Gyümölcsök és gyümölcskészítmények

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

Replicator Pannonicum Club. Pannonicum = Egészség A z RPC megoldás lehet azok számára, akik tudják, mit akarnak és készek tenni is érte. Az RPC rendszer.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Mikroelemek LSA komplexel A növény tápanyag felvételének javítása
A paprika és a paradicsom
Kertjeink növényei.
Egészséges táplálkozás
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
Zöldségfélék.
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
A vitaminok és ásványi sók
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Az ókori sumér étkezési szokások
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
OMBIA ÉS SOAP&CAIR SZAPPAN 150g
Reformtáplálkozás.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Malomipari termékek.
Tejtermékek.
A szilvafa.
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Boripar.
A szénhidrátok.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
A megporzástól a termésig
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Replicator Pannonicum Club. Pannonicum = Egészség A z RPC megoldás lehet azok számára, akik tudják, mit akarnak és készek tenni is érte. Az RPC rendszer.
NYÁR mezőgazdaság. Melyik a hagyományos, és melyik a korszerű aratási folyamat ?
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Ásvány és kőzettan Készítette: Svidró Sára
A helyes táplálkozás.
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Testünk építőkövei – a vitaminok
Alkalmazási időszakkészítményadagoláseredmény ALMA ÚJ ÜLTETÉS (1-2 éves) Őszi talaj előkészítéskor csapadék előtt, vagy beöntözéssel ITALPOLLINA NPK:
 A növényvédelmi helyzetet befolyásoló tényezők:  2015 őszi időjárás, hatásai.  ös os téli időjárás  Áttelelő károsítók és várható veszélyek.
Tápanyagaink.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Dr. Lenti István a mezőgazdasági tudomány kandidátusa
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
A gyümölcstermő növények életszakaszai
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
10. rész :Táplálékunk összetevői
ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM
2018. évi Pálinka Országkóstoló Díjátadó Gála
A virág.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Kétszikűek Fontosabb családok.
A virág.
Előadás másolata:

Gyümölcsök és gyümölcskészítmények

Gyümölcsnek nevezzük a termesztett, vagy vadon termő növények magas élvezeti értékkel rendelkező, nyersen vagy tartósított formában fogyasztható húsos lédús termését, áltermését vagy olajtartalmú magvait

Gyümölcsfogyasztás Magyarország: 86 kg/fő/év Ajánlott mennyiség: 50-70 dkg/nap Szív- és érrendszeri, daganatos betegségek megelőzése

A gyümölcsök kémiai összetétele Friss lédús gyümölcsök Víztartalom 75-90% Fehérjetartalom ~1% nem teljes értékű Zsiradéktartalom nem számottevő Szénhidráttartalom 4-24% Egyszerű cukrok Oligoszacharidok Poliszacharidok Száraztermésű, héjas gyümölcsök Víztartalom 6-9% Fehérjetartalom 18-27% Zsírtartalom 50-60% Szénhidráttartalom 4-24%

Vitamin és ásványi anyag tartalom Vízben oldódó vitaminok C- vitamin, B vitamin csoport (kivéve B12) Zsírban oldódó vitaminok Karotinoidok, E vitamin (olajos magvakban) K, Mg, Ca (olajos magvakban), Fe, P, Na

Gyümölcsök és húsok K/Na arányának összehasonlítása

Száraz héjas gyümölcsök és tej, tejtermékek Ca tartalmának összehasonlítása

Gyümölcsök magnézium tartalmának összehasonlítása

Egyéb összetevők Szerves savak Flavonoid színezékek Polifenol oxidáz

Gyümölcs Összes élelmi rost g/100g málna 9,1 ribiszke 7,8 körte 6,2 szilva 5,7 szőlő 5,4 meggy 4,2 alma 3,7 kajszibarack 3,6 egres 3,5 eper 1,7

Gyümölcsök csoportosítása Termőterületük alapján Hazai gyümölcsök Almatermésű gyümölcsök Csonthéjas gyümölcsök Bogyós termésű gyümölcsök Héjas (száraz) termésű gyümölcsök Déli gyümölcsök

Almatermésű gyümölcsök Körte Birs Naspolya Áltermésüket fogyasztjuk

Alma Élelmi rost (3,7 g/100g) – pektin C-vitamin (5 mg/100g) Fajtái: Nyári fajták – július közepétől augusztus végéig Asztraháni piros, Nyári fontos. Nyári csíkos fűszeres, Ceglédi piros Őszi fajták – augusztus közepeétől –szeptember végéig Gravensteini Téli fajták – októbertől szüretelik

Jonathan Penicillium expansum patulin

Granny Smith Golden delicious Idared

Starking Jonagold Gala (őszi) Húsvéti rozmaring Erősen viaszos, zsíros tapintású héj Hűtőtárolás nélkül is hosszú ideig eltartható

Körte Élelmi rost (6,2g/100g) C-vitamin tartalom (5 mg/100g) Cukor-, aromaanyagtartalom nagyobb Magház körüli kősejtekben oxálsav

Nyári fajták július - szeptember Vilmos körte Kálmán körte Árpával érő körte

Öszi fajták szeptember-október Hardy vajkörte Császár körte (-) Bosc kobak

Téli fajták október-november Hardenpont téli vajkörte Seres olivér (-) Alexander

Birs Pektin C-vitamin (10 mg/100g) csersav

Csonthéjas magvú gyümölcsök Cseresznye Meggy Szilva Kajszibarack Őszibarack A lédús gyümölcshús csonthéjas magot vesz körül A magban ciántartalmú glükozid (amigdalin) található

Bogyóstermésű gyümölcsök Szőlő Köszméte Ribiszke Málna Szamóca Szeder Faeper Áfonya Bodza Csipkebogyó

Életkor csoportok Nem borvidéken Medoci borvidéken 60-64 évet elért 65-69 évet elért 70-79 évet elért 80 év feletti 4661 3644 4359 1053 6259 5000 6550 1981

Héjas (száraz) termésűek Mandula Dió Mogyoró Gesztenye

Szárított déligyümölcsök Friss déligyümölcsök Citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grape fruit) Banán Ananász Kivi Kókuszdió Mangó Szárított déligyümölcsök Füge Mazsola Datolya