A szív betegségei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gégegyulladás - Laryngitis
Advertisements

Keringési szervrendszer betegségei
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
Acut coronaria syndroma A késés szerepe a STEMI ellátása során
Sportolás hatása szervezetünkre
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Egészséges táplálkozás
Vesebetegségek.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Vigyázz a szívedre!.
9. témakör Antianginás szerek (ATC: C01D) és a szívelégtelenség gyógyszerei (ATC: C01A) Angina pectoris: klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási.
Alkoholizmus.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A krónikus szívelégtelenség és kezelése
A villamos áram élettani hatása
Koszorúér betegség dr. Bierer Gábor.
AIDS Világnap: december 01..
Funkcionális emésztőszervi betegségek a családorvosi gyakorlatban
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Keringésmegállást okozó szívritmuszavarok
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Stroke.
Légző rendszer betegségei
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Légzőszervrendszer betegségei
Az agyhártyagyulladás a porckorongsérv és az idegbecsípődés
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Neurológiai osztály
Gyógytorna Spondylitis Ankylopoeticaban
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Rezgés elleni védelem.
Shunt nélküli vitiumok
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
KÜLSŐ HALLÓJÁRAT- GYULLADÁS OTITIS EXTERNA
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
KÜLSŐ HALLÓJÁRAT- GYULLADÁS OTITIS EXTERNA
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Az egészséges életmód és a stressz
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Vírusok.
Légzőszervrendszer betegségei
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Bakteriális fertőzések
Szív- és érrendszeri betegségek Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - A fejlett.
Idegrendszer kóros működései, betegségei. Agyrázkódás Maradandó károsodás nem kelekezik. A fejet ért erős ütés hatására eszméletvesztéssel jár. Középagyi.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Dr. Borsos Terézia Mi a góc? Klikk a folytatáshoz!!!
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Előadás másolata:

A szív betegségei

Szívizom betegségek A betegség bizonyos formája családi halmozódást mutat, ez a megbetegedés a fiatal kori hirtelen halál egyik leggyakoribb oka. Súlyos szívkárosodást okoz több daganatellenes gyógyszer, ezért az ilyen kezelésben részesülő betegek rendszeres kardiológiai ellenőrzésre szorulnak, bizonyos sugárkezelés szintén szívizmot károsító hatású. A panaszok általában a szívelégtelenségből adódnak: nehéz légzés, mely előbb terhelésre, a betegség előrehaladásával nyugalomban is fellép; mellkasi diszkomfort érzete, fáradékonyság, fogyás. A betegség több formája ritmuszavarra is hajlamosít, így gyakran szívdobogásérzet lesz a bevezető tünet.

Szívizom gyulladás A szivizom gyulladást, vagyis a myocarditis-t  sok faktor, tényező előidézheti. Lehet az fizikai megerőltetés, virusos, vagy bakterialis fertőzés. Az úgynevezett myocarditis a világon nap, mint nap sok áldozatot szed. Mindez elkerülhető volna, ha az emberek kicsivel több figyelmet forditanának egészségi állapotukra. Nagyon sok esetben egy enyhe de krónikus lappangású gyúlladás is megtámadhatja a szivet. A gyulladás során az ér fala megkárosodik, vérrögök szakadhatnak le és szabadon elkezdenek úszkálni az érrendszerben. Ezek a vérrögök eldugaszolhatják az eret trombózist, infarktust, stroke-ot okozhatnak. 

Az infarktus elkerülése végett vigyáznunk kell a koleszeterinszintünkre. A vércukorszintünk lehetőleg ne haladja meg a 110-es határt.  Fontos tudni, hogy a hagyományos Aspirin a mai napig a legjobb szivgyógyszer. A vérnyomást tarsuk lehetőleg 140 / 90 Hg mm alatt. . Végsősorban ne hanyagoljuk a napi fizikai tevékenységet, legalább egy fél óra sétát tegyünk. Stroke: Szívinfarktus A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad.

Szívinfarktus Tünetei: Szívinfarktusnak a szívizom vérellátási zavara következtében kialakult szívizomelhalást nevezzük Tünetei: Az infarktus tünetei nagymértékben függnek a beteg korától, társbetegségeitől, az infarktus helyétől s az érintett szívizomterület nagyságától. Jellemzően hirtelen kezdődő szegycsont mögötti szorító, markoló, igen erős mellkasi fájdalom jelenik meg, mely kisugárzik a vállakba, jellemzően a bal vállba, esetleg a bal karba, bal kéz kisujjába. Fizikai terhelésre általában fokozódik, de pihenésre nem szűnik meg, esetleg enyhül. . Hányinger, hányás, a vérnyomás csökkenése, hideg verejtékezés társulhat hozzá. A fájdalom miatt halálfélelem is gyakran megjelenik. Néha tünetmentesen is lejátszódhat, az utólagos orvosi vizsgálat deríti fel az infarktus tényét.

Kezelésének lehetőségei: A szívinfarktus kezelésének lényege az érintett szívizomterület vérellátásának a helyreállítása a lehető legrövidebb időn belül. Ennek lehetőségei a következők: Az érelzáródást okozó vérrög gyógyszeres feloldása Az érelzáródás mechanikus megnyitása szívkatéteres eljárással Az elzáródott érszakasz megkerülése szívsebészeti beavatkozás során készített áthidalással Gyakorisága: A szívinfarktus éves előfordulását Magyarországon 0,20–0,25 százalékra (évi 20–25 ezer új beteg) becsülik.

stroke

szívizomgyulladás

Vége..!! 

Egy kis fárasztás - Mi történik akkor, ha a csirke füvet szív? - A szárnyas betép... :D