Wikik, szemantikus wikik és alkalmazásuk Nagy Attila Egészségügyi Ontológiai Fórum.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerver oldali programozás
Advertisements

Bevezetés az Internet és a World Wide Web világába (Introduction to the Internet and World Wide Web)
Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Vírusok, kémek és egyéb kártevők
A Wikipédia és a wiki modell. Mi a wiki? Wiki = könnyű szerkeszthetőség + változáskövetés Szó szerint: gyors Első wiki (c2): 1995, Ward Cunningham (programozásról)c2.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Keresőoptimalizálás Fizetett hirdetések a keresőkön Fizetett hirdetések tartalmi oldalakon Fizetett helyezések vagy regisztrációk Internetes hirdetések.
Logók és logfájlok Az online közönségmérés kihívásai.
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
„A Honlapod a Holnapod” online marketingkommunikációs workshop december 3. Varga István
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 25. AUTO-SZŰRŐ FEJLESZTÉSE OLAP JELENTÉSEK UTÓLAGOS,
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Kabai József AZ SQL-LEDGER SZABAD ÜGYVITELI RENDSZER
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Fent vagy valamelyik közösségi portálon?. A közösségi weboldalak, mint amilyen a Facebook, a MySpace vagy az iwiw, az oldalukon megjelenő reklámokból.
[ Internet marketing Logfile elemzés Készítették: Fejős András
Mi is az az Internet?.
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
A HTML alapjai Havlik Barnabás Készítette:
„To say that a company "eats its own dog food" means that it uses the products that it makes. For example, Microsoft emphasizes the use of its own software.
Microsoft szoftverek a szakképzésben
Vizuális és web programozás II.
Közösségi portálok használata
Kereső programok használata
Google earth és a térinformatika kapcsolata
Dr. Surján György és munkatársai IMEA TEA március 30. IMEA TEA Az Internetes Magyar Egészségügyi Adattár egyéves fejlődése.
Közösségi oldalak használata
PHP I. Alapok. Mi a PHP? PHP Hypertext Preprocessor Szkriptnyelv –Egyszerű, gyors fejlesztés –Nincs fordítás (csak értelmező) Alkalmazási lehetőségek:
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt.
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
PHP oktatási tapasztalatok
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Wikipédia Bemutató október 27. Országos Széchényi Könyvtár.
Visual Basic 2008 Express Edition
Nagy teherbírású rendszerüzemeltetés a felhőben. Miről lesz szó? Cloud áttekintő Terheléstípusok és kezelésük CDN Loadbalancing Nézzük a gyakorlatban.
Web-programozás Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék 1. Előadás Tananyag: A WWW A HTML nyelv alapjai.
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Webprogramozó tanfolyam
Az NVU webszerkesztő program
Bevezetés az Internet és a World Wide Web világába
Az internetes keresési módszerek
Webes alkalmazásfejlesztés
Adatbányászati módszerek a weblogfájlok elemzésében
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
A szolgáltatás technikájával – technológiájával kapcsolatos elemzések „EISZ Jövője” Konferencia június 22.
Készítette: Derecskei Nikolett
Közösségi portálok használata Tepszis Barbara 8/A Salamon Róza (felkészítő tanár) Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,Egységes.
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
A web site minősítése Források: Bokor Péter szakdolgozata (2002) és a benne megadott hivatkozások: Dotkom Internet Consulting: Üzleti weboldalak elemzése,
2. Operációs rendszerek.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Wikipédia Készítette: Csaplár Dominik Wikipédia A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes világenciklopédia. A.
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
A HTML alapjai Az internet és a web.
“Tudásmegosztás és szervezeti problémamegoldás a mesterséges intelligencia korában” Levente Szabados Technológiai Igazgató.
Internet és kommunikáció
Kulcsrakész Közgyűjteményi Portál
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Előadás másolata:

Wikik, szemantikus wikik és alkalmazásuk Nagy Attila Egészségügyi Ontológiai Fórum

A wikikről általában

Egy új médium születése About the World Wide Web ( The World Wide Web (known as “WWW”, “Web” or “W3”) is the universe of network-accessible information, the embodiment of human knowledge.

