Dobó István Vármúzeum Eger 2356-14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ EGRI VÁR ÉS ERŐDRENDSZER TURISZTIKAI ATTRAKCIÓINAK FEJLESZTÉSE
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
Készítette:Fekete Ágnes
Világörökségünk A budai vár.
GÁRDONYI GÉZA EMLÉKHÁZ
Készítette: Albert Krisztina
Készítette: Tóth Evelin
Tisztelettel: a Pásztorvölgyi csapat
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
KAPOSVÁR A VIRÁGOK ÉS A FESTŐK VÁROSA....
Dóm kőtár, Pécs ( ).
Egri séták.
A pécsi barbakán.
A szolnoki vár építése és ostroma
Split Dalmácia központja
Magyarország természeti kincsei
Készítette: Herczeg Jakab
A nándorfehérvári csoda, a török megtorpan?
5. NAP.
Szendrő nevezetességei
A Ciszterna Bazilika ( Yerebatan sarnici ) A Ciszterna Bazilika ( Yerebatan sarnici ) Isztanbul - Törökország.
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Gázi Kászim pasa dzsámija
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Budapest.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Készítette: Kálmán Aliz.  Elhelyezkedése  Tudnivalók  Természeti képződményei  Kiránduló célpontok  Építészet  Híres szőlőfajtái  Üdülés.
Törökorezág 4. Kelet-Anatoliai körutazás Éva Tomozi képei
Világ legrégebbi még lakott városa
Jókai és Komárom 27/B. 1. Író és városa sokrétű kapcsolata Jókai itt született, itt járta első iskoláit Apja ügyvéd volt, a dunai gabonakereskedelem sok.
Esztergom.
Tihany.
Visegrád. Amit a településről tudni kell: A rómaiak a Sibrik- dombon erődítményt építettek Árpád fejedelem testvérének szállásbirtoka lett 1009-ben említi.
Ungvár.
A rómaiak nyomában.
Felvidék.
Az egri vár Aki ezt a szót hallja, Eger, annak legelőször minden bizonnyal az egri vár és hős védői jutnak eszébe.
Az utazás.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Ókeresztény Sírkamrák
Egri sétánk.
Készítette: Bujdosó Villő
A Villányi borvidék régen és ma I.
Magyar Nemzeti Galéria
Tettye.
EGRI VÁR.
Pécs a török megszállás idején
Történelmi vonatkozások
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
Készítette: Klenk Katalin és Szegedi Dóra
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Eger Télanyók csapata.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Sárrétudvari.
Törökök Magyarországon
1532 Kőszeg 800 katona a végsőkig védte a várat,de elbuktak A törökök mégsem jutottak el Bécsig 1552 Temesvár 5 hétig védték a várat, de a segítség nem.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
A várháborúk Magyarországon ( )
Zsidai Bernadett Várak.
Székelyderzs a becsület falva
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Dobó István Vármúzeum Eger 2356-14

Egri vár elhelyezkedése: Eger Magyarország egyik legszebb õsi, mû emlékekben gazdag városa, a Mátra és a Bükk hegység között folyó Eger patak völgyében, a Bükk nyugati lábánál húzódó dombvidéken fekszik. Magyarország egyik legkedveltebb idegenforgalmi célpontja. A műemlékekben gazdag település gyógyvizei és borai is világhírűek. Az egyik legismertebb műemléke az egri vár.

Az egri vár rövid története: Az egri vár története egészen Szent István koráig nyúlik vissza, amikor a székesegyház építésébe kezdtek az Eger patak fölé magasodó domb teraszán. Az erődnek a 16. század előtt is fontos szerepe volt mind stratégiailag, mind közigazgatásilag, mind pedig egyházilag, de igazi hírnevét mégis az 1552-es török ostrom során nyújtott világra szóló védelmével vívta ki.

Dobó István 1549-ben vette át a vár irányítását Dobó István 1549-ben vette át a vár irányítását. Elsődleges feladatának tartotta, hogy minél jobban megerősítse a végvárat a várható török támadás ellen, mind a helyőrség, mind a hadieszközök számának emelésével (ekkor épült az ún. „Dobó-bástya”, melyet rossz állapota miatt felrobbantottak, de napjainkban újra a régi pompájában tündököl).

1552. szeptember 4-én indult meg az ostrom 1552. szeptember 4-én indult meg az ostrom. Előző éjjel a császári zsoldos sereg csöndben dezertált, így a várat csak a helyiek és a környékről a várba menekült 2000 fő védte. A támadás szeptember 11-én indult. Az ágyúkkal megrongált falakat a törökök igyekeztek aláaknázni. A várfalakon folyt a küzdelem, de az október 13-i utolsó nagy roham sem bizonyult elegendőnek, hogy a többszörös túlerőben lévő oszmán sereg bevegye a várat. A várkapitány, Dobó István és Bornemissza Gergely irányításával elhárították a török haderőket. Nem így történt 1596-ban, amikor a jóval erősebb véderővel felszerelt, bővített, fejlesztett vár, bő két hét alatt a törökök kezére jutott, a haderő fegyelmezetlensége miatt. Az oszmán seregek felismerték az erőd jelentőségét, és stratégiai központot alakítottak ki itt.

Eger vára 1686-ban szabadult fel az oszmán megszállás alól, egy jól előkészített tárgyalás eredményeképpen. Ezután azonban, az erőd elveszítette jelentőségét olyannyira, hogy 1702-ben Lipót császár elrendelte a külső vár felrobbantását. A Rákóczi szabadságharc idején, a fejedelem épített a vár nyújtotta lehetőségekre, de a külföldi támogatás nélkül kudarcba fulladt szabadságharc sem mentette meg a várat, a rá váró enyészettől.

Érdekesség: Az egri vár ma védett műemlék, amelyben Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatják a vár történetét, földalatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat, és ezek eszközeit. A kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai, a hősök termében az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja. A várban található Egri Képtár hazánk egyik jelentős képzőművészeti gyűjteménye, mely németalföldi, itáliai, osztrák és magyar festményeket őriz.

- Hősök Terme - az 1552-es várvédők emlékére létrehozott kiállítás Állandó kiállítások: - Gótikus Püspöki Palota - az egri vár története - Hősök Terme - az 1552-es várvédők emlékére létrehozott kiállítás - Kazamaták - a vár föld alatti erődrendszere, román- és gótikus kőtár - Romkert - a románkori, gótikus és késő gótikus székesegyház helyreállított romjai, - Képtár - XVI-XIX. századi festők műveivel - Börtönkiállítás - kivégzés, tortúra (kínvallatás), megszégyenítés eszközei a régi Magyarországon - Panoptikum.

Köszönöm a figyelmet!