Az európai szociális modell esélyei és a fenntartható fejlődés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Egészségügyi finanszírozás
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A makrgazdasági munkakínálat:
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Egészségpolitika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Kincses Gy. ESKI 1/18 GLOBÁLIS ELVEK A JOBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT A NERA tanulmány korreferátuma március Kincses Gyula Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézetet.
Az egészségbiztosítás átalakításának kérdéseiről
Kincses Gyula MEDINFO Siófok 2001 június Kitekintések.
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
1/7 KONSZENZUS: PRIVATIZÁCIÓ. 2/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei I. A privatizációs stratégiának az alábbi területeket kell érintenie: –A privatizáció.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INDIKÁTORAI BÓDAY PÁL „Statisztika a mindennapokban, statisztika a mindennapokról” október 9.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
1 Prof. Dr. Kocziszky György Társadalmi és gazdasági helyzet változása az EU-ban a Római Szerződéstől napjainkig A társadalmi és gazdasági kohézió célkitűzései.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Gazdasági és társadalmi kohézió az Európai Unióban Dr. Kocziszky György egyetemi tanár intézeti igazgató Salgótarján Miskolci Egyetem, Európa Gazdaságtana.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
A hippokratészi eskü értelmezése
Egészség - betegség Dr. Kincses Gyula ESKI
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Az innováció forrásai.
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Civil Európa – civilek Európában
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Európai Uniós ismeretek
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Az európai szociális modell esélyei és a fenntartható fejlődés Dr. Kincses Gyula ESzCsM 1/22

A XXI. század társadalmainak jellemző alaptendenciái Az élettartam meghosszabbodása, ezzel a társadalom korfájának átalakulása; a társadalom elöregedése, a gazdaságilag aktívak és passzívak arányának eltolódása Az egyes betegségek élettel összeegyeztethetővé tétele, ezzel a betegséggel, a fogyatékkal élők arányának növekedése; Nő az igény a fogyatékossággal élők élet-minőségének javítása iránt; Az orvostudomány, orvostechnika további ugrásszerű fejlődése várható (gén- és egyéb biotechnológiák). 2/22

Közös gondok Az egészségügy tendenciái (EU szabályozás) a technológiai fejlődés, a jó prevenció, életmód fejlődése, környezeti káros hatások csökkenése miatt javítják az életminőséget, de növelik a költségeket. Növekvő gazdasági – társadalmi polarizáció, nem csökkennek az egyenlőtlenségek. A nemzeti szabályozásban hagyott jóléti rendszerek nem képesek követni a személyek és szolgáltatások szabad áramlását. 3/22

A korösszetétel várható változása az EU államokban Forrás: EUROSTAT és ILO 4/22

Közös alapelvek A szociális szféra működése alapvetően a társadalmi gondoskodáson alapul, és ez aláhúzza az egyes államok felelősségét, szükségessé teszi a közösségi szabályozás kiterjesztését erre a területre is (először ajánlások, Open Forum, stb.) aláhúzza a közfinanszírozás elsődlegességének fenntartását a jóléti rendszerek finanszírozásában. A rendszerek alapvető célja az életminőség, az igazságosság és a méltányosság javítása. A gyógyítás és a pénzbeni ellátások biztosítása mellett felértékelődik az ápolás, a gondoskodás kérdése. A szűkös források szükségessé teszik a hatékonyság fogalmának felértékelését. 5/22

A (volt kelet-európai) csatlakozó országok probléma-többletei Alacsony GDP/capita. Igen rossz egészségi állapot. A korstruktúra átalakulásából fakadó problémák most kezdenek élesedni, rapidabban törnek az országokra. (A gyermekszám már alacsony, de az elöregedés csak ezután következik be a halandósági viszonyok javulása miatt.) EU mércével mérve a létminimumot, a társadalmak jelentős tömegei szegények, és a szegénység tartósan kódolt a kulturális különbségek miatt. Az örökölt tradíciók miatt túlzottak a szociális elvárások, alacsony az öngondoskodás-kultúrája. 6/22

Népmozgalmi adatok ezer lakosra számítva forrás: demográfiai évkönyv 7/22

Népmozgalmi adatok ezer lakosra számítva *előzetes számítás a 2001 első 10 hó adatai alapján forrás: KSH STADAT 8/22

Az egészségügyi ellátás alap-problémája a gazdaság növekedése -a kialakult hozzáférési egyenlőség mellett- nem képes fedezni az egészségügy műszaki- tudományos fejlődésének költségigényét oka: a tudomány és a technika fejlődése exponenciális, a gazdaságé jó esetben lineáris következmény: “a technikailag lehetséges  gazdaságilag megengedhető” konfliktusa 9/22