Egy új médium születése Mi a Web legnagyobb hiányossága? gyakorlatilag “read only” ahhoz, hogy valaki a Weben megjelenjen, saját szerverre van szüksége, amin egy teljesen új site-ot tud indítani a meglévő oldalak gyakorlatilag nem szerkeszthetőek

Egy új médium születése Az első wiki: a WikiWikiWeb március 25-én indult Ward Cunningham írta Perl-ben ma is működik (  egy Portland Pattern Repository nevű weboldal kiegészítéseként készült  az oldal és a wiki témája is a szoftverfejlesztésben használt tervezési minták (Design Pattern) és az extrém programozás (XP)

Egy új médium születése Honnan a név? “Cunningham named WikiWikiWeb that way because he remembered a Honolulu International Airport counter employee telling him to take the so-called "Wiki Wiki" Chance RT-52 shuttle bus line that runs between the airport's terminals. "Wiki Wiki" is a reduplication of "wiki", a Hawaiian-language word for fast.”

Egy új médium születése Mi tehát a wiki? Egy olyan alkalmazás, amely hypertext gyors szerkesztését teszi lehetővé. (ebben mindegyik megegyezik) Általában jellemző:  webes felülete van  többen szerkesztik  lehetővé teszi a szerkesztők kommunikációját  az oldalak szerkesztési történetét tárolja

A közösség ereje Az elmúlt 20 év tapasztalata: Nagy számú ráérő ember hatalmas dolgokra képes.

A közösség ereje Példa: Linux The cost to redevelop the Linux kernel version in a traditional proprietary development setting has been estimated to be US$612M (467M€) in 2004 prices [...]. In 2006, a study funded by the European Union put the redevelopment cost of kernel version significantly higher, to 882M€ (US$1.14B). Debian Sarge disztribúció kb. 230 millió sornyi forráskód kb. 8 milliárd dollár kb emberév

A közösség ereje Példa: Wikipedia 2007 november ~ 2 millió cikk

Milyen egy sikeres wiki? Példa: Wikipedia

Milyen egy sikeres wiki? Példa: DidiWiki – személyes wiki

Milyen egy sikeres wiki? Példa: Mozilla Wiki – egy fejlesztői közösség wikije

Milyen egy sikeres wiki? Példa: egy baráti kör wikije

Milyen egy sikeres wiki? Jellemzők: vannak felhasználói ezek számára a tartalom hasznos akik tudják fejleszteni a tartalmat, azok meg is teszik

A wiki-k problémái Vandalizmus Mivel könnyű a tartalmat módosítani, könnyű ezt rosszindulatúan is megtenni. Több fajtája van, változó indítékkal és károkozással.

A wiki-k problémái 1. Egyszerű feltűnősködés tipikus példa: egy szerkesztésben eltűnik egy oldalól karakter, és megjelenik rajta 4  ezt automatikusan is lehet korrigálni  általában nem ez jelent gondot

A wiki-k problémái 2. Reklámozás egyesek a wiki-ket ingyenes reklámlehetőségnek tekintik, és saját cégüket vagy szolgáltatásukat népszerűsítik  ez csak emberi közreműködéssel javítható  ha a közösség aktív és/vagy sok tagja van, akkor nagyon hamar ellátják a cikket a megfelelő jelzéssel  ezután az érdeklődők (vagy ellenérdekeltek) kijavítják a cikket tárgyilagosabbra

A wiki-k problémái 3. Tények célzott megrongálása tipikus példa: egy nem közismert személy születési dátumának megváltoztatása  egy kísérlet szerint az ilyen vandalizmus marad fenn legtovább a Wikipedián  szerencsére nem feltűnő, így nem motiválja a rongálókat

A wiki-k problémái Védekezés a vandalizmus ellen a védekezés alapját az jelenti, hogy gyakorlatilag minden wiki nyomon követi a lapok minden korábbi változatát  így a rongálás könnyen visszaállítható ha egy oldal kezelhetetlenül nagy mennyiségű vandalizmust kap, részlegesen vagy teljesen lezárható  szerencsére ez általában átmeneti természetesen az egész wiki is lezárható

