Élelmiszerek ételek érzékszervi bírálata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
Az életminőség mérése Kelemen Rita
1 ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap: „Klaszterek”
Marketing Mészáros Judit Renczes Ágoston Adatbázis
A pedagógusminősítési rendszer
Értékelés a pedagógiában
Boranalitika.
Az anyag és tulajdonságai
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A nyelv, az orr és a bőr mint érzékszervek
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Hogyan működik az elektronikus nyelv
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
6. Tájékozódás és navigáció
Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
A számítástechnika és informatika tárgya
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Készítette: Magyar Orsolya
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
A fejlesztő értékelés.
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A transzferár ellenőrzés adóhatósági tapasztalatai
VTT-BudapestSchanda János VE-Professzor Emeritus – CIE-MNB Színészlelet és „lágy” metrológia CIE TC 1-65:A framework for the measurement of visual appearance.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
Nők egészsége - védőnők egészsége Nők egészsége – védőnők egészsége Bózsváriné Ferencz Irén és Cieslarné Nádasdi Katalin védőnő Kőbányai.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Vállalkozásgazdaságtan 8. Előadás
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Személyiségelméletek
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
„….valami bűzlik Dániában….” /Shakespeare/
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
A MINŐSÉG ÉRTELMEZÉSÉNEK ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK FEJLŐDÉSE
Az ízek világa Édes-savanyú…...
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Egy fenomenológus a kognitív személyiségpszichológia előfutáraként
Kémiai receptorok.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
Miért viselkedjünk jól a Földön? Mert így jegyet válthatunk a Paradicsomba. Különben a Pokol vár!!! De a mindennapi életben a Paradicsom és a Pokol ugyan.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A KÖZBESZERZÉSEKET TÁMOGATÓ OBJEKTÍV INFORMATIKAI RENDSZER 1.
PwC Informatikai kockázatkezelés a gyakorlatban Hétpecsét Információbiztonsági Fórum március 22. Előadó: Viola Gábor, CISA.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
1 Tárgy- feladatelemzés módszerei Dr. Kaucsek György.
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A piac és a piacgazdaság
Előadás másolata:

Élelmiszerek ételek érzékszervi bírálata

Az élelmiszer minőségének elbírálásánál döntő jelentőségűek az érzékszervi tulajdonságok. A bírálat, vagy vizsgálat az élelmiszeranalitika részét képezik, amelynél az emberi érzékszervek a műszerek Emberi érzékszervvel végzett, az élelmiszer élvezeti értékének megállapítására irányuló, értékelő, minősítő vizsgálat

Felhasználási terület versenyek, például: borverseny gyártmányfejlesztés céljából marketing és kereskedelmi munkánál Szakhatósági Szervek a mindennapi gyakorlatban (ÁNTSZ, Fogyasztóvédelem, Állategészségügy), amikor a hibás, vagy romlott élelmiszert kiszűrik és döntenek annak fogyaszthatóságáról.

4/1998. (XI. 11.) Eü. M. sz. rendelet Nem kell mikrobiológiai szempontból vizsgálni azt az élelmiszert, amely érzékszervi bírálattal megállapíthatóan romlott… Két formáját különböztetjük meg, a kóstolásos vizsgálatot és a szenzorikus analízist.

Kóstolásos vizsgálatot érzékszervi vizsgálatok területén nem képzett személyek által végzett és jelentős szubjektív elemeket tartalmazó Ebből nagyszámú kóstolót bevonva és megfelelő matematikai-statisztikai módszereket alkalmazva – a tudományos alapokon álló kedveltségvizsgálat (preferencia- vagy hedonisztikus vizsgálat) fejleszthető

Szenzorikus analízis alkalmasságukat előzetesen bizonyított, módszertanilag és termékspecifikusan alaposan képzett bírálók pontosan meghatározott körülmények között, jól definiált vizsgálati módszerrel, a szubjektivitás lehető legnagyobb mértékű kizárásával

Vizsgálható benyomások Lásd fólia

Izlelés Az íz ebben az értelemben a zamattal azonos, amely az aromát is magában foglalja. Az alapízeket a szájüregben érezzük: édes, savanyú, sós, keserű Az alapízek kiegészülnek: elektromos, fémes, aromás, erős, égett, gyantás, stb Néhány anyag az ízérzet mellett hő- és fájdalomérzetet is kelt, például a mentol, piperin, kapszaicin

Izlelést befolyásoló tényezők Az élelmiszer hőmérséklete, amely hol erősíti, hol gyengíti a hatást. A bíráló életkora, mivel 60 év fölött az ízérzet csökken. A nem, mivel a nők édesre és sósra, a férfiak a savanyúra érzékenyebbek. A dohányzó személy a keserű ízre másként reagál, mint a nem dohányzó társa. A fáradság hatására csökken az érzékelési küszöb. Éhségérzetre általában emelkedik az érzékelési küszöb, szubjektívebbé válik a bírálat. Betegség, akár csak egy meghűlés is, vagy gyógyszer állandó szedése, szintén változtat a ízérzet érzékelésén

Szaglás Az élelmiszer megrágásakor felszabadult szaganyagok a levegővel együtt ingerlik a receptorokat, így jön létre a komplex íz- és szagérzet. A szag és a szaglás az emberben érzelmeket vált ki Az ízlelő és a szagló funkció szorosan összefügg egymással

A legjellemzőbb illatanyagok, amelyeket a bírálónak fel kell ismeri ammónia – istállószag benzaldehid – keserű mandula vajsav – izzadtságszag ecetsav – ecet amilacetát – körömlakk kámfor – kámfor fenol – kórház vanilin – vanília acetofenol – narancs anetol – kömény A szaganyagokat használják a bírálók szaglóképességének megállapítására, szaglóképességük rendszeres ellenőrzésére és begyakorlásra.

Tulajdonságok megítélésének módszerei Leíró módszer: Egyszerű, általánosan alkalmazható Nehezen feldolgozható Nagyok az egyéni különbségek Kérdőíves osztályozás Adott tulajdonságokat osztályoz a bíráló Egyszerűsített kérdőív módszer (3 vagy 5 fokozat) Felsorolt választási lehetőségek (3-5-7-9) Kérdőíven alapuló pontozásos módszer Negatív pontozásos módszer / hibakeresés, hibaelemzés Közvetlen, direkt pontozás / összbenyomást értékel