A FRANK BIRODALOM TÖRTÉNETE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÖZÉPKOR (V.- XV. SZÁZADOK)
Advertisements

(avagy a csodaszarvastól Igazságos Mátyásig)
A törvényhozó Nagy Lajos
A HŰBÉRISÉG.
Magyar politikai gondolkodás története es tanév, 1. félév.
„Meghiúsult reformok és forradalom Franciaországban”
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása
A görög poliszok: Spárta és Athén.
A Nyugatrómai Birodalom bukása
AZ ARANYBULLA-MOZGALOM
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
Az Aranybulla.
III. Béla (1172 – 1196).
Európai alkotmány- és integrációtörténet 1
Mikor még semmi nem létezett..
Mária Terézia
Arabok, pápaság, egyházszakadás, kalandozások
EURÓPA AGRÁRGAZDASÁGÁNAK FEJLÉŐDÉSE A KÖZÉPKORBAN
A KELETI FRANK KIRÁLYSÁG
A NYUGATI FRANK KIRÁLYSÁG
A FRANK BIRODALOM.
EGYHÁZTÖRTÉNET.
A RÓMAI BIRODALOM BUKÁSA
A HŰBÉRISÉG.
A nemzetközi kapcsolatok történeti gyökerei I.
HAZÁNK A SZATMÁRI BÉKE UTÁN
HAZÁNK A HABSBURG BIRODALOMBAN A SZATMÁRI BÉKE UTÁN
Árpád-házi királyaink
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
Szent István ( ).
Szeretnék bemutatni valakit:
A köztársasági Róma.
A válság százada (III.sz.)
A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
A nagy népvándorlás.
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Aragónia és uralkodói. Aragónia Aragónia a kisebb Navarrával együtt alakított közös királyságot. Innen indult el az ibériai földek keresztény visszahódítása.
AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE
A honfoglalás.
KORA KÖZÉPKOR (V.-X. század)
Gazdaság és társadalom változása a korai középkorban
Római Birodalom bukása A birodalom utódállami Frank állam Hűbériség Karoling Birodalom és utódállamai.
Csaták, hadvezérek, katonák
A Frank Birodalom Nagy Károly és kora.
Csaták, hadvezérek, katonák
1. Magyarország Európában
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
Napóleon A császár.
Magyarország a korai feudalizmus korában
Az egyeduralom kialakulása. A principátus és a császárság
A pápaság létrejötte - a népvándorlás újabb hulláma.
A szabolcsi honfoglalás-kori földvár A letelepedéstől az államalapításig.
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása.
Városállamok- Birodalmak
Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,
Nagy Lajos Nagy Lajos, a lovagkirály A király jövedelmei az Anjouk idején.
Az iszlám civilizáció kialakulása és elterjedése Tk. 23.
Az iszlám megjelenése és térhódítása Az arab-félsziget VII. sz.
A középkori Nyugat születése Tk. 21. anyag. Előzmények  A Nyugat-Római Birodalom hanyatlása –a kereskedelem drasztikus visszaesése –a városok gyors hanyatlása.
A hódító háborúk következménye: a köztársaság válsága A köztársaság válsága.
KÖZÉPKOR 9.o..
Kialakulása, nyugati és keleti
A Szent Szövetség Európája
A pápaság és a császárság küzdelme
A Német-római Birodalom
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú.
A rendi monarchiák kialakulása
A királyság újjászervezése: Károly Róbert
Közép- és Kelet-Európa, a Balkán a XI-XIII. sz.-ban
Előadás másolata:

A FRANK BIRODALOM TÖRTÉNETE A FEUDÁLIS GAZDASÁG ÉS TÁRSADALOM KIALAKULÁSA

Előzmények A frankok eredetileg germán törzsek voltak, akik a Római Birodalom szövetségeseként éltek. 2 nagy törzs: száli frankok (mai Belgium, Hollandia) ripuári frankok (Köln környékén)

Klodvig /482-511/ Ő volt az, aki megteremtette az egységes frank államot a száli frankok vezetőjeként. Legyőzte a többi törzsfőt Felvette a kereszténységet  támogatta az egyház. Megalapította a Meroving dinasztiát

Klodvig utódai az uralkodók általában gyerekek voltak vagy részegesek  helyettük a majordomusok kormányoznak:  feladatuk a királyi udvar felügyelete  a fejedelmi kíséret vezetői  és mivel a királyok alkalmatlanok az uralkodásra, átveszik a kormányzás feladatát is. Hogy jól tudjanak kormányozni, kialakítják a hűbériséget.