A wiki-k problémái Szerkesztői háborúk (Edit wars) a wikit sokan szerkesztik a szerkesztők nem feltétlenül értenek egyet gyakori helyzet, hogy a szerkesztők visszavonják egymás szerkesztéseit  a Wikipedián ez érzékeny témákban fordul elő  kezelése: three-reverts rule a megoldás általában:  konszenzuskeresés a vitalapon  eltérő álláspontok párhuzamos szerepeltetése

A wiki-k problémái Megbízhatóság a fentiek miatt wiki elvileg kevésbé megbízható a hagyományos médiumoknál  Ennek a nézetnek a legfontosabb hangoztatója az Encyclopedia Britannica, ami valahogyan a Wikipedia legfőbb kritikusa lett. miért használható a Wikipedia mégis?  az igazán káros vandalizmusok az apró tények “elállítgatásai”, ezeket elhelyezése pedig nem vonzó a rongálók számára, mert nem kelt feltűnést.

A wiki-k problémái A wiki-k egyes számú paradoxona: Megszokott dolog, hogy valami, aminek elméletileg működnie kellene, a gyakorlatban nem válik be; a wikik viszont éppen ellenkezőleg: annak ellenére működnek és megbízhatóak, hogy elméletileg törékenyeknek és megbízhatatlanoknak kellene lenniük!

A wiki-k problémái A paradoxon feloldása: nagyon erős közösség! A Wikipediát használva időnként találunk “oda nem illő dolgokat”. Érdemes 5 perc után frissíteni az oldalt; ekkorra rendszerint eltűnik a rongálás.

A technikai oldal A megvalósítás elsősorban a wiki közönségének mérete szerint változik. Vannak: személyes wikik közösségi wikik globális wikik

A technikai oldal Személyes wikik lehet:  integrált webszerver (DidiWiki, C)  böngészőben, de teljesen kliensoldalon (TiddlyWiki, JS)  web nélkül (Tomboy, C#) általában nem használnak adatbázist nyilván itt nem a közösségi aspektus a lényeges, hanem a szerkeszthető hypertext legtöbbször az internet felől nem láthatóak

A technikai oldal Közösségi wikik a megvalósítás tipikusan webszerver és valamilyen szkriptnyelv általában adatbázisba tárol, de nem mindig mindenki olvashatja, de a szerkesztés korlátozott  általában regisztrációhoz kötött (a regisztráció pedig közösségi tagsághoz) a szervert nem kell masszív terhelésre méretezni  (PII 500MHz 128 MB RAM kellemesen tud futtatni egy ilyen wikit)

A technikai oldal Globális wikik az egész internet számára engedélyezett az olvasás és a szerkesztés is ez nagyon jelentősen meg tudja növelni a szerverre nehezedő terhelést ha a wiki igazán forgalmas, szerverparkra lehet szükség, elosztott adatbázissal és proxykkal

A technikai oldal Globális wikik: Wikimedia Foundation proxyk keresők webkiszolgálók adatbázisok

A MediaWiki szintaxisa ''dőlt betű'' '''félkövér''' [[Belső link]] [[Belső link|Átnevezett belső link]] [ Külső link] * pontozott listaelem * ez is # számozott listaelem # ez is #* és ilyet is lehet #*# sőt, ilyet is

Szemantikus wikik

Mi hiányzik a Wikipediából? emberek írják embereknek  emiatt a szöveg gépi feldolgozása éppen olyan nehéz, mintha hagyományos weboldalakról lenne szó amivel több, mint egy halom weboldal, az a belső linkek hálózata  ezek a linkek viszont típustalanok  nem jelentenek semmit, azon kívül, hogy “ebben a cikkben megemlítik ezt” hasznos lenne, ha a wikiktől lehetne kérdezni  pl. olyanokat, hogy “Mi Németország fővárosa?” vagy pl. “Melyek azok az európai országok, amiknek nem a legnagyobb városa a főváros?”