Az egészségügyi költségnövekedés okai Az átlagos élettartam növekedése, a korösszetétel változása, a fogyatékkal, tartós egészség-károsodással élők arányának növekedése (a szükséglet növekedése); Az egészség felértékelődése, a szociális biztonság növekedése, az ellátási igények kiszélesedése (az igények növekedése); Az orvostudomány és az orvostechnika fejlődése (a gyógyítási lehetőségek növekedése); Az egészségügyi technológiák fejlődése nem vált ki élőmunkát, tehát a technológiai fejlődés itt kizárólag költségnövelő. 10/22

A jóléti rendszerek alapvető kihívása A feladat nem egyszerű: Hogyan lehet megoldani a fenntarthatóság, igazságosság, és a minőség, a technikai fejlődés követhetőségének biztosíthatóságát. 11/22

Az egészségügyi ellátás dimenziói Finanszírozhatóság (fenntarthatóság) Hozzáférés (equity) Minőség/ innovatibilitás a tengelyek 12/22 Jávor A. munkájának felhasználásával

Az eü. ellátás vektorainak egyensúlya II. Finanszírozhatóság Hozzáférés (equity) Minőség/ innovatibilitás Az egyensúlyi helyzet 13/22 Jávor A. munkájának felhasználásával

Az eü. ellátás vektorainak egyensúlya III. Finanszírozhatóság Hozzáférés (equity) Minőség/ innovatibilitás A maximalizmus hatása I. 14/22 Jávor A. munkájának felhasználásával

Az eü. ellátás vektorainak egyensúlya IV. Finanszírozhatóság Hozzáférés (equity) Minőség/ innovatibilitás A maximalizmus hatása III. 15/22 Jávor A. munkájának felhasználásával

Az eü. ellátás vektorainak egyensúlya V. Finanszírozhatóság Hozzáférés (equity) Minőség/ innovatibilitás A maximalizmus hatása IV. 16/22 Jávor A. munkájának felhasználásával

Az egészségügyi rendszerek jellemzői az EU országokban Az egészségügyi rendszerek a történeti okok miatt az EU tagállamok között igen nagy variabilitást mutatnak, és még főcsoportok szintjén is nehezen kategorizálhatók. Ugyanígy nagy a különbség a szolgáltatások megtérítési rendszerében is, és nincs (közelítőleg) egységes árrendszer. Igen nagyok a ráfordítási különbségek. A nyugdíjrendszernél kitalált megoldás az egészségügyben nem működik, így a jelen helyzet nagyban nehezíti a szolgáltatások és a személyek szabad áramlását, azaz az alapelvekkel ellentétes! 17/22

Az egészségügyi köz-kiadások a GDP%-ban 18/22

Szükségszerű változások A jóléti, közszolgáltatási rendszerek nem követték a társadalmi – demográfiai – szakmai környezet változásait. El kell dönteni, hogy az alapelveinkhez, eszméinkhez, vagy a szokásainkhoz, szerzett jogainkhoz ragaszkodunk. Szükséges változások: az öngondoskodás felértékelődése az előtakarékosság megerősödése a kizárólag felosztó-kirovó rendszerekkel szemben. 19/22

A társadalmi gondoskodás átértékelődése A társadalmi gondoskodás felértékelődő érték, de új megközelítéseket igényel a szolidaritás változatlan szükségessége mellett megjelenik a szubszidiaritás, egyenlőség helyett igazságosságra, esélyegyenlőségre épít, a közellátás jelleget a közszolgáltatás és az asszisztált öngondoskodás váltja fel. Új elemek az előtakarékosság intézményeinek erősítése, a szociális és egészségügyi gondoskodás integrálása , az egészségügyi magánfinanszírozás szervezett átalakítása. 20/22

Összefoglalás I. A jóléti rendszerek egységesítése, közös átalakítása az EU belső kohéziójának motorja lehet. Az átalakításban az igazságosság és a hatékonyság együttes szempontjait kell szem előtt tartani. A szociális rendszerek közös problémája a finanszírozhatóság, a fenntarthatóság, amely csak a hatékonyság javításával és az öngondoskodás (előtakarékosság) megerősítésével érhető el. A társadalmi gondoskodást és az öngondoskodást nem szabad szembeállítani, hanem együttműködő, szinergista rendszert kell kialakítani. 21/22

Összefoglalás II. A fentiek érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani: az egészségügy szolgáltatási és finanszírozási rendszereinek egységesítésére, az átjárhatóság biztosítására, a rendszerek átalakítására, az öngondoskodási elemek (előtakarékosság) rendszerbe állítására (nemcsak a nyugdíj esetében !!!), az ápolás kérdéseinek megoldására szervezett, vegyes finanszírozású rendszerekben, a szegénység leküzdésére, elsősorban a most csatlakozó államokban komplex közösségi támogatási programok indításával. 22/22