Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje 2356-4 Készítette: Héhl Leila.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
Készítette:Fekete Ágnes
KIRÁNDULÁS ÓFALUBAN II. rész május 8.
Készítette: Albert Krisztina
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
NYON 1.
Cella Septichora.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
A pécsi barbakán.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
A MAGYAROK NAGYASSZONYA SZIKLATEMPLOM
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
PÉCS Készítette: Kovácsné Balla Györgyi.
Fő tér.
Schubert – Serenade / hegedű : Isaac Stern
5. NAP.
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Somogybükkösd.
Magyarország világörökségei
Készítette: Kleri Dzsenifer
Jáki Apátság, Ják ( ).
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Pécs turisztikai marketingje 2356/4
Gázi Kászim pasa dzsámija
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
Pécs turizmusa.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
A Szeged-Csanádi Püspökség Egyházmegyei Múzeum és Kincstár
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Ungvár.
Egy csipetnyi Egerszalók Bánik Dominka, Fazekas Árnika 11.e
Napkor A mi településünk.
Az utazás.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Ókeresztény Sírkamrák
Készítette: Bujdosó Villő
Felcsík, Alcsík és a Kászonok környéke
Pécs, mint kulturális főváros. Kulturális főváros A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt Pécs városának az Európa kulturális fővárosa cím elhódítása köré.
Múzeumok 10 megye múzeum.
Kultúra a török hódoltság korában
ADVENTI MŰEMLÉKI SÉTA SOPRONBÁNFALVÁN
Történelmi vonatkozások
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
Siklós városa a Dráva medencében, Tenkes-hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Történelmi belvárosa, hangulatos utcácskái ma is sajátos.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Eger Télanyók csapata.
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
I. rész SOPRON SOPRON A HŰSÉG VÁROSA (CIVITAS FIDELISSIMA). EZT JELKÉPEZI SOPRON SZIMBÓLUMÁN, A TŰZTORONY DÉLI OLDALÁN TALÁLHATÓ HŰSÉGKAPU ÉS A HŰSÉG.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
Veresegyház.
Református templom dad
Székelykeresztúr Fekvése:
Somoskői vár Felkészítő tanár: Varga Tamás
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje Készítette: Héhl Leila

Máriagyűdi kegy és zarándokhely bemutatása Máriagyűd Siklóshoz tartozó település. Itt áll a kéttornyú katolikus kegytemplom, az ország egyik legnevezetesebb búcsújáró helye, melynek XVI. Benedek pápa 2008-ban basilica minor címet adományozott. A templom nyugalmat árasztó környezetével, a körülötte álló gesztenyefákkal és a mögötte elterülő erdővel pihentető élmény. A templomtól jobbra elindulva a lépcsősor fölött a szabadtéri oltár található. Ez a nyári közös szentmisék, zarándoklatok helyszíne.

E fölött húzódik fölfelé a kálvária. Szentsír kápolnája műemléki alkotás, stációit égetett mázas kerámiából a pécsi Zsolnay Gyár alkotta. A temető alatt árnyas vadgesztenyesor vezet a magyarok nagyasszonya pihenőhelyhez. Kicsit feljebb áll a fájdalmas Szűzanya szobra ban állították fel. Csend és nyugalom van körülötte. Alkalmas hely az imádságra és az elmélkedésre. Jobbra még feljebb a domboldal közepe táján magasodik a jubileumi feszület. Korpuszát Kiss György szobrászművész alkotása.

Itt az út véget ér. Visszafelé a Szűzanya szobránál lefelé jobbra található út visszavezet a gyűdi kegytemplomhoz. Ez a séta könnyű terepen 40 perc. A barokk kegytemplomot 1964-ben újították fel belülről, 1972-ben kívülről, az oltárok felújítása 1981-ben kezdődött ban készültek a belső falfestményei, melyek Szilágyi András és testvére Szilágyi Domokos művei. A kegytemplom a római katolikus felekezet híveit várja.

Malkocs bej Dzsámi Siklós A dzsámit egy magas rangú török személyiség, Malkocs bej emeltette a XVI. század második felében. A dzsámi restaurálása 1994-ig tartott, s olyan jól sikerült, hogy 1993-ban elnyerte az Europa Nostra díjat, melyet minden évben valamely építészeti emlék kiemelkedő helyreállításáért ítélnek oda.

A siklósi Alsóvárosban álló, Mekka felé tájolt török imahely a balkáni (boszniai) török épületekkel tart formai rokonságot. A dzsámi egykori minaretjének alapfalát a délnyugati oldalon (a bejárattól jobbra) rekonstruálták. Manapság a város kulturális életében játszik szerepet az épület, de a délszláv háború óta ismét eredeti rendeltetésének megfelelően is működik: a muzulmán bosnyák menekültek tartják benne istentiszteleteiket. A dzsámi berendezését a török állam néprajzi múzeumából kapott tárgyak teszik teljessé.

Köszönöm a figyelmet!