Mentorprogram a felsőoktatásban: kihívások és lehetőségek ÉLETUTAK – GENERÁCIÓK – ÜNNEPEK  2014. május 22.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számadás a talentumról
Advertisements

Csináljunk üzletet! Avagy,
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
A Barátság.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Az Y generáció „laptoposítása”,avagy szociális kompetenciafejlesztés másként Dr. Buri Antalné kollégiumvezető.
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
Gábor Dénes Tehetségpont
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
ERASMUS: Nagy lépésekkel Európába Külföldi tanulmányok szerepe az életpálya-tervezésben ERASMUS Információs Nap - NYME SEK december 7.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
Széchenyi István Egyetem, Győr
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Fókuszban a tudományos műhelymunka Harmadik országos TDK-fórum október Dr. András István rektor.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Motiváció Tanoda- Tiszasziget Balázs Ákos Tanodavezető Motiváció Tanoda-Tiszasziget.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Anyagtudományi tehetséggondozó program. A program célja Olyan anyagtudomány-anyagtechnológia oktatás, amelyben a résztvevő hallgatók összefüggéseiben.
Mentorprogram. A mentorok feladata, hogy segítik a külföldi hallgatókat az ügyintézésben, a beilleszkedésben és bármilyen felmerülő problémával hozzájuk.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
A BKF tudástranszfer modellje a
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
TEHETSÉG MENTORÁLÁS A PEDAGÓGIA MAGASABB SZINTJÉN HUJBER TAMÁSNÉ KOVÁCS GABRIELLA KAPOSVÁRI KLEBELSBERG KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Az Erasmus eredményei dióhéjban
Közösségfejlesztés.
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Előadás másolata:

Mentorprogram a felsőoktatásban: kihívások és lehetőségek ÉLETUTAK – GENERÁCIÓK – ÜNNEPEK  május 22.

AKI SEGÍT MENTOR: AKI TAPASZTALTABB

Kinek? : a nappalisoknak / fiatalabb korosztálynak jobban kell, mint a levelezős hallgatóknak (a levelezősökkel partneri beszélgetés és a felmerülő kisebb problémák rugalmas megoldása a fő irány) Miben segít?: a) Építeni a „szebb jövőt”: klasszikus mentori feladat b) Jobbá tenni, vagy néha egyszerűen kibírni a jelent növekvő igény erre is

Részösztöndíj-program: (nem egyenlő a mentori programmal, de azzal kapcsolatban áll)  2012 ősze óta  nappalis, gazdasági szakos hallgatóknak  egyszerű, világos feltételek  anyagi támogatás  Első megismerkedés lehetősége a felvételi beszélgetésen (már nem idegenként jönnek ősszel)  szabályok: egyszerű keret, mely így könnyebben tölthető meg tartalommal

„Szebb jövő” építése: ÉRDEKLŐDÉSEKET ÉBRESZTENI vagy már meglévőket fejleszteni, ápolni, az egyes területek közötti szimbiózisok lehetőségét kihasználni - kötelező tárgyak - alternatív tárgyak - Konferenciák, tudományos napok - jövőbeli munkalehetőségek egyengetése (nyári állás, gyakornoki állás, stb.) Fontos: ha lehet, inkább felajánlás-jelleggel menjen, mint kötelezően // a hallgató válasszon érdeklődése szerint // a kötelező rész szabályozásának teljesen világosnak kell lennie és - lehetőség szerint - még ott is választási lehetőséget kell tartalmaznia

Jelen problémák megoldása "kezelendő" problémás területek: - jelen megélhetés problémái (jövedelem, lakhatás) - családi problémák - eü problémák - pszichés problémák - "sima" időgazdálkodási problémák (pl. külföldi ösztöndíj :) (vagy munka :(

- személyes elbeszélgetés (hogy ne maradjon egyedül) - munkalehetőségek: közvetítés, ajánlás - rugalmasság a tanulmányok szervezésében (nehéz jól csinálni) - ösztöndíjak: felkutatása, segítség a pályázásban Külső segítség bevonása: -pszichológus -pszichés segítségként komolyan bevált a projektmunkák alkalmazásának módszere is - konzultáció baráttal - konzultáció szülővel érdekes lehetőség: "mini"-kolóniák létrehozásának elősegítése (baráti, vagy lakótársi közösségek) veszély: segíteni, de nem az önállóságának visszafejlődése, vagy nem-fejlődése árán (komoly egyéni különbségek) Megoldási irányok a jelen problémáira: Főiskolán belül szerveződő események/ és az azokhoz kapcsolódó feladatok: munka / és(vagy) önismereti tapasztalat lehet - sikerélmény!!! CSR - szemléletformáló projektek, feladatok önmagunk, képességeink és mások (közösség) megtalálása

Alap (kiépítendő, fejlesztendő) erőforrások:  Hallgató-mentor kapcsolatokban: személyesség és a bizalom fejlesztése, kiépítése  Mentor/főiskola/hallgató ÉS a potenciális munkaadók közötti minél intenzívebb és - lehetőség szerint - organikusan fejlődő kapcsolatrendszer kialakítása, fejlesztése (lehetőség: szorosabb együttműködés a karrier-centrummal)

Későbbi lehetőségek:  PR-érték növekedés  esetleg külső források bevonása, kiszélesítése (Konkrét ígéretes kezdemény: ERASMUS+ program: tudásközpont-szemléletű projektsorozat beindításának lehetősége - innovációt támogató hálózatok (és egyéb kedvező feltételek rendszerének) kialakítása Szintén érdekes lehetőség : hallgatói cégalkotási ötletek támogatása (startup- kapcsolatok, ill. állami programokba való becstlakozási lehetőség - ez a konvergencia- régók távolsága miatt nehezen kiaknázható)

Konklúzió - a mentorprogramok lehetőséget adnak:  Kompetenciafejlesztésre Sokféle kompetencia fejlesztésére: nemcsak explicit, de tacit tudás-növelésre is  ÉI fejesztésre Missziós terület: Z-generáció gyenge szociális hagyomány-rendszerben nő fel, a web2-es és egyéb hálózati eszközök lehetőség-voltuk mellett sokszor torzított, legyengült szociális készségeket eredményeznek, melyekben ráadásul kifejezetten erős visszaélési lehetőségek veszélyei is fennállnak  TI (társas intelligencia-fejlesztésre) természetesen ÉI-hez közvetlenúl köthető kompetenciacsomag - a fiatalok mellett az egész társadalomnak szüksége van rá

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!