Mássalhangzótörvények gyakorlása (annak, aki éppen most erre jár)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZENE: Love Me With All Your History Egy asszony kijött a házból, és három, hosszú, fehér szakállú öregembert látott üldögélni az udvaron. Nem ismerte.
Advertisements

Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Automataváltás - hanggal!!!
Ez a Tantra Indiából érkezett..
Jó reggelt- Isten hozott !.
Egy fényképész álma, zene és a tudás néhány gyöngyszeme.
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet,
Magyar nyelv.
IDÉZEZEK „Nem kívánok ragyogást,
Ma 2009 szeptember 11. péntek, Teodóra napja van. Belső szépség a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes az Isten.
A magyar helyesírás alapelveinek alkalmazása, magyarázata
TOLLBAMONDÁS A magatartásról
Tedd fel a kérdést magadnak: Miután elolvastad a levelet!!!
Tedd fel a kérdést magadnak, miután elolvastad a levelet!!! “Elfussak ?"
Jézus (tudományos) halála
Az 1848-as magyar forradalomra és szabadságharcra emlékezünk
Hogyan adjuk be a tablettát a cicának?. Vedd fel a cicát és fektesd a bal karodra, mintha kisbabát dajkálnál. A jobb mutató- és hüvelykujjaddal gyengéden.
Miskolc-Pereces Lecsófesztivál – Pereces Kvíz Mit üzen a perecesieknek? „Tartsák tisztán környezetüket, őrizzék értékeiket! Harcolják ki a sűrűbb buszjáratokat,
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
A mássalhangzótörvények
ALAPIGE: 1Kir 3,
A keskeny úton vígan megyek, jöhetnek közben völgyek, hegyek,
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Névnapodra Szeretettel!
Születésnapi Versek Jókívánságok!
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
INDIAI TÖRTÉNET.
Tedd fel a kérdést magadnak: “Elfussak ?" Miután elolvastad a levelet!!!
Olvasd lassan és csendben!.
A fény szebbé teszi napjaid! Készítette:driszkili.
Istenünk, sok-sok feszültség,
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
Ballagók búcsúztató áhítata.
Jézus él, Jézus él, Minden ember tudja meg, Hogy Jézus él! 2x
Úton böjtben.
Boldog 2014-et !.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
BARÁTSÁG KARKÖTŐ.
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Tedd fel a kérdést magadnak: “Elfussak ?" Miután elolvastad ezeket a gondolatokat!
2011. Október Október 17. Bobby Fischer.
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
Ha nem jön álom a szemedre
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
JÓ REGGELT !.
Reményik Sándor verse:
Olvasd lassan és csendben!
Az én kedves barátimnak
Folyamodjatok az Úrhoz,
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Tedd fel a kérdést magadnak: Elfussak ? Miután elolvastad a levelet!!!
Szoptatás a baba szemszögéből
KARÁCSONYI ISTENTISZTELET 2014
Tantra Indiából
11.A magyar helyesírás alapelveinek alkalmazása, magyarázata
A tetté lett szeretet Családi istentisztelet Mikulás napján Program: – Gyülekezés és énektanulás – „A tetté lett szeretet” - totyogók istentisztelete.
Ízelítő a gyermekistentiszteletről
Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
CSODÁS JÓKÍVÁNSÁG 1.
A mássalhangzótörvények
Előadás másolata:

Mássalhangzótörvények gyakorlása (annak, aki éppen most erre jár) Kb. 170 szó + ellenőrzési lehetőség Oszloponként tudsz kattintással ellenőrizni. Ezután szövegből tudsz kikeresni önállóan példákat, ezt szintén kattintással ellenőrizheted. A legvégén, ha van még türelmed, egy kis helyesírás.

