Pedagógus oklevelek elismerése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
Szakmai nap a képesítések elismeréséről
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
Szakemberek – Szakértők melyikből – mennyit ? XII. FOE Szakmai Napok Balatonalmádi 2012.
Dr. Szöllősi Gábor PhD. egyetemi docens
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Az elismerést segítő információforrások Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
Szabálysértési méltányossági kérelem
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Az anyakönyvi igazgatás
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Önkormányzati hivatalok jogszabályból eredő elektronikus közzétételi kötelezettségei és azok megoldása Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Vasútszabályozási Osztály
Ágazati szakképzés változásai
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Szakképzési dokumentumok
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
A művészetoktatási intézményeket érintő jogszabályi változások „Művészetoktatás a jogszabályok útvesztőiben” konferencia Budapest, március 31. Imre.
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
EUROPASS.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
A tanárképzés szerkezete
Az idegennyelvi képzés helyzete a bolognai- rendszerű képzésben (Nyelvi követelmények) MFRFK Gödöllő április 22.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Bizonyítványok és oklevelek elismerése Magyarországon és külföldön, elsősorban az Európai Unióban Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ.
Felvételivel kapcsolatos információk Hrabacsik Mihály.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
Szakirányválasztás Lengyel Ágnes ELTE Pedagogikum Központ Oktatásszervezési és Tanulmányi Főosztály Szakirányválasztással kapcsolatos tájékoztató – pedagógia.
A felsőoktatási felvételi eljárás
Elektronikus aláírás és iratkezelés
DARUS a gyermekekért.
Vitarendezés az EU belső piacán
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Pedagógus oklevelek elismerése Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Pedagógus oklevelek elismerése Budapest, 2008. november 10.

Pedagógus szakképzettségek: óvodapedagógus tanító       Pedagógus szakképzettségek: óvodapedagógus tanító tanár (általános és középiskolai) gyógypedagógus

Jogszabályi háttér a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény (Elismerési törvény); a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.)

képesítési rendeletek 129/2001. (VII. 13.) Korm. Rendelet a felsőoktatásban a bölcsészettudományi és egyes társadalomtudományi alapképzési szakok képesítési követelményeiről 168/2000. (IX. 29.) Korm. rendelet a gyógypedagógiai felsőoktatás alapképzési szakjainak képesítési követelményeiről F158/1994. (XI. 17.) Korm. rendelet a tanító, a konduktor-tanító és az óvodapedagógus alapképzésben a képesítési követelményekről 2009, illetve 2011-től: 15/2006. (IV. 3.) OM rendelet az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről

1. Az Elismerési törvény II. Része szerint A z Európai Unió valamely tagállamának (+Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc) állampolgára által az Európai Unió valamely tagállamban szerzett pedagógus oklevelek elismerésének módjai 1. Az Elismerési törvény II. Része szerint Végzettségi szint és szakképzettség elismerése 1.1. Az elismeréshez szükséges iratok: az eredeti oklevél hiteles másolata + 5db fénymásolat, az eredeti leckekönyv v. leckekönyvi kivonat hiteles másolata + 5 db fénymásolat, a fenti okiratok (hiteles) fordításai + 5db fénymásolat, az eljárási díj befizetését igazoló feladóvevény vagy a pénzintézeti átutalás igazolásának másolata. A kérelmezőnek kérelme benyújtásakor állampolgárságát, személyes adatait az állampolgárság és a személyi adat igazolására szolgáló hatósági igazolvánnyal, illetve magyarországi lakóhelyét lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal igazolnia kell.

1.2. Kompenzációs intézkedések (A Bölcsészettudományi Szakbizottság állásfoglalása alapján) A képzés időtartamában vagy tartalmában mutatkozó jelentős eltérés esetén az eljáró hatóság a szakképzettség elismerését feltételekhez kötheti (pl. szakmai vizsga ). [Tanítók és óvodapedagógusok esetében a magyar nyelv és irodalomhoz tartozó tantárgycsoportokból, történelem szakosok esetében Magyarország történetéhez tartozó vizsgák.] A határozat ebben az esetben rendelkezik az előírt feltétel teljesítésének határidejéről , módjáról; ajánlást tartalmaz a teljesítés helyére vonatkozóan.

