt tartják. A PBDE és más égéskésleltető anyagok megsemmisítése 99,99999%-os hatásfokkal történik. A réz elektrolítikus finomítása során képződő iszapból nemesfémeket ( Au, Ag, Pd) nyernek vissza.

A települési önkormányzatok által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokban és elektromos készülékeket árusító kereskedőknél az e-hulladék leadása a lakosság számára ingyenes. A működőképes, technikailag még nem elavult eszközöket célszerű használt berendezésként értékesíteni vagy arra rászorulóknak ajándékozni. A tovább nem használható berendezéseket engedéllyel rendelkező hulladékhasznosítónak kell átadni. Városunkban is van szupermarket, ahol e-hulladék gyűjtő hely van.