Emlékeimből és zárszó Gyulai József. Hogyan kerültem bele? Amikor javasolni lehetett, talán 1978-ban Amerikai gimnazista: tud-e a pók hálót szőni a súlytalanság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZENE: Love Me With All Your History Egy asszony kijött a házból, és három, hosszú, fehér szakállú öregembert látott üldögélni az udvaron. Nem ismerte.
Advertisements

Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
Sikeres emberek.
Animációk a Powerpoint-ban
Élménybeszámoló június 15-én kezdetét vette az osztálykirándulásunk. Még alig szálltunk fel a vonatra, de már korgott is a gyomrunk. Elővettük.
PROJEKT A GYAKORLATBAN AVAGY A TANULÓPÉNZT MEG KELL FIZETNI.
Annak, aki vár, az idő minden ajtót kinyit. A ChinaCham Hungary Célja és feladata 1.Kétoldalú gazdasági kapcsolatok elősegítése. 2.Kkv-k támogatása.
A legszebb Szív.
Bármilyen hülyeségnek tűnik, de működik. Próbáljátok ki!
Mikrohullámok Báthori Bendegúz Ujvári Csaba Hasznos Berci.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Számjegyvezérlésű szerszámgépek kezelése
(Klikkelj nyugodtan tetszés szerint)
Készítette: a Dalai Láma
G AMIFICATION Tananyagok igazítása a megváltozott igényekhez.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
Küldd el ezt a szívet mindazoknak, akiket nem szeretnél elveszíteni 2009-ben, nekem is, amennyiben nem akarsz elveszíteni. Sorolj fel 12-t közülük! Lássuk.
Fent vagy valamelyik közösségi portálon?. A közösségi weboldalak, mint amilyen a Facebook, a MySpace vagy az iwiw, az oldalukon megjelenő reklámokból.
Food for Thought.
Micimackó egy igaz történet
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
KÖRDOKUMENTUM készítése
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
„Jaj annak,aki alkotójával perbe száll, holott cserép a föld többi cserepeivel! Vajon mondja-e az agyag alkotójának: Mit csinálsz?” Ézsaiás:45,9.
A teáscsésze Egy házaspár elment vásárolni, hogy vegyenek valamit közelgő házassági évfordulójuk alkalmára. Mindketten szerették az antik tárgyakat, kerámiákat,
Vége a félévnek, jöhet egy kis pihenés. Vagy mégse?!?! Megvolt az els ő gazdasági informatika óra… Mindenki fejét a nagy homály lepte el a feladat hallatán.
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Kis Angyalkák.
Katona András Magyar Turizmus Zrt.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Kőbe vésve ....
1 Szitó Imre ©. A B C 2 Szitó Imre © 3  A lányok jobbak a nyelvi ©©képességekben ezen belül külön az olvasási tesztekben  A lányok jobbak az aritmetikában.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Térdre hull, vár a néped, (Itt) minden hang Rólad szól: Érted jöttünk el, Érted jöttem el! Lehelj ránk, hozd a Mennyet: Életre életet. Érted jöttünk el,
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Méricske. Megérett az alma. Macipapa a termés egy részét zacskókba csomagolja.
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Kataszteri ágazat tavaszi félév.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Mottó: Most mutasd meg, hogy traktorral mit tudsz! Szervező: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr- főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Baleset-
Mi történt veletek? Egy csaj története. Végre 2 hét után kiengedtek a kórházból de…
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
TUDTAD?.
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Egy hatvanas éveiben lév ő házaspár éppen házasságkötésük 35-ik évfordulóját ünnepelte egy kicsi, hangulatos vendégl ő ben. Hirtelen egy pici, csinos tündér.
mint ami mások szerint szükséges!
Felnőtt újraélesztés.
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
egy ici-picikét (Bokrétás András) Ha az alkoholizmusnak van határa, akkor én kettős állampolgár vagyok.
Vallomások Vallomások Az igazat mond, ne csak a valódit!
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Beszámoló ELFT Békés Megyei Csoport 2007–2011. Beszámoló 2007–2011 Taglétszám Jelenleg 14 tag  Létszám lassan csökken  Nőni fog a nyugdíjasok száma.
BARÁTSÁG Anikónak szeretettel.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
A következő dián még van pár információ.
Most: augusztus 29.van A pontos id ő : 08:48 Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
S TANISLAW W YSPIANSKI. Élete Krakkóban született1869. január 15-én. Később itt tanult tovább festészetet történelmet, művészettörténetet és irodalmat.
(Bokrétás András) A feleségem a fönyeremény. Meg is ütöttem!
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
Szabó Magda : Abigél.
Káros szenvedélyek Adrenalin függőség.
Miért válaszottam a BME-VIK-et?
A teáscsésze Egy házaspár elment vásárolni, hogy vegyenek valamit közelgő házassági évfordulójuk alkalmára. Mindketten szerették az antik tárgyakat, kerámiákat,
Előadás másolata:

