Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
Gyümölcsnek nevezzük a termesztett, vagy vadon termő növények magas élvezeti értékkel rendelkező, nyersen vagy tartósított formában fogyasztható húsos lédús termését, áltermését vagy olajtartalmú magvait
Gyümölcsfogyasztás Magyarország: 86 kg/fő/év Ajánlott mennyiség: 50-70 dkg/nap Szív- és érrendszeri, daganatos betegségek megelőzése
A gyümölcsök kémiai összetétele Friss lédús gyümölcsök Víztartalom 75-90% Fehérjetartalom ~1% nem teljes értékű Zsiradéktartalom nem számottevő Szénhidráttartalom 4-24% Egyszerű cukrok Oligoszacharidok Poliszacharidok Száraztermésű, héjas gyümölcsök Víztartalom 6-9% Fehérjetartalom 18-27% Zsírtartalom 50-60% Szénhidráttartalom 4-24%
Vitamin és ásványi anyag tartalom Vízben oldódó vitaminok C- vitamin, B vitamin csoport (kivéve B12) Zsírban oldódó vitaminok Karotinoidok, E vitamin (olajos magvakban) K, Mg, Ca (olajos magvakban), Fe, P, Na
Gyümölcsök és húsok K/Na arányának összehasonlítása
Száraz héjas gyümölcsök és tej, tejtermékek Ca tartalmának összehasonlítása
Gyümölcsök magnézium tartalmának összehasonlítása
Egyéb összetevők Szerves savak Flavonoid színezékek Polifenol oxidáz
Gyümölcs Összes élelmi rost g/100g málna 9,1 ribiszke 7,8 körte 6,2 szilva 5,7 szőlő 5,4 meggy 4,2 alma 3,7 kajszibarack 3,6 egres 3,5 eper 1,7
Gyümölcsök csoportosítása Termőterületük alapján Hazai gyümölcsök Almatermésű gyümölcsök Csonthéjas gyümölcsök Bogyós termésű gyümölcsök Héjas (száraz) termésű gyümölcsök Déli gyümölcsök
Almatermésű gyümölcsök Körte Birs Naspolya Áltermésüket fogyasztjuk
Alma Élelmi rost (3,7 g/100g) – pektin C-vitamin (5 mg/100g) Fajtái: Nyári fajták – július közepétől augusztus végéig Asztraháni piros, Nyári fontos. Nyári csíkos fűszeres, Ceglédi piros Őszi fajták – augusztus közepeétől –szeptember végéig Gravensteini Téli fajták – októbertől szüretelik
Jonathan Penicillium expansum patulin
Granny Smith Golden delicious Idared
Starking Jonagold Gala (őszi) Húsvéti rozmaring Erősen viaszos, zsíros tapintású héj Hűtőtárolás nélkül is hosszú ideig eltartható
Körte Élelmi rost (6,2g/100g) C-vitamin tartalom (5 mg/100g) Cukor-, aromaanyagtartalom nagyobb Magház körüli kősejtekben oxálsav
Nyári fajták július - szeptember Vilmos körte Kálmán körte Árpával érő körte
Öszi fajták szeptember-október Hardy vajkörte Császár körte (-) Bosc kobak
Téli fajták október-november Hardenpont téli vajkörte Seres olivér (-) Alexander
Birs Pektin C-vitamin (10 mg/100g) csersav
Csonthéjas magvú gyümölcsök Cseresznye Meggy Szilva Kajszibarack Őszibarack A lédús gyümölcshús csonthéjas magot vesz körül A magban ciántartalmú glükozid (amigdalin) található
Bogyóstermésű gyümölcsök Szőlő Köszméte Ribiszke Málna Szamóca Szeder Faeper Áfonya Bodza Csipkebogyó
Életkor csoportok Nem borvidéken Medoci borvidéken 60-64 évet elért 65-69 évet elért 70-79 évet elért 80 év feletti 4661 3644 4359 1053 6259 5000 6550 1981
Héjas (száraz) termésűek Mandula Dió Mogyoró Gesztenye
Szárított déligyümölcsök Friss déligyümölcsök Citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grape fruit) Banán Ananász Kivi Kókuszdió Mangó Szárított déligyümölcsök Füge Mazsola Datolya