A potenciális áldozatok körében a településen tevékenykedő polgárőrök szakmai képzése 2012. 12. 08-09. Bakonybél.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.

ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT. KÖZBIZTONSÁGUNK A probléma nem más, mint megoldandó feladat…
Soproni Polgárőr Egyesület1 KOrszerű Megelőzési Program = KOMP, amely „egy biztonságosabb jövőbe visz". Tájékoztató.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium ülése
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
A képzést lehetővé tevő pályázat és céljainak ismertetése Dr. Veress Gáborné projektmenedzser TÁMOP C-11/ Az áldozattá válás megelőzését.
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
Veszprém megye bűnözése1. A polgárőrség feladat ellátásával kapcsolatos pályázati elszámolások, illetve a dokumentálást érintő gyakorlati.
Bátkai Miklós r. százados kiemelt főelőadó Békés Megyei RFK
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Büntetés-végrehajtási
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
TIOP / „A tudás kulcsa” – tanulói laptopok az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciák fejlesztéséhez. Kedvezményezett: Jászárokszállás.
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Diákok Közösségi Szolgálata Az Országos Polgárőr Szövetség Programja Fogadó szervezet: ZALA MEGYEI POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ÉS TAGEGYESÜLETEI Megyei koordinátor:
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
2%-al Tisztább Környezetért Kovács Zoltán Csongor Zöld Erdély Egyesület.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
R. M. Á. I. Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya TÁMOP – – 11/2 – A kincsesbányai Kazinczy Ferenc Tagiskola felkészülése a kistérségi.

Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
LÉPÉSELŐNY EGYESÜLET. LEGYEN JOB(B) A NŐKNEK! LEGYEN MUNKA A NŐKNEK !
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Pályázó: Nők-háza Egyesület Nagykanizsa Pályázati azonosító: IFJ-GY-ND-09-A/B0043 Pályázat címe: Kistérségi Ifjúsági Fórum – 2009.
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin Marcali Kistérségi Többcélú Társulás.
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Egészségvédelem hónapról-hónapra
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
MUSZÁJ MUSZAJMUNKACSOPORT.HU Munkacsoport a Gyerekkori Szexuális Abúzus Áldozatainak Jogaiért.
Családtámogató ellátások
Az Evangélikus Egyház szerepe szociális kérdésekben, jó gyakorlatok és egyházi programok.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
Fedezzük fel az európai lehetőségeket!. Információra van szükségem.. Merre induljak??
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
Alapítás: augusztus „Többre megyünk együtt, mint külön- külön…”
Idősek az idősekért Győrben
Szociális regiszter publikus felület használata
Család – és Gyermekjóléti Központ
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

A potenciális áldozatok körében a településen tevékenykedő polgárőrök szakmai képzése Bakonybél

A polgárőrök feladatai a TÁMOP pályázat megvalósításában.

A polgárőrség alapfeladatai: évi CLXV tv. 3.§. (1) - helyi közrend - helyi közbiztonság védelme. Kiegészítő feladatok: 3.§.(2)c) - az otthonukban élő fogyatékos személyek - polgárok és javaik védelme

A polgárőri munka a TÁMOP pályázatban - azt kell tenni az egyesületeknek ami napi munkájukban végeznek - azt kell tenni amit az alapszabály előír minden tag számára Mindezt, csak jobban!!

Hogyan valósítsa meg a polgárőrség a pályázatban foglalt elvárásokat? - látható, fokozott jelenlét a közterületen - „beszélgető”, „látogató” polgárőrök - információ két irányban - megbízhatóság, elismertség, Eredmény: - megelőzés, van kihez fordulni odafigyelés

A beszélgetés keretében: - hangulatfelmérés - véleménykérés - figyelemfelhívás - ajánlások meghallgatása - információk összegzése

Az idős, sérült, egyedülálló emberek minden szokatlanra fokozottan érzékenyek - tisztelet beszédben és cselekvésben -kiszámíthatóság -őszinteség -megbízhatóság A kapcsolatok kialakítása tolakodás mentes legyen, hagyni kell a saját, megszokott életét élni.

A Szomszédok Egymásért Mozgalom - együttműködő, egymásra vigyázó szellemű, önkéntes, emberi kötelességből cselekvő lakossági csoport - minden településen (főként kistelepülésen) kiépül, ha van bizalom - önmagát alakítja, ha eredményt tapasztalnak - Kortársak

A polgárőr helyi szinten hatalmas ismeretekkel rendelkezik - ismeri a családi kapcsolatokat, emberi tulajdonságaikat - az életkörülményeket - zárkózottságuk okát - az ismeretek felhasználásával kell az veszélyeztetett emberekre vigyázni.

A polgárőrök mikor tevékenykedjenek. - abban az időben mindenképpen, amikor a támogatásra, gondozásra hivatott szervek már nem dolgoznak. Milyen időszakban fejtsük ki a „felügyeletünket” - célszerű állandó telefon elérhetőség biztosítása - ne zavarjuk az idősek nyugalmát, csak úgy és ott segítsünk, ahol azt elfogadják

A potenciális áldozattá válók köre nagy. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenki lehet áldozat. A megelőzésnél nagy szerepe van a korban, érdeklődésben közeli személyek munkájának. A problémákat nem nekünk kell megoldani, arra vannak szervezetek, de az időbeni jelzés az a mi feladatunk.

A polgárőrök a feladatuk végzése során is, de a feladat megkezdése előtt mindenkor nagy hangsúlyt fektessenek a településükön a helyzet felmérésére. Használják a hivatalos forrásokon túl saját információjukat. A megelőzés mozzanatai. - felmérés, tervezés - feladat végrehajtásának átgondolása - felkeresés - elfogadtatás

A kapcsolat tartásának sokféle módja van. - személyes lakáson - személyes közterületen - telefonon vagy interneten A kapcsolat tartó polgárőr mindig azonos személy legyen. -csak néhány szó - bizalom - a veszély helyzetekről tájékoztató adása szóban, vagy szórólapon

A szolgálat szervezés szerepe - a cél eléréséhez megfelelő személy kiválasztása - változatos időpontok A polgárőr szolgálat az nem „bakter” feladat - váratlanság a közterületeken, - mobilitás

Az áldozattá válás megelőzése. Külső körülmények - szélhámosok, trükkösök, - és közreműködőik. Megelőzés: Jelzések gyors adása, gyűjtése és továbbítása. - adatok feljegyzése továbbítása - idegen személyek udvarias szóra bírása

Áldozattá válók jellemzői - szükség, hiszékenység, a kapás gyerekes öröme - bizonytalan egzisztencia A célunk: - meggyőzni az érintetteket, hogy milyen következménnyel számolhatnak - ha segíteni kell megbízható embereket ajánlunk.

A KMB és a közös szolgálat - közös ügy - infó, módszer csere Figyelem!! A jól értesültségben való tetszelgés a polgárőr tevékenység eredményének temetője.

Szolgálat ellátás módjai: - gépjárművel - egyesületi - magán gépjármű - lovas szolgálat - gyalogosan - járőr kötelékben - egyénileg szakfeladat esetén

Szolgálat rendszeressége, száma - az egyesület összetételétől függ - nappali, néhány órás szolgálat rendszertelen időközönként - időtartam, 1-3 óra - jól láthatóság biztosítása Résztvevők: - nyugdíjasok, hölgyek, egyetemista diákok A járőrözésben résztvevők mindig legyenek konkrét feladattal megbízva. Az eredményeket nem kell szégyellni, ami pedig elmaradt, azt pótolni kell.