A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Nyiri Lajos, ZINNIA Group
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
A Pannon Autóipari Klaszter (PANAC) évi Szellemi Tőke Jelentése 2006 MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intéztet.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési Főosztály
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Adódhat-e új lehetőség Magyarország számára az európai együttműködésből? Lóránt Károly Sopron, Közgazdász klub március 1.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A készülő KFI stratégia prioritásai és kapcsolata az oktatási ágazat megújulásával Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Civil Európa – civilek Európában
Mit jelent az innováció Európának? Herczog Edit Képviselő - Európai Parlament.
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A magyarországi K+F politika
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható gazdasági fejlődésre több és jobb munkahely megteremtésével és nagyobb szociális kohézióval, ügyelve a környezet védelmére » Ambiciózus stratégiai cél + specifikus módszerek Sok-dimenziójú kezdeményezés + sok-szintű felelősség megoszlás

A Kok Jelentés A 2000-ben elhatározott stratégia ma is érvényes. Megvalósításában azonban sürgető elmaradás van. Két különleges kihívást kell kiemelni: –Erősödő nemzetközi verseny olyan új erős szereplőkkel mint Kína és India –«szürkülő Európa» 2010-ig sürgős teendők vannak, de az erőfeszítéseket azután is kell folytatni!

A Kok Jelentés (ctd.) Nem tartalmaz új ötleteket, de üzenete erős:  Lényege: koncentrál a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatottságra  Tudásalapú társadalom, Belső piac, Üzleti környezet, Munkaerőpiac, Környezeti fenntarthatóság  Kormányzás: vállalkozás, részvétel & átláthatóság  Növelni kell a tagországok kormányainak elkötelezettségét (Nemzeti Lisszaboni Akciótervek)  Erősíteni kell a döntéshozók részvételét – a reformokat meg kell vitatni a parlamenti képviselőkkel, a szociális partnerekkel és a civil társadalom egészével  Tisztázni kell a szerepeket és a felelősséget: Európai Unió szervei (Európai Parlament is), tagországok, regionális és helyi szervek

A tudás a Lisszaboni stratégia központi eleme Támogatni kell a tudás háromszögét « knowledge triangle » A tudás előállítása – a kutatás útján A tudás elterjesztése – az oktatás segítségével A tudás alkalmazása – innováció segítségével és Erősíteni kell a legcélravezetőbb keretfeltételeket

Az európai kutatás gyengeségei A kutatási ráfordítások alacsony volta összehasonlítva a legfontosabb versenytársakkal (USA, JP, etc.) Túl kevés kutató áll alkalmazásban Fejleszteni kell a tudás kiaknázását, és transzformálni kell az új tudományos eredményeket (gazdaságilag is hasznos) innovációba Europa nem eléggé attraktív a (legjobb) kutatók számára

A legfontosabb kihívások az EU kutatáspolitikája és akciói számára Befektetés a kutatásba: a cél a GDP 3%-a 2010-ig, ennek kétharmada a magánszektorból jönne; (jelenleg a GDP 2%-a, míg USA 2.7%, Japán 3%) Az Európai Kutatási Térség megvalósítása: ebben történt némi előrehaladás, de fel kell számolni a fragmentációt, el kell érni a «kritikus tömeget», kölcsönösen meg kell nyitni a nemzeti kutatási programokat, stb. FP7 – fel kell építeni a «Tudás Európáját». Jelentősen növelni fogják az új keretprogram költségvetését; folyamatosság lesz az eszközökben és a prioritásokban, de néhány új elem is megjelenik

FP7: néhány lehetséges építő elem Kollaborativ kutatások Alapkutatás (ERC) Humán erőforrások Kutatási kapacitások fejlesztése

Kollaborativ Kutatások Folyamatosság, néhány új elemmel kombinálva A kollaborativ kutatási eszközök szinkronizálása Kapcsolódó tematikus aktivitások –Egyesített technológiai kezdeményezések –A nemzeti programok koordinációja (e.g. ERA-NET) –Nemzetközi TéT együttműködés

Európai Kutatási Tanács (ERC) néhány folyamatban lévő történés Az ERC Tudományos Kormányzó Tanácsa (Scientific Governing Council) tagjainak jelölése a felkért Jelölő Bizottság által A végrehajtó mechanizmusok kialakítása: ERC + Végrehajtó Ügynökség Pénzügyi mechanizmusok és a költségvetés felosztásának irányelvei (Flat rate ? Cost based ? Disciplinary ?) A kiválóság kritériuma Egyebek (disciplinaritás vs multi-/inter-/transdisciplinaritás)

Humán erőforrások néhány cél Kutatók képzése Élethosszig tartó tanulás Kutatói életpálya (career development) Az ipar és az egyetemi kutatóhelyek Nemzetközi dimenzió

Az európai kutatási kapacitások növelése A kutatási infrastruktúrák stratégiai fejlesztése Regionális dimenziók (e.g. Regions of knowledge) A Strukturális Alapok és a FP7 A SME’s támogatása Specifikus akciók a nemzetközi kooperáció keretében Tudomány a társadalomban