arccal átgondol atyja azonban azt bánja barátja barátság bizonyíts bizottság bolondság bontjuk í. jelölt teljes zöng. sz. részl. í. jelöletlen t. képz. h. sz. r. öo. abból adhat adják adjon adsz akkor állítson annak anyja í.jelölt teljes zöng.sz. részl. öo. röv.+öo. í. jelölt teljes í. jelöletlen teljes

gombfoci gondolj görögtűztől gyógycipő hadsereg hagyja hagyjuk hallgat hallgatják halljátok hányja hátba házkerítés hegycsúcs hegy felé kiesés (gomfoci), zöng.(gompfoci) í. jelöletlen t. h. zöng. sz. r. h. (2 is) zöng. sz. r. h. röv. röv.+öo. hívta hosszmérték húzzátok igazság játsszák játsszatok játsszunk jégcsapretek jégkrém jobbra jobbról kádcsap kapálják zöng. sz. r. h. röv. í. jelölt t. h. í. jelöletlen t. h.

éljen ellenben erősen erről fagyjon fáradtság feszítsenek fogadja foghat fogtok fogyjon fonállal fonja futsz fülesbagoly géppel í. jelölt telj. h. képz. h. sz. r. nyúlás í. jelölt t. h. í. jelöletlen t. h. öo. zöng. sz. r. h. í.jelölt t. h. bükkfa cukrászda családja csukd be díszben díszítsen dobszó dobta eddzétek eddzük édesanyjának egészség egyet röv. zöng. sz. r. öo. kiesés í. jelölt t. h. í. jelöletlen t.

kapdos karddal kardja karolja kéredzkedjenek kertjük késsel kézből kínja kisebb konty költségtérítés könyvtár központ zöng. sz. r. h. í. jelölt t. h. öo. í. jelöletlen t. h. nyúlás képz. h. sz. r. h. különbözőhöz lábbal lakkfestékből lánccal lesz lesz siker maradsz maradtak megkapja mégsem megkíván merészség metszem képz. h. sz. r. h. í. jelölt t. h. röv. nyúlás öo. zöng. sz. r. h. í. jelöletlen t. h.

párttitkár patakban pénzből pihenjünk pintyek pirosbarna pontja ragtapasz rendezte rikkants rogyjon rongy rontja ronts sarkallták sarkkör segítsék meg röv. zöng. sz. r. h. öo. képz. h. sz. r. í.jelöletlen t. h. képz. h. sz. r. h. méztermelésből mindnyájan mondd mondd ki mondja mossa mulatság nagyja négykézláb népdal olvassa otthon osztja osztjuk összeszidják ötször parttalan zöng. sz. r. h. kiesés röv. kiesés, röv. öo. í. jelölt t. h. í. jelöletlen t. h. zöngésség sz. r. h.

sínpár szálldos szálljon szánjuk szebbnél szebb szénporból színpad szőlő tapadjon tervezte tetszik tévhit többre képz. h. sz. r. röv. í. jelöletlen t. h. öo. nyúlás zöng. sz. r. h. utánozta vállfa városban védték végtelenül verébtől versben világítson virágpor vívtak Diósgyőr rúgta rágta zöng. sz. r. h. röv. zöng. sz. r. h. d-t öo.

Keress a mondatokban példákat a tanult mássalhangzótörvényekre!

Azt mondta, maradjatok csendben. Ezt vedd fel, ne azt a régit! Próbáljatok ti is csendben maradni! Cseréljétek ki, ne hagyjátok, hogy teljesen elromoljon! Kerüljetek beljebb! Hagyjátok már szóhoz jutni őt is! Maradjatok csendben, és higgyétek el, amit mondtam! Játsszatok már bátrabban, ne féljetek tőlük! Hozd ide a nénjét, hadd beszéljek vele is! Ezt is, azt is mondta, de ne higgyetek neki!. Mondd meg neki, ne félj tőle! Felfogtátok a lényeget? A hegy tetejéről gyönyörködtünk a színpompás tájban. Ezzel a gyönggyel biztosan sikert aratsz. Fedje fel a kilétét!

