Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keringési szervrendszer betegségei
Advertisements

Rövid összefoglaló a cukorbetegségről
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Sportolás hatása szervezetünkre
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Vigyázz a szívedre!.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
9. témakör Antianginás szerek (ATC: C01D) és a szívelégtelenség gyógyszerei (ATC: C01A) Angina pectoris: klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási.
Magas vérnyomás (hypertonia).
Alkoholizmus.
Magas Vérnyomás.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
Az elhízás.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Oxiológia 5 Márovics Pál.
Koszorúér betegség dr. Bierer Gábor.
Készítette: Mester Fruzsina
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Ismertető prezentáció a dohányzásról
A Helytelen Testtartás
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés.
A szív betegségei.
Stroke.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Hasnyálmirigy.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Az erek kórtana.
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Az életfolyamatok életkori sajátosságai
A stroke megelőzése Előadó: Jámbor Tünde
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Az egészséges életmód és a stressz
Szívünk napja- a Szív Világnapja
AKUT BELGYÓGYÁSZATI ESEMÉNYEK
Diabetes mellitus és szövődményei
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Cardiovascularis szervrendszer betegségei
Modern edzésmódszerek
Stroke-os dializált betegek ápolásának sajátos szempontjai
Vér- és nyirokrendszeri betegségek
Szív- és érrendszeri betegségek Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - A fejlett.
Kardio- Navigátor Esemény Holter Apnograph Teljes Holter Nyugalmi EKG és utópotenciál Terheléses EKG IKG (impedancia- -kardiográph) rizikofaktorok Echo.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
Idegrendszer kóros működései, betegségei. Agyrázkódás Maradandó károsodás nem kelekezik. A fejet ért erős ütés hatására eszméletvesztéssel jár. Középagyi.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Hasnyálmirigy.
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
A SZÍV ÉS ÉRRENDSZER „BIYOVIS HÉJBAN”
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Therápia segítő program
Előadás másolata:

Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók

Érelmeszesedés (Arterioszklerózis) Okai: magas vérnyomás magas vérzsír szint dohányzás cukorbetegség mozgáshiány stressz elhízás előrehaladott életkor öröklődés Lipogénelmélet: A lipogénelmélet szerint, az érelmeszesedés kialakulását az érfalban lerakodó lipidek (zsírok) okozzák.

Érelmeszesedés Az érelmeszesedés következtében, az ér beszűkül vagy elzáródik, a véráramlás – és ezáltal a szervek vérellátása is – romlik. A kritikus helyen kialakuló érelmeszesedés életveszélyes is lehet. Pl.: agy (sztrók), koszorúér (szívinfarktus) Az érelmeszesedés impotenciát okoz! Mivel az érelmeszesedést legtöbbször már a szervkárosodás periódusában ismerik fel, a kezelés célja is a célszerv működésének rendezése (infarktus, agylágyulás, stb. gyógyítása).

Érátültetés, Szívinfarktus Az erek meszes belhártyáját érsebészeti műtéttel lehet eltávolítani (endarterektómia), ha az ér elég nagy. Kisebb erek esetében a szűkült szakaszt érprotézisekkel cserélik ki. A koszorúér- elzáródások kezelésében központ helyet foglal el a "coronaria by-pass" műtét. Ilyenkor a beteg lábszárából vett saját érrel kerülik meg az elzáródott szakaszokat. Szívinfarktus: A vér által szállított oxigén a szív koszorúserein keresztül jut a szívizomhoz. Ha az oxigén utánpótlása valamilyen oknál fogva zavart szenved, a szívizomzat elhal, szívinfarktus alakul ki.

Szívinfarktus A szívinfarktus rizikófaktorai:Egészségtelen, zsír- és szénhidrátdús táplálkozás. Tartós stressz, pszichés megterhelés. Erős dohányzás, nagymértékű alkoholfogyasztás. Magas vérnyomás, cukorbetegség, egészségtelen, mozgásszegény életmód. Néma infarktus: A szívinfarktusok kb. 10%-a tünetmentesen, úgynevezett „néma infarktus” formájában zajlik le. A beteg semmit sem érez: a lezajlott infarktusra csak valamilyen későbbi vizsgálat során derül fény.

Sztrók (stroke) Sztrók alatt az agyi érkatasztrófát értjük. Ez az esetek 80 %-ában agyi infarktus /érelzáródás következtében az agy nem jut oxigénhez/, 20 %- ában pedig agyvérzés, ilyenkor az agy szövetébe kilépő vér okoz károsodást. Tünetei: az arc, a karok vagy a lábak hirtelen jelentkező zsibbadása vagy gyengesége /jellemzően csak fél oldalon/, a hirtelen kialakuló zavartság, az előzmények nélkül fellépő beszédzavar vagy beszédértési nehézség, illetve járászavar, ezenkívül a szédülés és az egyik vagy mindkét szem gyorsan létrejövő látászavara.

Készítette: Hegedűs Erika Köszönöm a figyelmet! Készítette: Hegedűs Erika