„A szakképzés szolgálatában”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közoktatási fejlesztések, pályázati lehetőségek
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
Europass dokumentumok cégeknek We mean business, október 18.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Kommunikáció az egyetemen konferencia Pécs,
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A képesítési keretrendszer a szakképzés szempontjából Dr
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
EUROPASS.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
EKKR-OKKR: az európai folyamat és magyar állomásai
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
A szaktudás dokumentálása – Europass. Ahány ország, annyi…  Oktatási és képzési rendszerek különbözőek  A kompetenciák és képzettségek különbözőek,
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
A képzett szakemberekért Szakképzés az EU-ban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes szeptember 10.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Molnárné Stadler Katalin
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
A szaktudás dokumentálása – Europass
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Előadás másolata:

„A szakképzés szolgálatában” Transzparencia és minőség - átjárhatóság az európai képzési rendszerek között Bruckner László a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet főigazgató-helyettese 2011. szeptember 29. Sepsiszentgyörgy A

Az EU kohéziós politikája Általános irányelvek Szakpolitikai prioritások a Közösség gazdasági és szociális összetartásának erősítése; a Közösség egészének harmonikus fejlődése; a kevésbé előnyös helyzetű régiók felzárkóztatása. a munkaerő jobb foglalkoztathatósága; a képzési kínálat és kereslet egymásnak való jobb megfeleltetése; a szakképzéshez való jobb hozzáférés, különösen a munkaerőpiac rászoruló csoportjai számára.

Az együttműködés fókuszai Helsinki kommüniké 2006. a nagyobb fokú európai együttműködésről a szakképzésben A Bordeaux-i Nyilatkozat ajánlott prioritási területei 2009-2010-re Főbb elvek: A szakképzés az élethosszig tartó tanulás fő áramát képezze; A foglalkoztathatóság szempontjából releváns alapképességek elsajátítása kerüljön előtérbe; Az együttműködés járuljon hozzá mind a versenyképességhez, mind a szociális kohézióhoz; Kerüljenek kidolgozásra európai és nemzeti stratégiák a szakképzés fejlesztéséhez; Javuljon a szakképzés teljesítménye, minősége a jobb bevonhatóság érdekében is. A szakképzés és a munkaerő-piac közötti kapcsolatok javítása; A szakképzés minőségének és vonzerejének növelése; Az európai intézményes együttműködés elősegítése; Együttműködési eszközök bevezetése: Európai Képesítési Keretrendszer (EQF/EKKR) Országos/Nemzeti Képesítési Keretrendszer (NQF/OKKR/NKKR) Európai Szakképzési Kreditátviteli Rendszer (ECVET) Európai Minőségbiztosítási Keretrendszer (EQAVET) EUROPASS egységes dokumentációs portfólió

Az egységes keretrendszerek lehetőségei EKKR: az Európai Képesítési Keretrendszer a különböző nemzeti és ágazati képesítési rendszerek/ képesítési keretrendszerek közötti jobb átjárhatóságot, átválthatóságot és hordozhatóságot biztosítja ECVET: az Európai Szakoktatási és Szakképzési Kreditrendszer hozzájárul a szakképzésben megszerezhető kreditek beszámításához, összegyűjtéséhez és elismeréséhez Európában EQAVET: az Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Referencia Keretrendszer alkalmazásával segíti a tagországok szakképzésének minőségbiztosítási és minőségfejlesztési rendszerét EUROPASS: egységes formátumban teszik összehasonlíthatóvá, megismerhetővé az egyén szaktudását, végzettségét, nyelvtudását, szakmai tapasztalatait. Európai szakmai szervezetekben való részvétel: CEDEFOP, Európai Bizottság

A képesítési keretrendszerek célja

EKKR (Az európai képesítési keretrendszer) Célja a polgárok országok közötti mobilitásának segítése, valamint az egész életen át tartó tanulásuk megkönnyítése Közös európai referencia-keretrendszer, amely a képesítési rendszerek harmonizációja nélkül is összehasonlíthatóvá teszi a különböző országok képesítési rendszereit (fordítási eszközként működik); Nyolc közös európai referenciaszintet határoz meg a tanulási eredmények (tudás, készségek, képességek, kompetenciák) alapján (ezek a szintek a képesítések teljes skáláját lefedik, az alapozó szintektől a felsőbb szintekig); E referenciapontok elismerhetővé teszik a formális, nem-formális, és informális tanulás eredményeinek elismerését; Támogatja az oktatási szolgáltatások minőségbiztosítását, és a nemzeti képesítési rendszerek továbbfejlesztésére ösztönöz.

OKKR/NKKR (Országos/Nemzeti Képesítési Keretrendszer) Megalkotásának és működtetésének alapvető célja, hogy az egész életen át tartó tanulás keretei között támogassa az egyéni életpályák tervezését, és informálja a tanulással kapcsolatos egyéni döntéseket, az oktatási szolgáltatások felhasználóit; Konkrét fejlesztési céljai: A különböző kimeneti szabályozók egységes rendszerbe foglalása, később harmonizációja; Az oktatási, képzési programok tervezését orientálja; Pályaorientációs tanácsadást támogassa; A minőségbiztosítási rendszerek összehangolását segítse; Informálja a munkaadókat; Megalapozza az informális és nem-formális tanulás elismerését; Segítse a szakmapolitikai koordinációt és partneri konzultációt az EKKR alapelvei mentén.

