Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Másodfokú egyenlőtlenségek
A szabad akaratról I. V. Rész
5. A klasszikus logika kiterjesztése
Matematika a filozófiában
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Eseményalgebra Eseményalgebra.
A Szénhidrogén Kutatás Menedzsmentje
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Műveletek logaritmussal
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
LOGIKA.
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Bizonyítási stratégiák
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Nem kétértékű logika.
Az érvelés.
Bármit elérhetsz amit szeretnél, csak tudnod kell, hogyan formálj öntőmintát hozzá saját gondolataidból.
Halmazelmélet és matematikai logika
Szavak a tartályban Előadó: Kovács Gábor, ELTE-BTK filozófia szak
HATÁSELEMZÉSEK. LÉTEZÉSÜNK Születése pillanatában talán az ember a legtehetetlenebb élőlény. Ha nem venné körül gondoskodó szeretet, nem maradhatna életben.
Összefoglaló. Valós világ Formális Modell –Sintaktikusan ellenőrizhető modell.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Alapfogalmak.
Miért nem valóságos az idő?
Hilary Putnam: Time & Phisical Geometry Körtvélyesi László.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
A másik logikai hagyomány:
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
Formális bizonyítások Bizonyítások a Fitch bizonyítási rendszerben: P QRQR S1Igazolás_1 S2Igazolás_2... SnIgazolás_n S Igazolás_n+1 Az igazolások mindig.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Gottfried Wilhelm Leibniz sz. Filozófus Matematikus
Logikus érvelés Baranyai Tamás. Logika „A logika az érvényes következtetés alapelveivel foglalkozik [...] a logika nem egyszerűen a helyes érvelés, hanem.
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Valószínűségszámítás II.
Monadikus predikátumlogika, szillogisztika, Boole-algebra
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Mint a Kolping-i mű iskolánk is arra próbálja nevelni tanulóit hogy keresztényként a világban és ezáltal a foglalkozásukban, a házasságukban és a családban,
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
σωρεύω – felhalmoz, kupacot rak
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Érvelések (helyességének) cáfolata
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:

Legyőzhető-e a győzedelmes argumentum? Diodórosz Kronosz a modalitásokról és elméletének jelentősége

A dolgozat fő kérdései  Hogyan lehet megkülönböztetni a meg nem valósuló lehetőségeket a lehetetlenségektől?  Léteznek-e egyáltalán meg nem valósuló lehetőségek?  Mi lehetséges?

Arisztotelész és Diodórosz Kronosz vitája  Arisztotelész: léteznek olyan potencialitások is, amelyek soha nem valósulnak meg, azaz soha nem válnak aktualitássá.  Diodórosz Kronosz: kizárólag az lehetséges, ami a jelenben vagy a jövőben megvalósul, vagyis meg nem valósuló potencialitások nem léteznek.

A győzedelmes argumentum 1)A múltra vonatkozó minden igaz kijelentés szükségszerű. 2)A lehetséges kijelentésből logikailag nem következik a lehetetlen kijelentés. 3)Az a kijelentés, amely nem igaz és nem is lesz igaz, még lehetséges.

Az érvelés bemutatása A marathóni csata előtt lehetségesnek tűnik mindkét kijelentés: „A marathóni csatát a görögök nyerik meg.” „A marathóni csatát a perzsák nyerik meg.” A csata után már nem fejez ki lehetségességet az a kijelentés, hogy „A marathóni csatát a perzsák nyerik meg.” Ha azt feltételezzük, hogy az is lehetséges, ami nem valósul meg, ellentmondásba ütközünk.

Diodórosz céljai a győzedelmes argumentummal  Konkrét meghatározást ad arra, hogy mit tekinthetünk lehetségesnek  A modalitás-definíciók alátámasztása  A már korábban elkezdődött Arisztotelész és a megaraiak között folyó vita következő lépése: milyen időpontokban lehetséges valaminek a megvalósulása?

Diodórosz modalitás-definíciói Egy propozíció: a)Lehetséges, ha igaz, vagy igaz lesz: „a drámaíró versenyt Agathón nyeri meg”, „nappal van”. b)Lehetetlen, ha hamis, és nem is lesz igaz: „Szókratész vízbe fullad.” c)Szükségszerű, ha igaz és soha nem lesz hamis: „Cornelius Scipio meghódítja Karthágót.” d)Nem szükségszerű, ha hamis, vagy hamis lesz: „telihold van.”

Konklúzió  Diodórosz a modalitás-definíciókkal világos választ ad arra, hogy mi lehetséges és mi lehetetlen.  Ezáltal nem esünk bele abba a hibába, hogy lehetségesnek tartunk valamit, ami valójában lehetetlen.  Ami kérdéses: a propozíciók igazságértéke és a logika törvényei vonatkoztathatók-e bármi módon a világ eseményeire?

Köszönöm a figyelmet! Bekő Éva, Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőség: