egy konstruktivista szemléletű tanulási-tanulássegítési modell

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

A projekttanulásról A prezentáció Pethőné Nagy Csilla, Petkes Csaba
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A kooperatív tanulás és néhány lehetősége
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Értékelés a pedagógiában
Megértési értelmezési folyamatok
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Az olvasás olyan piknik, ahová a szerző hozza a szavakat,
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az élménypedagógia lehetőségei a matematika oktatásában
A fejlesztő értékelés.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Metakognicióra épülő olvasási stratégiák és szövegértő olvasás
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
A konstruktivista pedagógia alapjai
Az e-portfólió használati köre
A szövegértés tanítása II.
A feladatok szerepe Kaposi József.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Projektzárás MARCALI Miért van szükség a magyar közoktatásban változásokra ? Összeállította: dr. Bertók Sándor Közoktatási szakért ő.
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
A szövegértési feladatok összeállítása
A tankönyv szerepe az oktatás korszerűsítésében október 19. Kojanitz László u.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Gyermekvilág régen és ma
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Kompetencia -eredményesség
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Miért nem fejlődnek a kompetenciák?
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Reflektív gondolkodás
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Oktatói és módszertani megújulás a felsőoktatásban Dr. Balázs László főiskolai docens.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Kompetenciafejlesztés - Tankönyvek
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
KRE-AKTÍV motivációs projekt
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Ruzsa, Csongrád megye délnyugati részén, Szegedtől 40 km-re fekvő kistelepülés.
Előadás másolata:

egy konstruktivista szemléletű tanulási-tanulássegítési modell A MÓDSZER TÉTJE RÁHANGOLÓDÁS JELENTÉSTEREMTÉS REFLEKTÁLÁS egy konstruktivista szemléletű tanulási-tanulássegítési modell Pethőné Nagy Csilla, 2007.

A TANULÁS KONSTRUKTIVISTA FELFOGÁSA A tanulás személyes, belső, öntevékeny folyamat, amely az előzetes tudás bázisán zajlik Az információfeldolgozás összetett, rendszert alkotó értelmezői kereteinkkel történik A tanulók saját tudásuk konstruálói, tapasztalataik feldolgozását meglévő értelmezői kereteik (kognitív struktúráik) irányítják A megismerés eredményeként értelmezői kereteik megerősödhetnek, módosulhatnak, átalakulhatnak A tanítás (tanár) feladata az értelmezői keretek belső fejlesztésének segítése ►►► Meghatározó: a tanár pedagógiai és szaktudományos nézetrendszere + módszertani tudása (differenciált fejlesztés)

AZ RJR egy lehetséges általános, TANTÁRGYTÓL ÉS ÉLETKORTÓL FÜGGETLEN tanulási tanulássegítési modell az interaktív, reflektív tanulás: TANULÓI ÖNTEVÉKENYSÉG, ÉRTELMES TANULÁS és a kritikai gondolkodás: BELSŐ ÉRTELMEZŐI KERETEK „GONDOZÁSA” érdekében (kíváncsiság, udvarias kétely, a válaszok módszeres keresése, a tanultaknak a meglévővel való összevetése, (át)értékelés), metakogníció

RJR MODELL FÁZISAI (tanulás és tanítás) Ráhangolódás célkitűzés, problémafelvetés (T ▲ D), az előzetes tudás, személyes tudás aktiválása (D), gondolkodás a témáról, a feladatról, a saját tapasztalatról, viszonyulásról (E ► P ► O)

PÉLDA Mi jut eszedbe róla? ►►PÓKHÁLÓÁBRA, LISTA (A Dunánál ► „kacsa” ) Milyen tapasztalatot szereztél eddig róla? ►►PÁROS MEGBESZÉLÉS Mit jósolsz? (interpretációs stratégiák, műfaji kódok használata is) ►► JÓSLÁS, T-TÁBLÁZAT Hogyan képzeled? ►► ÁLLÓKÉP, RAJZOLÁS, BELSŐ KÉPALKOTÁS Mi a véleményed? ►► ÖTCENTIS ESSZÉ, ÖTUJJAS ÉRVELÉS Miről kellene többet tudni hozzá? (előfeltétel tudás) ►► KÉRDEZZÜK A SZERZŐT

RJR MODELL FÁZISAI (tanulás és tanítás) Jelentésteremtés ismerkedés az új információkkal, jelentéstulajdonítás (információfeldolgozás), a megértési folyamat nyomon követése, hídépítés meglévő és új ismeretek között („lehorgonyozódás”) (D ▲ IH ▲ D ▲ T - interakciók)