Emlékeimből és zárszó Gyulai József

Hogyan kerültem bele? Amikor javasolni lehetett, talán 1978-ban Amerikai gimnazista: tud-e a pók hálót szőni a súlytalanság közepette? Ezt tekintettük "zsenialitási normának" Nem is javasoltunk Szabó Ferenc: a szovjetek hiányolják a Szplav- ra vonatkozó javaslatokat Ott találtam Fuchs Eriket a BEALUCA javaslattal Mellé tettem az EÖTVÖS három rögtönzött ötletét – az MFKI "bőrére" Itthon Lendvay Ödön mellém állt,

A Szplav Nagy vitánk volt: a szovjetek minden felelősséget ránk akartak hárítani, azt amit nem is tudhattunk: kemence-beállítás de tanulságos volt, bár tudtam, csak egyszeri – bármi is jön ki A BEALUCA jobb projekt volt át is ruháztam lassan a koordinációt Gyuró Imre barátomra

A Halley projekt Szegő Károly: az én, KFKI-s implantációs csoportom csinálja meg a sugárzásálló IC-ket a programunkban Az USA-beli eredményeink alapján tudtam, mit kellene csinálni, de… Elolvastam a Voyager előterjesztését; a címlapon valami ilyesmi állt: "The present proposal guarantees the 95.xx% success of the Voyager program with 92.xx% probability" Életem legnagyszerűbb műszaki olvasmánya volt, a Voyager meg az emberiségnek lett talán a legnagyszerűbb alkotása "Arra vállalkozom, hogy megmondjam, mely áramköröket kell Ronald Reagan-től elkérni" Karcsi a fejét vakarta, hogy "a szovjetek aligha"… Ez a végén be is következett …

A magyar csoda: Bereczki Ilona A Voyager: megvenni a TI egy napi termelését, adott válogatási programmal szelektálni Magyar peremfeltételek: Elektromodul, közel egy év átfutás, össze-vissza gyári forrásból Bereczki Ilona zseniális stratégiája:

A Bereczki-trükk, I Első lépésben vásárolj soxoros mennyiségű IC-t Tedd be őket, változó dózisú (idejű) besugárzásra a KFKI ólomkamrájába Hőkezeld a (tokozott!) IC-ket – 150 o C-t kibír a tokozás Vizsgáld meg őket, analizáld a javulást, a sugárzás okozta rácshibák "gyógyulását"

A Bereczki-trükk, II Kiderült, hogy a "gyógyulás"-ban kétféle viselkedés lépett fel az egyik szerinti viselkedésű IC-k kibírtak, akár újra besugározva curie-t is! a másik csoport nem ilyen volt – kidobandó (A jelenség oka nem az IC-, hanem a szilíciumkristály gyártásában leledzik) Most rendeld meg a szükséges mennyiség többszörösét az Elektormodultól, ha beérkezett végezd el rajtuk a kismértékű besugárzást, hőkezeld, kategorizáld és válogasd ki az esélyeseket…

A Bereczki-trükk, III Három év alvás, a Van Allen övön át való utazás után fel is éledt az elektronika és nagy siker lett Számomra ez volt a magyar űrteljesítmény csúcsa… A meghajlásom annak szólt, hogy ekkor azt éreztem, hogy én sose jöttem volna rá, mit is lehet, kell abban a sanyarú helyzetben tenni Bárcsak a mai KKV-kban realizálódnék annyi sikervágy, mint amennyi becsületes megoldást annakidején az életösztönünk provokált az embargó-megkerülésére!

Zárszónak is egy a vége Méltóan sok rendezvény emlékezett meg az évfordulóról Magyarként az "űrkorszakot" a Hold-radar kísérlettől számíthatjuk de a mostani évforduló is szép korszakra emlékezik A kezdetektől fogva a magyar űrkísérletek sajátja volt, hogy polgári kifutású kísérletek is szerepeltek, pl. az űrhajós/sofőr éberségét vizsgáló eszköz,… az űr-koszt program stb. Kívánok magunknak sok és zökkenőmentes sikert mérnökké vált fizikusként nekem mind az űrkutatásban, nagyenergiájú fizikában az a kényszer a legfőbb pozitívum, az adófizetők felé is, amely csúcsfeladatként ilyetén teljesítményekre kényszeríti a mérnöki tudományokat – ez nekem talán a legfőbb "szárazmaradék" Köszönjük az előadóknak az előadásokat, a szép élményeket, a hallgatóságnak a megjelenést!