Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Gégegyulladás - Laryngitis
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
Négy fal között – egészségesen. Négy fal között – egészségesen Pál János Levegő Munkacsoport Tatabánya, november 23.
Asztma.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Allergia.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Allergia és Asztma.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
AIR WOLF.
AZ IDEGRENDSZERI SZÖVŐDMÉNY OKA
Allergia Asztma.
Rheumatoid arthritis.
Alkoholizmus.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
A légzőszervek betegségei
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
Újabb eredmények az allergia prevenciójában Várkonyi Ágnes Várkonyi Ágnes SZTE ÁOK Gyermekklinika SZTE ÁOK Gyermekklinika Baja Baja.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Készítette:Kottlár Dóra
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Bőrbetegségek Lőrincz Nikoletta 10.b.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
Allergia dr.Hella Zoltán.
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
A szervezet védekező rendszerének támogatása
6. tétel.
A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd 
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
A környezeti kockázatok csökkentése – Egészséges iskolai környezet Konferencia a beltéri légszennyezésről, Veszprém, Pannon Egyetem, december 18.
Az allergiás megbetegedésekhez társuló pszichés zavarok kezelése
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
Gyermekbetegségek A tipikus őszi gondok, a tanulási és koncentrációs problémák megelőzése jó táplálék-kiegészítőkkel.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Témakör: Az allergia és egészség Cím: Kívül-belül allergia „Az embert érő sorscsapásokban több a csodálatra késztető, mint elrettentő” Jelige: Delfin 172.
Egészségtudat és kemizáció
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Amit az allergiáról tudni kell, megelőzés, gondozás, szűrés
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Légzőszervrendszer betegségei
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Dr. Bányai Zsuzsa Allergia A rhinitis allergica és kezelése
TAPASZTALATAIM AZ ISOPRINOSINNAL
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
Túlérzékenységi reakciók Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
Allergia vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf 2009 Budai Irgalmasrendi Kórház.
A nemi betegségek napjainkban
ZILOLA 5 mg filmtabletta 7 db
A krónikus beteg hányattatásai
Terheléses asztma, asztmás sportolók, dopping
Előadás másolata:

Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b

Fogalma Az allergia ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer játszik közre. A védekezőrendszer helytelen működése miatt indokolatlanul immunreakciót generál. Az allergia nem velünk született, hanem szerzett reakció, vagyis az immunrendszer válasza olyan anyagra, ami legalább egyszer már korábban is bekerült a szervezetbe. Általában gyengébb panaszokkal kezdődik (pl. orrfolyás, csalánkiütés, nyelvzsibbadás), de szakszerű kezelés hiányában a beteg állapota rosszabbodhat, akár súlyos asztma vagy anafilaxiás sokk is kialakulhat belőle.

Az allergiás betegségek gyakorisága riasztóan emelkedik. A civilizált országokban néhány évtized alatt 2-3-szorosára emelkedett e betegségek gyakorisága. Becslések szerint 2020-2025-re a Föld lakosságának kb. az 50%-a szenved majd valamilyen allergiás betegségben.

Az allergiás betegségek kialakulását elősegítő tényezők Dohányzás Korai tehéntejtáplálás Korai allergén-expozíció Penész, magas páratartalom a lakásban Diesel motorizációs levegőszennyeződés Kis létszámú család Korai vírus infekciók

A leggyakoribb allergiás megbetegedések szénanátha (pollenallergia) egész éven át tartó allergiás nátha (pl. háziporatka által kiváltott allergia) allergiás eredetű asztma atópiás ekcéma allergiás eredetű csalánkiütés és az azt helyenként kísérő angioödéma (arcot és légutakat érintő vizenyősség) anafilaxiás sokk (heves allergiás reakció pl. rovarcsípésre, penicillinre, egyes élelmiszerekre) ételallergia

atópiás ekcéma

Kezelése Ha az allergéntől nem tudunk megszabadulni, szükségessé válhat a gyógyszeres kezelés (tabletta, orrspray, szemcsepp, inhalátor, injekció) Fontos a betegség célzott kezelése. Ez biztosítja a tünetmentességet és ezzel együtt megelőzi az allergia súlyosbodását is. A hagyományos gyógyszeres kezeléssel nagyon jó hatás érhető el optimális körülmények között. Ehhez azonban szükséges a beteg együttműködése is, valamint a megelőző gyógyszeres kezelés szigorú betartása. Egyes allergiás betegségek (pollen, poratka, gombaspóra, rovarcsípés) ellen hatékonyan alkalmazható az immunterápia.

Terjedése vegyszer és tisztítószer adalékanyag, ételszínezék és tartósítószer beltéri szennyezőanyag (pl. poratka, gombaspóra) allergizáló pollenek (pl. parlagfű) a városok közlekedési és ipari légszennyezései

Az allergia és a stressz Felmérések szerint sok beteg, aki nagyobb gyermek- vagy felnőttkorban lett allergiás, az első allergiás tüneteinek megjelenése előtt stresszes időszakot élt át. A hosszan tartó stressz vagy szorongás alatt a szervezet gyorsabban használja fel a vitaminokat, nyomelemeket és szénhidrátokat, amik az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez szükségesek.

Allergiát okozó anyagok Környezeti allergének (perenniális, szezonális) Táplálék allergének Rovarméreg Gyógyszerek Vegyi anyagok

Köszönöm a figyelmet! (¯`·.¸¸.-> VOODO AS TACSI <-.¸¸.·´¯)