ECVET (Az európai szakoktatási és szakképzési kreditrendszer) Célja: a mobilitás, és az egész életen át tartó tanulás elősegítése, az átláthatóság és a kölcsönös bizalom megteremtése Közös eszköz, amely a tanulási egységeken (unit) alapszik, és hozzájárul a szakoktatásban és a szakképzésben megszerzett kreditek beszámításához, összegyűjtéséhez és elismeréséhez Európában ECVET transzfer folyamat: a)Tanulási kimenet/eredmény értékelése b)Kredit allokáció az elért tanulási eredményért c)A tanulási eredmény érvényesítése d)A tanulási eredmény elismerése A tagországok nemzeti koordináló pontokat hoznak létre és hálózatba szerveződnek(pl.: http://ecvet.nive.hu)

EQAVET (Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Referencia Keretrendszer) Célja: a szakképzés minőségbiztosításának fejlesztése Közös európai „eszköz” alkalmazása A felhasználók kiválaszthatják azon minőségi kritériumokat, indikatív jellemzőket és referencia indikátorokat, amelyek leginkább megfelelnek a konkrét minőségbiztosítási rendszer előírásainak. A tagországok nemzeti referencia pontokat hoznak létre és hálózatba szerveződnek(pl. http://eqavet.nive.hu) Önkéntes alapon, a nemzeti jogszabályokkal és gyakorlattal összhangban történik

EUROPASS dokumentáció Célja: A végzettségek, kompetenciák bővebb leírása, az országok közötti tanulmányi vagy munkavállalói mobilitásának megkönnyítése EUROPASS portfolió elemei: Europass önéletrajz (Europass Curriculum Vitae) (önkéntesen tölthető ki) Europass nyelvi útlevél (Europass Language Porfolio) (önkéntesen tölthető ki) Europass diplomamelléklet (Europass Diploma Supplement) (felsőoktatási intézmény adja ki) Europass mobilitási igazolvány (Europass Mobility) (gyakorlóhely adja ki) Europass bizonyítvány-kiegészítő (Europass Certificate Supplement) (vizsgaszervező adja ki)

Az EUROPASS bizonyítvány-kiegészítő Információ ad az egyén tudásáról/ a tanulási folyamat alatt megszerzett kompetenciákról Európai szabvány nyomtatvány,csak a bizonyítvánnyal együtt érvényes Vizsgaszervezők számára ingyenes On-line kitöltési rendszer Magyar, angol, német, francia, olasz és spanyol nyelven igényelhető http://nrk.nive.hu Eddig letöltött bizonyítvány-kiegészítők száma (NSZFI): 51 541 Eddig kért fordítások száma (NSZFI): 40 522 (európai szinten 29 millió „kattintás”, 25 millió letöltés; 2005- 2010 között)

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő on-line kitöltő rendszere Statisztika: 1321 db. bejelentkezett felhasználó 1872 db. moduláris képesítéshez kapcsolódó bizonyítvány –kiegészítő áll rendelkezésre a rendszerben 4469 db. régi típusú (2001-2005) képesítéshez kapcsolódó bizonyítvány- kiegészítő áll rendelkezésre a rendszerben 50 382 db. kiállított bizonyítvány-kiegészítő magyar, angol, német, francia, spanyol és olasz nyelveken Népszerű szakmák (letöltési statisztika szerint: Gyógymasszőr, Kéz- és lábápoló, műkörömépítő, Ápoló, Fodrász, Kozmetikus, Szakács, Pincér, Kutyakozmetikus, Logisztikai ügyintéző, CNC gépkezelő, Idegenforgalmi szakmenedzser, Nehézgépkezelő, Könnyűgépkezelő, stb.

„Előttünk a pálya…” 2010. évre tervezett referenciaértékek (2010. évi teljesült átlagértékek) az Európai Unióban A foglalkoztatási ráta átlagosan közel 70% legyen (64,6%) A nők foglalkoztatottságának mértéke haladja meg átlagosan a 60%-ot (58,6%) Az 55 és 64 év közötti nők és férfiak foglalkoztatási rátája átlagosan 50% legyen (46,0%) Az iskolarendszerből korán kikerülők száma átlagosan 10% alá csökkenjen (14,4%) A fiatalok legalább 85%-a végezze el a középiskolát (76,6%) A felnőtt munkavállalók (25–64 év közöttiek) átlagosan legalább 12,5%-a kötelezze el magát az egész életen át tartó tanulás mellett (9,3%)

Európa 2020 – stratégia Az Európa 2020 három prioritást tart szem előtt: 1. Intelligens növekedés: tudáson és innováción alapuló gazdaság kialakítása. 2. Fenntartható növekedés: erőforrás-hatékonyabb, környezetbarátabb és versenyképesebb gazdaság. 3. Inkluzív növekedés: magas foglalkoztatás, valamint szociális és területi kohézió jellemezte gazdaság kialakításának ösztönzése. Az Európai Bizottság a következő kiemelt uniós célokat javasolja: A 20–64 évesek legalább 75 %-ának munkahellyel kell rendelkeznie. Az EU GDP-jének 3 %-át a K+F-re kell fordítani. Teljesíteni kell a „20/20/20” éghajlat-változási/energiaügyi célkitűzéseket (ideértve megfelelő körülmények között a kibocsátás 30 %-kal történő csökkentését). Az iskolából kimaradók arányát 10 % alá kell csökkenteni, és el kell érni, hogy az ifjabb generáció 40 %-a rendelkezzen felsőoktatási oklevéllel. 20 millióval csökkenteni kell a szegénység kockázatának kitett lakosok számát.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! bruckner.laszlo@nive.hu