PÉLDA: MIT ÉS HOGYAN CSINÁL(NAK) A GYERMEK(EK) PÉLDA: MIT ÉS HOGYAN CSINÁL(NAK) A GYERMEK(EK)? (gondolkodási képességek, műveletek: S. Kagan + FEJLESZTŐ TECHNIKÁK) MEGÉRT (megfigyel, adatot dolgoz fel, tömörít, szimbolizál-szemléltet, mintáz, kiemel, elképzel, lerajzol stb.) ►►ILLUSZTRÁCIÓ, ÁLLÓKÉP, FÜRTÁBRA, GONDOLKODÁSTÉRKÉP ÁTALAKÍT (kiemel a kontextusból, adaptál, átdolgoz, elkülönít, „kicsomagol”, általánosít, következtet: indukció, dedukció), jósol: hipotézist gyárt, kalkulál, megbecsül; érvel, megold, ellenőriz stb. ►► T-TÁBLÁZAT, SZEMPONTTÁBLÁZAT, HALMAZÁBRA, JÓSLÁSTÁBLÁZAT GENERÁL (ötletel, alkot, kitalál, ellentételez, kombinál, fölépít, integrál, kritizál, dönt, rangsorol, okokat keres, korrigál stb.) ►► ÖTLETBÖRZE, ÖTSOROS, EGY TÉMÁRÓL KÜLÖNBÖZŐ SZEREPBEN, SARKOK, FANTOMFEJEZET, BEFEJEZÉSÍRÁS, ZÁRÓNYILATKOZAT, PREZENTÁCIÓ

RJR MODELL FÁZISAI (tanulás és tanítás) Reflektálás saját kontextusba ágyazás az újonnan tanultak megszilárdítása (beágyazódás) intenzív gondolatcsere (D ▲ D ▲D) az értelmezői keretek alakulása (megerősödés, részbeni vagy teljes átalakulás, új gondolati sémák létrejötte) folyamat(ön)értékelés (formatív, fejlesztő)

PÉLDA: Vitassátok meg! ►► AKADÉMIKUS VITA, SARKOK, ÉRVEK KÁRTYÁN, DISPUTA Formáljatok véleményt róla! ►►RÖVID ESSZÉ, ESZMECSERE, NÉVLÁNC, HÁROMLÉPÉSES INTERJÚ, PLETYKAJÁTÉK Mire jó ezt tudni, érteni? ►► LEVELEZÉS IRODALMI MŰVEKRŐL Mi a legfontosabb gondolat számodra? ►►ÍRÁS SAJÁT MAGUNK SZÁMÁRA Mit fűznél hozzá? ►► KILÉPŐKÁRTYA Milyen nehézségeid voltak, hogyan oldottad meg? ►►ÖNÉRTÉKELŐ SZEMPONTSOR, VISSZATEKINTŐ ESSZÉ

MILYEN MÓDSZEREKHEZ, STRATÉGIÁKHOZ ILLESZKEDNEK AZ RJR TANULÁSI TECHNIKÁI? Kooperatív tanulás (pár, 4-6 fős csoport) Projekttanulás (egyéni és csoportos) Tanulói portfólió (egyéni) Folyamatírás - írószeminárium (egyéni, páros, csoportos) Folyamatolvasás - irodalmi körök, szakaszos olvasás (csoportos és egyéni) Vita(módszer)

Mi erre a bizonyíték? Miből gondolod? Az RJR modell folyamatát magában foglaló néhány módszertani eljárás - jóslástáblázat Mit gondolsz, mi fog történni? I. rész Mi erre a bizonyíték? Miből gondolod? Mi történt valójában? II. rész III. rész

(nem értem, kérdésem van) (erről eszembe jutott, hogy…) Az RJR modell folyamatát magában foglaló néhány módszertani eljárás Jelölés, jelöléstáblázat √ tudom + új infor-máció ▬ (nem így tudtam) ? (nem értem, kérdésem van) * (erről eszembe jutott, hogy…)

Az RJR modell folyamatát magában foglaló néhány módszertani eljárás TTM Tudom Tudni akarom Megtanulom

Egy egyetemista RJR értelmezése A ráhangolódás egyfajta helykészítés az új számára, előkészítése előzetes ismereteim, tudásom azon területének, amelybe az új anyag beilleszkedik. A jelentésteremtés az új anyagot az előzetes ismereteim szerinti pontos helyére illeszti, amely által rendszerszemléletű gondolkodás jön létre, s kialakul egy kritikai gondolkodás. A reflektálás aktívan alakítja gondolkodásunkat, viselkedésünket, az új ismeret nem marad tudásunk halmazában az előzőek mellett, vagy egy a többi között, hanem hatást gyakorol rájuk és átértékel.

nem tudatlan és nem is üres edény, hanem „A gyermek nem tudatlan és nem is üres edény, hanem valaki, aki képes érvelni és akár magától, akár a másokkal folytatott eszmecsere nyomán valamit megérteni. A gyerek, akárcsak a felnőtt, képes a saját gondolkodásáról gondolkodni és elképzeléseit reflexión keresztül módosítani.” (J.Bruner)

Köszönöm a figyelmüket.