A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Magyar Export-Import Bank Rt.. Alapítás: évi XLII. Tv. u 100 % állami tulajdon u Az Eximbank alapításának célja:  a magyar külkereskedelmi kapcsolatok.
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
AZ ELSŐDLEGES FORGALMAZÓK SZEREPE A KÖLTSÉGVETÉS ÉVI FINANSZÍROZÁSÁBAN.
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Vállalatfinanszírozás
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Egészségpolitika.
Költségvetési (fiskális) politika
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A válság tanulságai egy elemző szemével – feltámad a pannon puma? Barcza György október 1.
Kuti Mónika: Korlátozott finanszírozási flexibilitás.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Dr. Sivák József c. egyetemi docens
A válság hatása a projektfinanszírozás jogi eszközeire és dokumentációjára
Összehasonlító gazdaságtan
Magyar államadósság és a kötvénypiac
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2003-BAN.
A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2004-BEN.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Államadósság és állampapírpiac
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Államadósság Radvánszky Csaba. Az államháztartás egyes alrendszereinek összesített (forint és deviza) adóssága.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Állampapírpiac évben 1.
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
  Az adósságkezelés célja és alapelvei AZ ADÓSSÁGKEZELÉS CÉLJA hosszútávon alacsony költségszint mellett egységes szemléletben megvalósított adósságkezelés,
Az Elsődleges forgalmazók szerepe a költségvetés első félévi finanszírozásában.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
Az önfinanszírozási program aktuális kérdései Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank május 10.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Európai pénzügyi intézményrendszer
A nemzetközi tőkeáramlások
Fizetési mérleg jelentés április
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner

A régió

Visszaesés után viszonylag gyors növekedés

Ugyanez Azerbajdzsán nélkül

Az egy főre jutó jövedelem (USD/fő)

Azerbajdzsán megelőz mindenkit

Közel az 1000 $/fő

A „fejlődés” szakaszai Függetlenné válás Gazdasági visszaesés Önálló pénz bevezetése, második inflációs sokk Koordinálatlan eladósodás –Állami garanciák kontrollálatlan nyújtása –Előnytelen kereskedelmi hitelek –Jegybanki devizatartalékok elzálogosítása Kényszerű adósságrendezés: Párizsi Klub, HIPC, MDRI

A jelenlegi helyzet Államadósság kezelés helyett projektek számára elérhető finanszírozás determinálja az adósság dinamikáját –Nagyon kedvezményes hosszú lejáratú hitelek –Vissza nem térítendő segélyek A magánszektornak alig van hozzáférése külföldi forrásokhoz A pénzügyi szektor fejletlen, minimális a szerepe a belföldi források közvetítésesben Nem fejlődik a hazai állampapírpiac, tőzsde központú tőkepiac fejlesztési illúziók A formális deviza- és tőkepiaci liberalizáció ellenére erős versenykorlátozás

Kirgizisztán államadósságának szerkezete

A alacsony belföldi finanszírozás „objektív” okai A monetizáltság alacsony és a dollarizáció magas foka Alacsony megtakarítási hányad, csak rövidtávú pénzek érhetők el Nincs számottevő nem-bank pénzügyi szektor Súlyos hitelességi problémák (az állampapír, mint magas kockázatú befektetés) Mindezek ellenére mégis elgondolkodtató, hogy Kirgizisztán 1994 óta bocsát ki rendszeresen diszkont kincstárjegyeket és 14 év alatt az állomány csak a teljes államadóság 2%-át éri el. Másodpiac gyakorlatilag nincs.

A külső finanszírozás „előnyei” Hosszú lejáratú hitelek (akár 40 év, 10 éves türelmi idővel, alacsony kamat: 1-2%) Vagy: segélyek A „donorok” szállítják a projekteket, a finanszírozást, a lebonyolítást A politikai és gazdasági elit kialakított egy ezzel kapcsolatos „rent seeking behavior”-t: –Donor- és project irodák, tenderek, külföldi tanulmány utak és nagyfokú brain drain A világon nyújtott nagyon kedvezményes hitelek több, mint 2/3-a bilaterális alapú – kinek a hasznára?

Az állampapírpiac fejlesztésének céljai Elvileg az állampapírpiac fejlesztése három alapvető célt szolgál: –A finanszírozási igény kielégítése, a meglevő adósság refinanszírozása –A bankközi, repo, derivatív piacok fejlődése, árazási benchmark szolgáltatása –A monetáris politika hatékonyabb végrehajtása (beleértve a sterilizációs költségek költségvetéssel való megosztását)

...és állapota Erős finanszírozási kényszer hiányában hiányzik az indíték a piac fejlesztésére Pl. Kirgizisztán: még 6%-os elsődleges deficit mellett is csökkenne az államadóság/GDP arány Az átláthatóság, egyszerűség, likviditás elvei nem jutnak érvényre A másodpiaci likviditás hiányában nagyok a likviditási prémiumok, hosszabb futamidők nem érhetők el Napirenden vannak a piacot torzító private placement-ek

Néhány illusztráció: múlt heti kincstárjegy aukciók

Hozamalakulás

A kincstárjegy állomány alakulása

Tanulságok A bőséges és olcsó külső finanszírozás lassítja a pénzügyi szektor és az állami pénzügyek fejlődését A finanszírozott projektek hatékonysága sokszor megkérdőjelezhető A belső megtakarítási ráta nem emelkedik a kívánatos mértékben Nem rakódnak le tartós, belső forrásokra alapozott növekedés alapjai Nem nyílik hozzáférés a nemzetközi tőkepiacokhoz A legnagyobb probléma azonban a kialakult politikai és társadalmi mentalitás, melyet vélhetően csak egy finanszírozási válság fog tudni megváltoztatni.

Köszönöm a figyelmet Riecke Werner