A konstruktivista pedagógia alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A diskurzusok alatt lezajló tudati folyamatokról Kántor Gyöngyi PTE, Alkalmazott Nyelvészeti Doktori Iskola.
Advertisements

Informális tanulás Horváth H. Attila. Az informális tanulás • „szerteágazó és laza fogalom, amely magába foglal számos különböző tanulási módszert, stílust.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Dalton-tervvel a sikeresebb iskoláért.
Mobil egészségipar Mi a mobil és miért?
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Tudás, közösség, hatalom
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Fontosabb fogalmak Képesség :
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
„Férfinak és nőnek teremtette”
„Az új oktatásszervezési eljárások pszichológiai háttere”
Az ICT hatása az oktatási folyamatra Paradigmaváltás az oktatásban.
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
Eger április Komenczi Bertalan
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
E-learninges tananyagfejlesztés módszerei a felsőoktatásban
Budapest, „Az ember csak azt érti meg, amire maga jön rá; amit készen kap, anélkül, hogy lélekben megdolgozna érte, az egyik fülén be, a másikon.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A MŰVÉSZET: „A SZEMÉLYISÉG KÉPE” Dr.Pető Zoltán, Szeged
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Kultúra és Szocializáció
Szeretet, türelem, tolerancia
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A fizikatanítás problémái és oktatásának konstruktivista megközelítése
A tanítás és tanulás konstruktivista felfogásáról
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Dobbantsunk konstruktívan? Szelíd erőszak a Dobbantó program szakmai csapata „ellen” november 21. Göd.
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
A pszichológia mint tudomány
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Karl Popper: A tudományos forradalmak racionalitása (1975) Készítette: Takács Viktória november 7.
Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
IKT az oktatásban március 18. Körmendy Zsolt
2. Döntéselméleti irányzatok
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
Eszterházy Károly Főiskola, Eger Neveléstudományi Doktori Iskola Médiainformatika intézet Komenczi Bertalan Oktatás- és Kommunikációtechnológia.
JÖVŐKUTATÁSI PARADIGMÁK Magyar UNESCO Bizottság Társadalomtudományi Albizottságának Jövőkutatási Bizottsága Budapest, június 4. Dr. Hideg Éva egyetemi.
Dramatikus technikák alkalmazása a tanári munkában Fodor Gábor 2009.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Eger /17. második félév Komenczi Bertalan
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
pedagógusképzés kihívásai „A tanítás művészete és tudománya”
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

A konstruktivista pedagógia alapjai Projektoktatás A konstruktivista pedagógia alapjai

A konstruktivizmus gyökerei Posztmodern tudományfilozófiák Kognitív pszichológia

Jean Piaget(1896-1980) A tudás nem egy tiszta papíron megjelenő lenyomat, hanem az aktív tevékenység eredményeképpen létrejövő, a környezetére reagáló rendszer.

Tudáskonstruálás 

A konstruktivizmus legfontosabb jellemzői A tudást a tanuló aktívan létrehozza, s nem csak passzívan elfogadja. A tanulók az új tudományos ismeretet a már általuk birtokolt tudásra reflektálva, s abba integrálva hozzák létre. Az egyének tanulási folyamataiban a világról egyéni interpretációk születnek meg, amelyek „jóságát” adaptivitásuk dönti el. A tanulás egyéni konstrukciós folyamat, amely azonban nagyon gyakran társas folyamatok során zajlik, melyekben a gondolatok megmagyarázása és megvitatása döntő jelentőségű. A tanulók magukkal hozzák a világról alkotott saját elképzeléseiket az osztályterembe, s meg kell kapniuk minden lehetőséget arra, hogy azokat kifejezhessék.

Tudományelméleti háttér Hans Reichenbach (1938/1998) Racionális rekonstrukciók Carl Hempel(1966/1998) A kreatív képzelőerő működtetése révén találjuk ki a tudományos hipotéziseket, elméleteket. Karl Popper (1963/1998) A probléma sarkallja az embert a tanulásra, tudásszerzésre Thomas S. Kuhn (1978/1984) Normál és forradalmi periódus  fogalmi váltás

Paradigma (Kuhn 1984.) „Paradigmán olyan, általánosan elismert tudományos eredményeket értek, melyek egy bizonyos időszakban a tudományos kutatók közössége számára problémáik és problémamegoldásaik modelljeként szolgálnak."

Pszichológiai háttér Jean Piaget: a gyermeki megismerés konstrukció. Mit konstruálunk meg? Tudást, ismeretrendszereket, elméleteket, világképet. A információfeldolgozás tudástartalomhoz és konkrét szituációhoz (kontextushoz) kötött . Képesség: tartalom- és kontextusfüggő valami. Metakogníció szerepe.

Mivel születünk? A génjeinkben hordozzuk az alapvető neuronkapcsolatokat. Sztochasztikus módon alakulnak az idegsejtek közti kezdeti kapcsolatok.

A tanítás művészete Martin Wagenscheim (1896-1988) Kulcsprobléma megtalálása, mely az adott tudomány törvényszerűségeit fókuszba gyűjti. Genetikus megközelítés. A mindennapi dolgokra csodálkozzanak rá. Nyitott kérdések feltétele, melyet szokrateszi kérdezős módszernek is neveznek. Dramatikus elemei is vannak.

A genetikus út Az oktatás során azt az utat járjuk végig a tanulókkal, ahogy az adott elmélet megszületett! Ne csak a letisztult végeredményt mutassuk be! Milyen új kérdések merültek fel, Hogyan alakult ki egy-egy fontos alapfogalom? Hogyan illeszkedett az adott felfedezés az adott kor ideológiai környezetébe?

Néhány összehasonlítás Konstrukti-vizmus Képesség-pedagógia Képesség Magasan szervezett, jól alkalmazható tudásrendszerek vannak. Általános, bármilyen tudásrendszeren alkalmazható „képesség-operátorok”. Igazság adaptivitás Igaz – hamis Objektivitás Személyes konstrukciók Objektív valóság tükröződése