Azt mondta, maradjatok csendben. z. sz. r h. kiesés öo. kiesés Ezt vedd fel, ne azt a régit! z. sz. röv.+zöng. zöng. Próbáljatok ti is csendben maradni! í. jelöletlen kiesés Cseréljétek ki, ne hagyjátok, hogy teljesen elromoljon! í. jelöletlen í. jelöletlen í. jelöletlen Kerüljetek beljebb! í.jelöletlen í. jelöletlen Hagyjátok már szóhoz jutni őt is! í. jelöletlen Maradjatok csendben, és higgyétek el, amit mondtam! öo. kiesés kiesés

Játsszatok már bátrabban, ne féljetek tőlük! öo. í. jelöletlen Hozd ide a nénjét, hadd beszéljek vele is! öo. röv. í. jelöletlen Ezt is, azt is állította, de ne higgyetek neki! zöng. zöng Mondd meg neki, ne félj tőle! röv í. jelöletlen Felfogtátok a lényeget? zöng. A hegy tetejéről gyönyörködtünk a színpompás tájban. zöng í. jelöletlen képz. Ezzel a gyönggyel biztosan sikert aratsz. í.jelölt képz. h.+í.jelölt zöng. öo. Fedje fel a kilétét! öo.

Hagyjátok már abba a veszekedést! Milyen édes ez a szőlő! Higgyetek nekem! Milyen színű szalag illik a ruhámhoz? Ügyesen másszatok lejjebb a létrán! Együtt többre megyünk. Nagyon szép az álszakállad. Nem tudják a leckét a fiúk. Nagyszerű ez a kirándulás. Eggyel többen mentek el a versenyre. Eggyé váltak. A mennydörgésnek félelmetes hangja volt.

Hagyjátok már abba a veszekedést! í. jelöletlen í. jelölt Milyen édes ez a szőlő! nyúlás Higgyetek nekem! í. jelölt Milyen színű szalag illik a ruhámhoz? Ügyesen másszatok lejjebb a létrán! nyúlás í. jelölt Együtt többre megyünk. nyúlás röv. Nagyon szép az álszakállad. Ropog a hó a lábam alatt.

Nem tudják a leckét a fiúk. öo. Nagyszerű ez a kirándulás. zöng. sz. Eggyel többen mentek el a versenyre. Eggyé váltak. í. jelölt í. jelölt A mennydörgésnek félelmetes hangja volt. röv.

Melyik a kakukktojás? a) fagyjon, haggyon, fogyjon, higgyen, b) fonjuk, fényük, nénnyük, bánjuk, kínjuk c) tudják, mongyák, hídjaik, d) kertjük, vértje, atyjuk, bátja, látják e) maradsz, siracc, váratsz, hozatsz, perc a) haggyon – helyesen: hagyjon b) nénnyük – helyesen: nénjük c) mongyák – helyesen: mondják d) bátja – helyesen: bátyja e) siracc – helyesen: siratsz

Egészí______étek ki a szöveget! (T/2) A következő órára tu___atok mindent! Me____etek el a könyvtárba! Fo___átok be Cinna haját! Fe___étek meg a késeket! Hi____étek el, ha gyakoroltatok, jól fog sikerülni a dolgozat! Fele___etek a kérdésre! Hor___átok vissza a székeket! A___átok be a füzeteket! Ha___átok el gyorsan az iskolát! Vi___étek haza a táskákat! Ve___étek el a virágot! Lá___átok el az állatokat! Mara___atok bent a szobátokban! Ho___átok el a csomagot! Ne csodálko___atok a látottakon! Kapá___atok gyorsabban! Hi___étek el, amit mondtam!

Egészítsétek ki a szöveget! (T/2) A következő órára tudjatok mindent! Menjetek el a könyvtárba! Fonjátok be Cinna haját! Fenjétek meg a késeket! Higgyétek el, ha gyakoroltatok, jól fog sikerülni a dolgozat! Feleljetek a kérdésre! Hordjátok vissza a székeket! Adjátok be a füzeteket! Hagyjátok el gyorsan az iskolát! Vigyétek haza a táskákat! Vegyétek el a virágot! Lássátok el az állatokat! Maradjatok bent a szobátokban! Hozzátok el a csomagot! Ne csodálkozzatok a látottakon! Kapáljatok gyorsabban! Higgyétek el, amit mondtam!