A hűbériség kialakulásának okai Katonai: Megjelenik a nehéz páncélos lovasság. Minden majordomus azt akarja, hogy ilyenekből álljon a hadserege. De ehhez birtokot kell adományozni, hogy az emberek egy része legalább fel tudja magát fegyverezni. Politikai: híveiket, bizalmasaikat fontos pozíciókba juttatják, címeket, birtokokat adományoznak nekik, hogy biztosítsák maguknak jóindulatukat.

A vazallus kötelezettségei (hűbéres, aki a földet kapja) Fegyveres szolgálat (de az erkölcstelen feladatokat nem kell teljesíteni) Védelmezni a hűbérurat Váltságdíj fizetése, ha a hűbérúr fogságba esik

Szenior kötelezettségei (hűbérúr, aki a földet adja) Földbirtok adományozása, Koszt és kvártély biztosítása  a vazallus a szenior birtokán élt. Ha valamelyik fél megszegte bármelyik pontot, az egyezmény érvénytelenné vált. Minden szenior csak a közvetlenül alá tartozó vazallusnak parancsolhatott („Az én vazallusom vazallusa, nem az én vazallusom”), így a királynak nem volt teljhatalma.

A birtok adomány típusai Benefícium = jótétemény. Ez nem örökölhető, ha meghal az, akinek adták, akkor visszaszáll a hűbérúr kezébe Feudum: ez örökölhető. Róla kapta a nevét a feudalizmus rendszere (magyarul hűbériség)

A hűbéri társadalom 3 csoportból állt: oratores = papság, egyház („imádkozók”) bellatores = nemesség, a lovagi réteg, ide tartozik a király is, mint legfőbb hűbérúr („harcolók”) laboratores = a társadalom többi tagja („dolgozók”)

A Karolingok uralma a majordomusi tisztség örökletesen a Karoling család tagjaira szállt Martell (Kalapács, Pöröly) Károly volt az utolsó majordomus. Seregeivel 732-ben megveri az arab seregeket Poitiers-nél, ezzel megállítja az iszlám előrenyomulást.

Kis Pippin (741-768) Martell Károly fia Az első Karoling uralkodó: hogy uralkodó lehessen (ne csak maiordomus) el kellett távolítania a Meroving uralkodót. Megnyeri a pápa szövetségét megvédi a pápát a longobárdoktól és a közben elfoglalt földeket a pápának adja. Ez lesz a pápai állam alapja. viszonzásul a pápa királlyá koronázza, Pippin megalapítja a Karoling dinasztiát. Így létrejött a világi és az egyházi hatalom szövetsége, nincs fölé-alárendeltségi viszony.

Nagy Károly (768-814) A legjelentősebb Karoling uralkodó Hódító politikát folytat, célja Róma feltámasztása Hispániát megpróbálja elfoglalni, de csak egy részét sikerül. Itt alakítja ki a spanyol őrgrófságot. Longobárdok ellen indul, mert a pápa a segítségét kéri. 774-ben felszámolja a longobárd birodalmat. Szászok ellen több évtizeden át, térítő hadjáratot folytat. De nem tudja legyőzni őket, mert a hitüket semmiképp nem akarják feladni. Pannónia területén megveri az avarokat. Ez lesz a birodalom legkeletibb része.

Államigazgatás 800 karácsonyán császárrá koronáztatja magát.  államforma: császárság A birodalom központja Aachen lesz. A birodalom felosztása grófságokra Élén a grófok állnak. Ők hűbéri esküt tesznek az uralkodónak. Vállalják, hogy az adott terülten kormányoznak: adót szednek, bíráskodnak, s katonai parancsnokai a területnek, működtetik a közigazgatást Létezett a grófságoknak még egy fajtája, az őrgrófságok. Ezek voltak a határ menti területek.

d) Királyi küldöttek: ellenőrizték a grófokat és egymást is. e) Birodalmi tanács: nem működött rendszeresen, évente legfeljebb kétszer hívták össze. Ennek az oka az volt, hogy Nagy Károly tekintélyelven kormányzott, így nem volt szükség erre, senki nem mert ellentmondani neki. f) Kancellária: az oklevelek és törvények megfogalmazása, jellegzetes írástípus: a karoling minuszkula. (kisbetű)

Gazdaság Nincs pénzforgalom sem belső kereskedelem, mivel a termékfelesleg minimális ami van, az is elmegy adóba így önellátó farmok alakulnak ki, ahol szolgák és rabszolgák dolgoznak