Az Elismerési törvény III Az Elismerési törvény III. Része szerint, az európai közösségi jog alapján Szakképzettség elismerése 2.1. Az elismeréshez szükséges iratok: az eredeti oklevél hiteles másolata + 5db fénymásolat, az eredeti leckekönyv v. leckekönyvi kivonat hiteles másolata + 5 db fénymásolat, a fenti okiratok (hiteles) fordításai + 5db fénymásolat, az eljárási díj befizetését igazoló feladóvevény vagy a pénzintézeti átutalás igazolásának másolata. A kérelmezőnek kérelme benyújtásakor állampolgárságát, személyes adatait az állampolgárság és a személyi adat igazolására szolgáló hatósági igazolvánnyal igazolnia kell. A III. Rész szerinti elismerésnél a kérelmezőnek nem kell igazolnia magyarországi lakóhelyét.

2.2. Kompenzációs intézkedések (A Bölcsészettudományi Szakbizottság állásfoglalása alapján) A képzés időtartamában vagy tartalmában mutatkozó jelentős eltérés esetén az eljáró hatóság a szakképzettség elismerését ebben az estben is feltételekhez kötheti : alkalmassági vizsga (a kérelmező szakmai tudására vonatkozó magyar nyelvű elméleti, illetve gyakorlati vizsga) vagy legfeljebb hároméves alkalmazkodási időszak (a szakma Magyarországon történő gyakorlása az adott szakma képesített szakemberének felügyeletével) teljesítését írhatja elő. Az eljáró hatóság előírhatja, hogy a kérelmező a szakma gyakorlása mellett képzésben is részt vegyen.  

Az eljáró hatóságnak biztosítania kell a lehetőséget, hogy a kérelmező választhasson az alkalmazkodási időszak és az alkalmassági vizsga teljesítése között. A határozat ebben az esetben is rendelkezik az előírt feltétel teljesítésének határidejéről , módjáról; ajánlást tartalmaz a teljesítés helyére vonatkozóan. A kérelmezőnek e határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül írásban nyilatkoznia kell arról, hogy alkalmassági vizsga vagy alkalmazkodási időszak és képzés teljesítésével kíván eleget tenni az előírt feltételeknek. A pedagógus szakmát akkor gyakorolhatja a kérelmező, ha rendelkezik a szakma gyakorlásához Magyarországon szükséges (magyar) nyelvismerettel.

Melyik eljárást célszerű választani   Melyik eljárást célszerű választani? +előnyök - hátrányok Az Elismerési törvény II. Része szerint + a határozat a végzettségi szintről (főiskolai, egyetemi) is rendelkezik - a kérelmezőnek magyarországi lakóhelyét lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal igazolnia kell - a feltételek teljesítését illetően nincs választási lehetőség

Az Elismerési törvény III Az Elismerési törvény III. Része szerint + nem felsőfokú oklevél által tanúsított pedagógus szakképesítés is elismerhető pedagógus (óvodapedagógus, tanító) szakképzettségként + a kérelmezőnek nem kell igazolnia magyarországi lakóhelyét + választási lehetőség a feltételek teljesítését illetően - a határozat a végzettségi szintről nem rendelkezik.

Az Európai Unió valamely tagállamában történő munkavállalás megkönnyítése Hatósági bizonyítvány Az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja a pedagógus szakma valamely EU tagállamban történő gyakorlása érdekében kérelemre hatósági bizonyítványt állít ki. A hatósági bizonyítvány tartalma: a kérelmező hol, milyen képzés eredményeképpen, milyen oklevelet szerzett, a képzés előfeltétele, jogszabályban előírt időtartama, az oklevélnek a 2005/36/EK irányelv 11. cikke szerinti besorolása , a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 17. §-a alapján az oklevél milyen évfolyamokon, milyen tantárgyak tanítására jogosítja tulajdonosát.  

Az hatósági bizonyítvány kiállításához szükséges iratok: az oklevél másolata , az eljárási díj befizetést igazoló bizonylat másolata, a kérelmező személyes adatait igazoló hatósági igazolvány.

Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Orosz Ilona Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ 1054 Budapest, Báthory utca 10. Telefon: (06-1) 374-2204 Telefax: (06-1) 374-2492 E-mail: ilona.orosz@oh.gov.hu Internet: www.ekvivalencia.hu