A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keringési szervrendszer betegségei
Advertisements

2013 ÁPRILIS ZATHURECZKY BERTA ÖREGOTTHON
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
Cukorbetegség Diabetes mellitus Készítette: Tőkéné Czvitkovics Szilvia
Sportolás hatása szervezetünkre
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Hypertonia.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A magas vérnyomás és gyógyszeres kezelése
Vigyázz a szívedre!.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Magas vérnyomás (hypertonia).
Magas Vérnyomás.
Az elhízás.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A krónikus szívelégtelenség és kezelése
Oxiológia 5 Márovics Pál.
Stresszkezelés.
KERINGÉSI RENDSZER.
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegek kezelése június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
A hypertonia rizikófaktorai gyermek és felnőttkorban
Készítette: Mester Fruzsina
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés.
Visszérbetegség Tóth Viktória 10.b.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Stroke.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Az erek kórtana.
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
Plazmaadással mások egészségéért!
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
Shunt nélküli vitiumok
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Az életfolyamatok életkori sajátosságai
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Az egészséges életmód és a stressz
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Előadó: Szelezsánné Erdei Éva Lívia
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Progresszió-csökkentés, antihypertenzív kezelés
A sport pozitív testi és lelki hatásairól szóló tájékoztató előadás megtartása Előadó: Kelemen Mária A sport pozitív testi és lelki hatásairól szóló tájékoztató.
Légzőszervrendszer betegségei
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Stroke-os dializált betegek ápolásának sajátos szempontjai
Szív- és érrendszeri betegségek Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - A fejlett.
Idegrendszer kóros működései, betegségei. Agyrázkódás Maradandó károsodás nem kelekezik. A fejet ért erős ütés hatására eszméletvesztéssel jár. Középagyi.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz egészségre gyakorolt hatása Készítette: Lisovszki Edit.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Egyedi mérések összegzése
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Therápia segítő program
Előadás másolata:

A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b

Mi a vérnyomás? A vérnyomás az a nyomóerő, amelyet a szív által pumpált vér az érfalra gyakorol. Szívünk percenként kb. 72-szer húzódik össze, és egy összehúzódáskor kb. 80 ml vért présel az erekbe.

a ,,felső” az ún. ,, szisztolés érték” A vérnyomást két, (higanymiliméterben) Hgmm-ben megadott számmal jelöljük: a ,,felső” az ún. ,, szisztolés érték” az ,,alsó” az ún. ,,diasztolés érték”

A vérnyomás szisztolés értékét a szív összehúzódásakor mérhetjük. A diasztolés értéket a szív elernyedésekor mérhetjük, mivel ekkor is van vérkeringés, és vérnyomás csak kisebb, mint összehúzódáskor.

A magas vérnyomás okai: A magas vérnyomást kiváltó okok még ma sem teljesen ismertek. Vannak azonban olyan tényezők, melyek fennállása esetén nagyobb eséllyel alakul ki a betegség. Ezek egy része általában befolyásolható így: túlsúly túlzott alkohol fogyasztás túlzott só fogyasztás testmozgás hiánya stressz dohányzás

Tünetek: A tünetek általában nem a magas vérnyomás, hanem már az általa okozott szövődmények tünetei: fejfájás szédülés fáradékonyság orrvérzés mellkasi fájdalom nehéz légzés gyakori vizelés éjszakai vizelés látás- és beszédzavar

Szövődményei: koszorúér-betegség (szívinfarktusveszély) szívelégtelenség különféle agyi szövődmények (pl. agyvérzés), amelynek következménye lehet a lebénulás, beszédzavar, gondolkodási képtelenség veseelégtelenség érszűkület (ha cukorbetegséggel, dohányzással, magas vérzsírszinttel társul).

Alkalmazhatunk gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiát. kezelése: Amennyiben a betegség már kialakult, nem tehetünk mást, mint hogy minél előbb megkezdjük a kezelését. Alkalmazhatunk gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiát.

Nem gyógyszeres terápia Életmód változtatás melynek főbb elemei: ideális testsúly elérése és megtartása étrend módosítás dohányzás megelőzése minél több mozgás

Kategória Szisztolés érték (Hgmm) Diasztolés érték Ellenőrzés, követés Optimális vérnyomás < 120 <80 Normális vérnyomás 120-130 80-85 1 év múlva Emelkedett vérnyomás 130-139 85-89 ½ év múlva(életmód változtatás javaslata mellett) I. fokozat 140-159 90-99 2 hónapon belül II. fokozat 160-179 100-109 Kivizsgálás, ellátás vagy ellenőrzés 1 hónapon belül III. fokozat >180 >110 Kivizsgálás, ellátás vagy ellenőrzés 1 héten belül

Köszönöm a figyelmet !