A Semantic MediaWiki (SMW) a MediaWiki kiegészítése PHP nyelven írták a szintaxisa a MW szintaxisának kiegészítése lehetővé tesz:  szemantikusan annotált linkeket  számszerű jellemzőket  lekérdezéseket

SMW példa A wikink tartalma “Berlin” oldalon: Berlin is the capital of [[is_capital_of::Germany]]. Its population is [[has_population:=3,993,933]]. Lekérdezések: Mi Németország fővárosa? [[is_capital_of::Germany]] Melyek azok a fővárosok, amiknek a lakossága 1 milliónál kevesebb? [[is_capital_of::+]] [[has_population:=< ]]

SMW példa Melyek azok az EU-s városok, amelyeknek a lakossága 2 és 3 millió közötti? [[Category:City]] [[located_in:: [[Category:Country]] [[member_of::European Union]] ]] [[has_population:=> ]] [[has_population:=< ]] Melyek azok az EU-s országok, amelyeknek nem a fővárosa a legnagyobb városa? ezt nem lehet megfogalmazni az SMW eszközeivel!

Az SWM és az OWL Fogalmak OWLSMW instancewiki-oldal classkategória object propertyszemantikusan annotált link datatype propertyszámszerű jellemző

Az SMW és az OWL Expresszivitás OWL 1.0: ALatomi negáció, konjunkció, teljes univerzális és limitált egzisztenciális kvantor Ckomplex fogalmak negációja S = ALC + tranzitív szerepek Hszerephierarchiák Ofelsorolt fogalmak (nominálisok) Iinverz szerepek Nminősítetlen kardinalitás (D)adattípusok és adattulajdonságok

Az SMW és az OWL Expresszivitás OWL 1.1 = OWL Rreflexivitás, irreflexivitás, diszjunkt szerepek Qminősített kardinalitás SMW: FL – (FL – : az AL résznyelve, ami nem engedi meg az atomi negációt.)

Az SMW és az OWL Következtetés DL négy alapvető következtetési művelet van  Ellentmondásmentesség vizsgálata  fogalmak kielégíthetőségének vizsgálata  klasszifikáció  realizáció (típuskeresés) az utóbbi 3 visszavezethető az elsőre

Az SMW és az OWL Következtetés SMW egyetlen művelet van: egy típushoz tartozó összes példány keresése minden ontológia konzisztens  ellentmondást meg sem lehet fogalmazni

Az SMW alternatívái IkeWiki meglehetősen hiányos dokumentáció (így nem tudtam felmérni a képességeit) SweetWiki: ők félreértettek valamit... SweetWiki is original in the sense that all its behavior is articulated around an ontology that describes all the objects/concepts in the wiki itself + all the relationships between them. For example, we defined the concept of a WikiPage, a WikiWord, a forward link, a backward link, an uploaded file, an uploaded image, an author, etc. Each of these concepts in turn may be linked together: a page A may have a forward link to a page B. We defined in the ontology a rule that states that if A has a foward link to B, then B is backlinked by A. Etc. This ontology is small and described in OWL lite.

Az SMW potenciális alternatívája Az SMW használatánál alapvető élmény a rettenetes erőforrásigény. A DidiWiki-t viszont minimális gépigénnyel is teljesen jól lehet futtatni......ugyanakkor ezt a minimális expresszivitást a jól bevált Prolog villámgyorsan tudja kezelni. adódik az ötlet:

Az SMW potenciális alternatívája drótozzuk össze a DidiWiki-t a Prologgal! az SMW-éhez mérhető expresszivitás azonnal adódik de: a Prolog sokkal többre képes, és mivel 1. általános célú programnyelvként is használható, és 2. kedvelt környezet DL reasonerek megvalósításához, az expresszivitás a későbbiekben a rendszer teljes újragondolása nélkül is fokozható lenne

Mire használhatjuk a wikiket?

Az EOF munkáit ötleteit kérdéseit felvetéseit találkozóit azok témáit × koordinálni rögzíteni összefoglalni

Mire használhatjuk a wikiket? Az ontológiákkal tudásreprezentációval leíró logikával egészségügyi informatikával × rögzíteni rendszerezni megvitatni kapcsolatos ismereteinket

Alkalmazási lehetőségek kutatása Az egészségügyi intézményekben jelenleg használatos statikus intranet körlevelek kiragasztott papírok kiválthatóak lennének, emellett: esetismertetések konzultációk

Mi kell egy jó wikihez? egy jó közösség odafigyelő adminisztráció motiváció  különösen fontos a kezdeti időszakban gyorsan gyarapodó, jó tartalom biztosítása  egy olyan közösségi erőfeszítést szívesebben támogatunk, amely már eljutott valahová

Köszönöm a figyelmet!