A könyvtár szerepe a tehetséggondozásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Számadás a talentumról
A komplex tehetségfejlesztési program moduljainak tartalma
Magyar Tehetséggondozó Társaság
Vélemények a tehetségről
Szabadidő szervezés! IGEN!. 6 ISKOLÁBAN? IGEN!? Célok, feladatok - szabadidős és kulturális igények felmérése - a pedagógiai programhoz kapcsolódó tanórán.
Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
Iskolánkról.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Üdvözlök mindenkit!.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
A tehetség és felelősség
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
SZIGORÚ ERKÖLCS SZÍNVONALAS OKTATÁS
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A tehetség fogalomköre
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Tehetség, tehetségazonosítás
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Tehetséggondozás a könyvtárban Eger, december 10. Hock Zsuzsanna Mérei Pedagógiai Intézet
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Esély a tehetségeseknek
Képesség, készség, adottság, tehetség
Mi leszek, ha nagy leszek?
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
1 „Komplexen funkcionáló Zala megyei tehetségeket segítő program” Projektnyitó konferencia szeptember 23. Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete.
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
A tehetségfejlesztés mint a stratégia része
NEVELÉSELMÉLET.
Nevelés és nevelői attitűdök
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A differenciálás lehetséges útjai a tehetségfejlesztésben
Kéttanítós modell Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó Törökszentmiklós.
„Ü GYES KEZEK, OKOS FEJEK ” TEHETSÉGKERESŐ PROGRAM május 11. A tehetséggondozás 25 éve a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
A TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS PONTJAI I
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
ERŐSSÉGEK ÉS GYENGE PONTOK A TEHETSÉGGONDOZÁSBAN Nyíregyháza, 2010
A komplex tehetségfejlesztő program
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Óvodai tehetséggondozó program kialakítása
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A tehetséggondozás az esélybiztosítás kiemelt területe tehetségazonosítás tehetség-tanácsadás együttműködések mentorálás tehetségfejlesztés hálózati tanulás.
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Tehetséggondozás és gyermekvédelem
„Mindenki tehetséges valamiben ”
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Pedagógus értékelési rendszer
Tehetségpszichológia
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
Készítette: Csibi-Gungl Adrienn Konzulens : Gáspár János.
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
A tehetséggondozás aktuális kérdései Dr. habil Bodnár Gabriella egyetemi docens NYME BEPK intézetigazgató.
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Miből áll a tehetség? William Stern (1871–1938) hamburgi egyetem Intelligencia kvóciens: IQ =(mentális kor / biológiai kor )*100.
Az Arany János Tehetséggondozó Program szerepe a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tehetséggondozó munkájának pedagógiai, módszertani fejlesztésében.
DARUS a gyermekekért.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
„Esély és ösztönzés” tehetséggondozó modell
Informatika munkaközösség
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A könyvtár szerepe a tehetséggondozásban Zentai Péterné Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Eger, 2011. március 9. Műhelyfoglalkozás 2010/2011

Mi a tehetség? Régen: élenjárók, jó tanulók, sikeresek, magas IQ, Ma: összetettebb, nem annyira egyértelmű „Mindenki tehetséges valamiben” – részben igaz ígéret, esély, lehetőség valamely emberi tevékenységi körben, társadalmilag hasznos, megelégedettséggel, örömélménnyel, sikerélménnyel jár elérője számára

Fogalma – Harsányi István Klasszikus fogalom: „Tehetségen azt a velünk született adottságokra épülő, majd gyakorlás, céltudatos fejlesztés által kibontakozott képességet értjük, amely az emberi tevékenység egy bizonyos vagy több területén az átlagosat messze túlhaladó teljesítményeket tud létrehozni.”

Renzulli-féle modell Négy összetevő: átlag feletti általános képességek - intelligencia átlagot meghaladó speciális képességek - Kreativitás (eredetiség) feladat iránti elkötelezettség (szorgalom, kitartás, motiváció) + teljesítményhez vezessen

Fogalma Tehetségesnek tehát azok tekinthetők, akik kiváló adottságaik – a négy fenti összetevő ötvözeteként - alapján magas szintű teljesítményre képesek az élet bármely tevékenységi területén.

Mönks-modell

Czeizel Endre modellje

Czeizel modellje Czeizel modelljében a kivételes teljesítmény négy faktor (speciális mentális adottságok, általános értelmi adottság, kreativitás és motivációs adottságok) együttes meglétén alapul, amelyek a genetikai és a környezeti adottságok függvényében alakulnak ki. A kivételes tehetségnek belülről jövő, de külső feltételei vannak: család, iskola, kortárscsoportok és a társadalmi környezet – itt lép be a könyvtár + sorsfaktor + Etikai-morális aspektus

A könyvtár szerepe - kritikus pontok Felismerés: a szunnyadó tehetség rejtekezik A képesség és a teljesítmény két különböző dolog Minél több forrásból szerezzünk információt - együttműködés Tehetségfejlesztés célkitűzései: Erős oldalának fejlesztése Gyenge oldalának fejlesztése Légkör megteremtése Szabadidős, lazító programok, feltöltődés, pihenés

A könyvtár szerepe - kritikus pontok Tanórai és tanórán kívüli formák összekapcsolása a hatékonyság érdekében (délutáni foglalkozás, szakkör) hétvégi programok, nyári kurzusok) Gazdagítás, dúsítás: az ismeretek és az elsajátítási folyamat kötelező tananyagon túllépő kiszélesítése Együttműködés a családdal

A könyvtár szerepe Alapismeretek az egyes tantárgyak keretében – iskola Ismeretszerzés, ismeretbővítés a tudományok rendszerében - könyvtár a mozaikok összeálljanak, egymásba illeszkedjenek, egymásra épüljenek – rendszerben találkozhat a gyermek az ismeretekkel (a tantárgyak összekapcsolása természetes a könyvtárban) ld. Bod Péter verseny – család, tömegközlekedés,

A könyvtár szerepe Iskola az egyén életének kezdeti szakaszában fejleszti a tehetséget A könyvtár az ember szolgálatára áll a tehetségfejlesztésben élethosszig (Kocsis Éva)

A tehetségfejlesztés területei Személyiségfejlesztés: érzelmi intelligencia, feltöltődés, közvetlenül semmit sem nyújtó tevékenységek (BL) Kompenzáció - tehetség és siker nem feltétlenül jár együtt, órai teljesítmény gyenge, magatartással probléma van A könyvtáros a közvetítő pedagógus és tanuló között, a dokumentum és az olvasó között

A tehetségfejlesztés területei IKT: továbbsegíteni a hasznos információk felé Olvasóvá nevelés: nyugodt környezet, a könyv szeretete, Játékos, kötetlenebb formában kapcsolódni a tananyaghoz, őt mélyebben érdeklő témákhoz

A tehetség megmutatkozása Áldott kezek Benjamin Carson, amerikai agysebész professzor Anya szerepe (ld. Mönks, Czeizel) Pedagógusok szerepe (ld. Mönks, Czeizel) Motiváció Etikai-morális aspektus: a gyógyítás mint életcél Gyenge tanulmányi eredmény, magatartásbeli problémák – a genetika nem elegendő Teljesítményhez vezet KÖNYVTÁR: hely, ahol válasz van a kérdésekre