Az élelmiszereket felépítő anyagok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Táplálkozási alapfogalmak
Étrend-kiegészítő.
A belek „alagútjain”.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Egészséges táplálkozás
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
Táplálékok,tápanyagok
Táplálkozási allergiák
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Táplálkozástudomány, Élelmiszerkémia A táplálkozás az élet alapja
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Számítógépes alapismeretek, 1. beadandó
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Fehérjék biológiai jelentősége
Teljes Parenterális Táplálás
A belek „alagútjain”.
Az egységes egész.
A helyes táplálkozás.
A növények ásványianyag-felvétele
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
B12 vitamin By: Pánczél Merci. B12 szerkezete Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi,
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
2002. október 15.1 MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE Második előadás.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Táplálkozási ismeretek II.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
A szervezet biokémiai folyamatai
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egységes egész.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Készítette: Oravecz Ágnes Gödöllői Református Líceum 11. Osztály 2012.
Egyed alatti szerveződési szintek
A TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA II. 7. – V. 9.
Az anyag és energiaforgalom élettana
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Az emberi test és a víz Készítette: 5.a.
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Az edzés és energiaforgalom
Előadás másolata:

Az élelmiszereket felépítő anyagok

Élelmiszer Víz Szárazanyag Szabad víz Kötött víz Tápanyagok Járulékos anyagok Ballasztanyagok

Tápanyag Azokat az anyagokat, amelyek a test felépítésében, a szervezet működésében részt veszenek és a táplálékkal jutnak a szervezetünkbe, tápanyagoknak nevezzük. Tápanyag minden olyan kémiai anyag, amelyre a szervezetnek funkciói ellátásához szüksége van

A tápanyagok csoportosítása Alaptápanyagok Energiát szolgáltatnak Szénhidrátok Zsírok Fehérjék (védőtápanyagok) Anyagcserefolyamatok zavartalanságát biztosítják Vitaminok Ásványi anyagok

Mennyiségi jellemzők szerinti csoportosítás Makrotápanyagok (Testtömeg>0,005%) Fehérjék Zsírok Szénhidrátok Víz (Makroelemek) Mikrotápanyagok (Testtömeg<0,005%) Mikroelemek (Makrolelemek) Vitaminok

Funkció szerinti csoportosítás Energiát szolgáltató Zsírok Szénhidrátok Fehérjék Növekedés,építés, regenerálás Fehérjék Ásványi anyagok Vitaminok Víz Életfolyamatok szabályozása

Járulékos anyagok Ízesítő és illatanyagok Színezőanyagok szacharóz, fruktóz, glükóz, tejcukor Keserű sók, koffein, teobromin, kinin, csersav, gyanták Piperin, kapszaicin, mustárolaj Szerves savak (ecetsav, borkősav, citromsav, oxálsav) Színezőanyagok Karotinoidok, antocianidok Serkentőanyagok Koffein, teobromin, teofillin, etilalkohol

Ballasztanyag, élelmi rost, diétás rost Nem emészthető szénhidrátok (poliszacharidok) Növelik a béltartalom mennyiségét saját tömegükkel és az általuk megkötött vízzel Elősegítik a bélmozgásokat, lerövidítik az áthaladási (tranzit) időt elősegítik a jó bélműködést, a rendszeres székletürítést

Lassítják a tápanyagok felszívódását Mennyiség Teltségérzet Lassítják a tápanyagok felszívódását Mennyiség WHO 25-40g/nap Túlzott bevitel nem kívánatos

Élelmi rostok csoportosítása Vízben oldódó Pektin Növényi gumik és nyálkák Szénhidrát és zsíranyagcsere szabályozása Vízben nem oldódó Cellulóz Hemicellulóz Lignin Éhségérzet csökkentése, jó bélműködés elősegítése

Fehérjék Teljes értékű Nem teljes értékű Esszenciális aminosavak Az összes esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák Nem teljes értékű Nem az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, vagy nem a megfelelő mennyiségben Esszenciális aminosavak Leucin, izoleucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin (hisztidin)

Szénhidrátok Monoszacharidok Oligoszacharidok Poliszacharidok Glükóz Fruktóz Galaktóz Oligoszacharidok Szacharóz Laktóz maltóz Poliszacharidok Emészthető Keményítő, glikogén Nem emészthető (élelmi rostok) Pektin, cellulóz, hemicellulóz,

Zsírok (lipidek) Gliceridek (zsírok, olajok) Glicerin és zsírsavak észtervegyületei Telített zsírsavak Telítetlen zsírsavak Egyszeresen telítetlen Többszörösen telítetlen Zsírszerű anyagok (lipoidok) Ergoszterin Koleszterin Fitoszterinek Karotinoidok Stb.

Vitaminok A szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív szerves vegyületek Az emberi szervezet nem képes szintetizálásukra

Csoportosításuk Vízben oldódó Zsírban oldódó C-vitamin B-vitamin csoport Folsav Biotin Pantoténsav Zsírban oldódó A D E K

Ásványi anyagok Makroelemek Mikroelemek Natrium Kálium Kalcium Foszfor Magnézium Klór Mikroelemek Vas Cink Réz Króm Szelén Molibdén Jód Fluór Mangán Bór Kobalt Nikkel Vanádium Szilícium