Az élelmiszereket felépítő anyagok
Élelmiszer Víz Szárazanyag Szabad víz Kötött víz Tápanyagok Járulékos anyagok Ballasztanyagok
Tápanyag Azokat az anyagokat, amelyek a test felépítésében, a szervezet működésében részt veszenek és a táplálékkal jutnak a szervezetünkbe, tápanyagoknak nevezzük. Tápanyag minden olyan kémiai anyag, amelyre a szervezetnek funkciói ellátásához szüksége van
A tápanyagok csoportosítása Alaptápanyagok Energiát szolgáltatnak Szénhidrátok Zsírok Fehérjék (védőtápanyagok) Anyagcserefolyamatok zavartalanságát biztosítják Vitaminok Ásványi anyagok
Mennyiségi jellemzők szerinti csoportosítás Makrotápanyagok (Testtömeg>0,005%) Fehérjék Zsírok Szénhidrátok Víz (Makroelemek) Mikrotápanyagok (Testtömeg<0,005%) Mikroelemek (Makrolelemek) Vitaminok
Funkció szerinti csoportosítás Energiát szolgáltató Zsírok Szénhidrátok Fehérjék Növekedés,építés, regenerálás Fehérjék Ásványi anyagok Vitaminok Víz Életfolyamatok szabályozása
Járulékos anyagok Ízesítő és illatanyagok Színezőanyagok szacharóz, fruktóz, glükóz, tejcukor Keserű sók, koffein, teobromin, kinin, csersav, gyanták Piperin, kapszaicin, mustárolaj Szerves savak (ecetsav, borkősav, citromsav, oxálsav) Színezőanyagok Karotinoidok, antocianidok Serkentőanyagok Koffein, teobromin, teofillin, etilalkohol
Ballasztanyag, élelmi rost, diétás rost Nem emészthető szénhidrátok (poliszacharidok) Növelik a béltartalom mennyiségét saját tömegükkel és az általuk megkötött vízzel Elősegítik a bélmozgásokat, lerövidítik az áthaladási (tranzit) időt elősegítik a jó bélműködést, a rendszeres székletürítést
Lassítják a tápanyagok felszívódását Mennyiség Teltségérzet Lassítják a tápanyagok felszívódását Mennyiség WHO 25-40g/nap Túlzott bevitel nem kívánatos
Élelmi rostok csoportosítása Vízben oldódó Pektin Növényi gumik és nyálkák Szénhidrát és zsíranyagcsere szabályozása Vízben nem oldódó Cellulóz Hemicellulóz Lignin Éhségérzet csökkentése, jó bélműködés elősegítése
Fehérjék Teljes értékű Nem teljes értékű Esszenciális aminosavak Az összes esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák Nem teljes értékű Nem az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, vagy nem a megfelelő mennyiségben Esszenciális aminosavak Leucin, izoleucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin (hisztidin)
Szénhidrátok Monoszacharidok Oligoszacharidok Poliszacharidok Glükóz Fruktóz Galaktóz Oligoszacharidok Szacharóz Laktóz maltóz Poliszacharidok Emészthető Keményítő, glikogén Nem emészthető (élelmi rostok) Pektin, cellulóz, hemicellulóz,
Zsírok (lipidek) Gliceridek (zsírok, olajok) Glicerin és zsírsavak észtervegyületei Telített zsírsavak Telítetlen zsírsavak Egyszeresen telítetlen Többszörösen telítetlen Zsírszerű anyagok (lipoidok) Ergoszterin Koleszterin Fitoszterinek Karotinoidok Stb.
Vitaminok A szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív szerves vegyületek Az emberi szervezet nem képes szintetizálásukra
Csoportosításuk Vízben oldódó Zsírban oldódó C-vitamin B-vitamin csoport Folsav Biotin Pantoténsav Zsírban oldódó A D E K
Ásványi anyagok Makroelemek Mikroelemek Natrium Kálium Kalcium Foszfor Magnézium Klór Mikroelemek Vas Cink Réz Króm Szelén Molibdén Jód Fluór Mangán Bór Kobalt Nikkel Vanádium Szilícium